Den danske pop-prinsesse Medina er landet i USA, og rygterne siger, at hun kravler opad på hitlisterne. Men har hun evnerne til at blive hængende, eller ender hun som affald på amerikanernes store poplosseplads? Le Gammeltoft har bedt to uenige anmeldere vurdere sagen.
Derfor sejrer Medina i USA
Rune Skyum-Nielsen er musikanmelder på Information, bidragyder til flere medier og forfatter til bogen om dansk hiphop, ’Nr. 1’.Jeg studsede første gang over Medina i 2006. Soundtracket til den lille, hyggelige ’Fidibus’-film var landet på mit bord, og debutanten Medina overstrålede det stjernespækkede line-up med sin skilsmisse-ballade. Selv om det næsten var for privat, kunne man ikke lade være at lytte med. Medina pakkede ikke tingene ind, men talte lige ud af posen. Den lidelsesfulde stemme trængte sig på. Som om hun havde noget vigtigt, hun skulle ud med inde bag alle banaliteterne.
Den direkte facon hjalp Medina til et gennembrud med den langtidsholdbare landeplage ’Kun for mig’, den første i en tilsyneladende uendelig række af uptempo floorfillers fra producerduoen Providers. Sangens teksttema må næsten have inspireret Robyn, da hun skrev superhittet ’Dancing on My Own’. Vi ved det ikke, men der er visse ligheder.
Siden har Medina tanket selvtillid, og hvis ikke den hårdest arbejdende kvinde i dansk showbiz går ned med stress (igen), kan hun meget vel nå til tops i USA. Det er der flere gode grunde til. Den første er netop, at hun har indstillingen til at gå all the way. Medina var ikke tilfreds med at sætte sig på den hjemlige trone, men har knoklet videre og givet et utal af koncerter og gæsteoptrædener, indtaget Tyskland og versioneret sig selv til et nogenlunde tåleligt engelsk. Den ærgerrighed er helt afgørende på den anden side af Atlanten, hvor konkurrencementalitet og ihærdighed ofte afgør, hvem der kommer til orde.
Talenterne kan man til gengæld fodre svin med, og selv om Medina ikke er noget unikum på den sangmæssige front, besidder hendes beherskede vokal en uamerikansk kølighed, der meget vel kunne være hendes point of difference på et marked, hvor det vælter med varmt vibrerende sangerinder. At muligheden er reel, understøttes også af, at hun allerede har slået hul til en række af de toneangivende radiostationer.
Medina er nordisk og sydamerikansk på én og samme tid. En kombination, der battede for Helena Christensen, og dansk-chileneren fra Risskov har noget af det samme – på én gang utilnærmelig og tillokkende. Selv om Robyns sangmateriale er mere varieret og tanden skarpere såvel melodimæssigt som tekstmæssigt, kan Medinas kosmetiske kvaliteter – om man kan lide det eller ej – give hende en fordel. Hun er ikke bare en nuttet naboens datter, snarere en selvoptaget og mystifistisk isdronning med øre for fængende refræner.
I øvrigt tyder noget på, at amerikanerne, modsat i 90’erne, er parate til den europæisk klingende clubmusik. Fx forsøgte Kelis sig i 2010 med et helt konceptalbum bygget på electro- og eurobeat-elementer, og selv om det ikke ligefrem smadrede hitlisterne derovre, kan hun meget vel have været med til at bane vejen for beslægtede pladekunstnere.
NÆSTE SIDE: Derfor flopper Medina i USA
Derfor flopper Medina i USA
Jesper Nykjær Knudsen, musikjournalist for bl.a. Soundvenue og MetroXpress og medforfatter til bogen ’Lydbilleder – stemmer, strofer og beats i en ny tids musik’.Det ville være herligt med en dansk superstjerne i USA, og det skal være Medina vel undt at blive amerikanernes nye darling. Men jeg har svært ved at se det ske. Det kræver meget stor gennemslagskraft at komme helt til tops derovre, og den liga tvivler jeg på, at Medina kan spille med i.
