Derfor er ’Kandis for livet’ en af de bedste danske dokumentarfilm, vi længe har set

Ny dansk dokumentarfilm går tæt på dansktopstjernen Johnny Hansen fra ’Kandis’ og hans mange dedikerede fans. Resultatet er overraskende og rørende.

Derfor er ’Kandis for livet’ en af de bedste danske dokumentarfilm, vi længe har set
Offentliggjort

Blokvognskongen Johnny Hansen er forsanger i dansktop-bandet Kandis, der har solgt over 1,5 millioner album og giver over 100 koncerter hvert år. Hvis du allerede her tænker halballer, landevejskroer, omrejsende tivolier og letfordøjelige sange, hvor hjerte rimer på smerte, så er du ikke gået galt i byen. Johnny Hansen dyrker den glade pop, som får bandets fans til at søge mod dansegulvet.

I den kreative københavnske kulturelite kan fans af Johnny Hansen og Kandis tælles på en skovhuggers få fingre. I kultureliten smiler man overbærende af dette stykke danske underholdningskultur. Netop af den grund giver det fin mening, at dokumentarfilmsinstruktøren Jesper Dalgaard vender blikket mod Johnny Hansen og hans store gruppe af hengivne fans, som går gennem ild og vand for dansktopsangeren.

Forleden så jeg Dalgaards film ’Kandis for livet’ og for at tale rent ud af posen, så er det en af de bedste danske dokumentarfilm, jeg længe har set. Jeg er stor tilhænger af, at man som fortæller, hvad enten det er i journalistik, dokumentarfilm eller romanform dykker ned i et hjørne af landet, som publikum troede, de kendte på lang afstand. Fordomme er der nok af, men kigger man nærmere efter, viser virkeligheden sig at være langt mere interessant og kompliceret end ved første øjekast.

I ’Kandis for livet’ møder vi ikke kun Johnny Hansen, vi møder også en gruppe af fans for hvem, Hansens musikalske univers giver trøst, når livet gør ondt. En af disse Kandis-fans er Anette Nielsen, der mistede sin mand og stod alene tilbage med sine sønner. Anette var ramt af sorg, da hendes venner anbefalede hende at tage til Kandis-koncert, og siden har hun set Johnny Hansen optræde over 100 gange. Hun nyder fællesskabet med de andre fans og betjener i dag bandets merchandise-afdeling. Sådan er det hele vejen rundt i filmen.

De tre brødre Uffe, Freddy og Per bor i et parcelhus i Aalborg og lytter til Kandis og dansktop hele dagen. Brødrene er blinde, og når de bevæger sig rundt i huset eller ude på vejen, går de som et menneskeligt futtog – tre mænd, der hjælper hinanden gennem mørket. Især betyder det noget for de mange Kandis-fans, at forsangeren Johnny Hansen selv har oplevet en tragedie på tæt hold, da hans kone for nogle år siden tog sit eget liv og efterlod sin mand alene sammen med parrets to døtre. Johnny Hansen har senere sat ord på sine sorte tanker i en række sange, som ligger langt fra den ubekymrede, danseglade dansktopverden. Når hans mest dedikerede fans rammes af håbløshed, ringer de til bandets telefon og indtaler deres tanker på telefonsvareren.

Også for Susan Bjerre er der noget på spil, når hun ser Johnny Hansen. Sådan har det været, siden hun første gang så sangeren med de blå øjne. Susan bor alene i København, og i dokumentarfilmen tegnes et portræt af en kvinde, som er ulykkeligt forelsket i Kandis-Johnny. Hun skriver lange breve til ham, og han lytter venligt til hende, når de mødes i partyteltet før en koncert, for hvis der er noget, Johnny Hansen gør, så er det at tage sig tid til en snak med sine fans. Men den store kærlighed kan han desværre ikke gengælde. Nogle år efter sin første kones selvmord er Johnny Hansen lykkeligt gift på ny.

Dokumentarfilmens instruktør, Jesper Dalgaard, er opvokset i en lille landsby tæt på Vesterhavet i Thy. Med egne ord ønsker han med filmen at skabe en ’brobizz’ mellem den snobbede finkultur og det lavkulturelle, og det lykkes han godt med. Filmen om Johnny Hansen og hans tilbedere viser et stykke Danmark, du måske tidligere har afskrevet med et skuldertræk, og den gør dig klogere på en gruppe mennesker, du aldrig før har delt dansegulv med.

’Kandis for livet’ har biografpremiere 23. september.

Se, hvad vi ellers skriver om: Film