De store popikoner i USA har ofte et klart defineret brand. Fx personificerer Beyoncé en sexet girl empowerment, Pink er klassens rebelske outsider, og Lady Gaga er den uforudsigelige freak. Men hvad er Medina? Det er straks sværere at svare på med amerikanske øjne. Herhjemme tror jeg, en del af hendes succes skyldes det lokale islæt. Publikum kan spejle sig i hende.
Man kan sagtens forestille sig at støde ind i en pige som Medina i det lokale shoppingcenter eller på et diskotek i Viborg. Desuden er hendes tekster på dansk og samtidig meget hverdagsagtige og skrevet i et hurtigt nedgriflet sprog, som ligner hendes unge publikums. Den recept kan næppe umiddelbart overføres til USA, som har deres egne ’naboens datter’-sangerinder, og hvor Danmark er fjernt og eksotisk.
Det kan selvfølgelig opvejes, hvis musikken i sig selv er stærk nok, men når man lytter til albummet ’Welcome to Medina’, som er ude i USA, synes jeg ikke, sangene virker prægnante nok til at blive mere end flygtige dance-hits.
Til gengæld lyder Medina faktisk, som om hun udvikler sig. ’Velkommen til Medina’-albummets soleklare højdepunkt var ’Kun for mig’, som er en virkelig fremragende popsang. Den er catchy og dansabel, og som en slags moderne ’I Will Survive’ rammer den følelsen af nyfunden selvbevidsthed lige på kornet. Men hørt med kritiske ører led resten af albummet desværre af et ubegribeligt lavt bundniveau. Det virkede, som om man havde haft alt for travlt med at banke et album sammen, så der kunne smedes med det varme jern. I hvert fald skvattede de fleste af sangene tungt på rumpen med deres vaklende versefødder på en glidebane af klicheer.
Det nye album, ’For altid’, er imidlertid af en lidt anden kvalitet. Ofte er teksterne stadig på et sprogligt niveau, man ikke bør kunne bestå en studentereksamen med. Men de lægger sig til gengæld bedre til rette på melodilinjerne, ligesom både produktionen og sangskrivningen har fået mere luft under vingerne. Medina er dog stadig ingen Robyn, og jeg tror ikke på, at hun kommer til at vælte USA i denne omgang. Men det ville da være skønt at tage fejl.
NÆSTE SIDE: De klarede den i USA
De klarede den i USA
VOLBEAT Rockerne har haft kæmpe succes i USA de seneste par år og har efterhånden spillet et utal af koncerter – specielt har de mange opvarmningsjob for Metallica skabt stor opmærksomhed omkring det danske rock-band.
BENT FABRICIUS
Han blev i 1962 lanceret under navnet Bent Fabric and His Piano, og der blev tilknyttet en opdigtet historie om hans to katte, der angivelig skulle have inspireret komponisten til melodien ’Alley Cat’. Bent Fabric vandt en Grammy i 1963 for melodien.
AQUA
Deres tredje single, ’Barbie Girl’, gik direkte ind som nummer syv på den amerikanske hitliste Billboard Hot 100 i 1997. Det er Aquas største hit i USA – og det eneste, der gik top 20 på Billboard Hot 100.
TRENTEMØLLER
Anders Trentemøller har i løbet af 2011 fået opbygget et navn på den amerikanske elektroniske scene, særligt efter at han leverede årets koncert til festivalen Coachella. Han har en omfattende efterårsturné i Nordamerika hen over efteråret.
LAID BACK
’White Horse’ er stadig et hit på diverse dansegulve verden rundt og anses for at være en stilskabende klassiker. I 1983, da singlen blev udgivet, lå den tre uger i træk nummer ét på dance charten og nåede nummer 26 på Billboard Hot 100.