bog3.jpg

3 true crime-bøger

Anbefalet af Kim Hundevadt, non fiktion-chef på Politikens Forlag

”Truman Capotes ’Med koldt blod’ er true crime-klassikeren over dem alle. Forfatteren rejste i vinteren 1959 – inspireret af en avisnotits – til en lille by i Kansas for at finde sandheden bag et brutalt drab på en farmerfamilie. Resultatet blev et litterært mesterværk. Så må man forsøge at bære over med, at Capotes etik og hans omgang med kilder og sandhed ikke altid var eksemplarisk.”

”Patrick Radden Keefes ’Say nothing – A true story of murder and memory in Northern Ireland’ afdækker lag for lag historien om bortførelsen af Jean McConville, enke og mor til 10 børn, fra sit hjem i Belfast i december 1972. Det er samtidig en historie om, hvordan den politiske radikalisering og vold, som forbrydelsen var et grumt eksempel på, martrede et helt samfund gennem årtier og trak dybe spor helt frem til i dag.”

”Mads Brüggers ’11.11.11 – Historien om den danske playboy og komplottet om at smugle Gadaffis søn til Mexico’ er en vild og syret dokumentarisk beretning om en dubiøs dansk forretningsmand, der stiger ned i en kriminel underverden og havner i et mexicansk fængsel. Blændende fortalt. Mads Brügger kan skrive.”

pod2.jpg

3 true crime-podcasts

Anbefalet af Bo Norström Weile, medskaber af ’Emilie Meng Mysteriet’

”’Someone Knows Something’ er en canadisk podcast af den prisvindende dokumentarist David Rigden. Hver sæson følger et nyt uopklaret drab. David Ridgen har en enormt tillidsvækkende karakter og en virkningsfuld ro. Samtidig er SKS et glimrende eksempel på at mobilisere lytterne og få dem til at dele ud af deres viden om en sag, så man sammen står stærkere i at opklare, hvad der virkelig skete.”

”Den undersøgende journalist Connie Walker opruller i ’Missing and Murdered: Finding Cleo’ en på alle måder forfærdelig sag. Det er ikke klassisk true crime med én mordsag, men en fortælling om de mange indianske kvinder, der hvert år forsvinder og bliver udsat for forfærdelige forbrydelser. Podcasten viser, hvad det vil sige at være udsat og fremmed i sit eget land. Rørende og tankevækkende.”

”’Bear Brook’ dykker ned i en række mord begået over 20 år i USA. Centralt i sagen står kemiske og genetiske undersøgelser. Man skal spidse ørerne, når fortællingen giver flashback til gymnasietidens kemitimer, men holder man ud – og det gør man – udfolder der sig en gribende og uhyggelig fortælling om en koldblodig seriemorder.”

serie3.jpg

3 true crime-serier på vej

Anbefalet af Keld Reinicke, medierådgiver og tidligere programchef på TV 2

”Jeg glæder mig til tv-serien om Scandinavian Star, som kommer næste år. 159 mennesker døde i den påsatte brand på skibet i 1990. Det er den største true crime-historie i Skandinavien. Den instrueres af Mikala Krogh i samarbejde med journalist Lars Halskov og manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig.”

”Ryan Murphy er en af de helt store serie-forfattere og producenter og stod blandt andet bag ’American Crime Story’. Han er en af dem, der har skabt genren, og er nu blevet købt af Netflix i tre år til at lave det, han har lyst til. Jeg glæder mig til hans næste. Den hedder ’Hollywood’ og handler om sexindustrien og filmbyens guldalder i 1940'erne.”

”Der er en tendens, som handler om, at true crime starter som podcast og senere bliver til tv-serie. Eksempelvis ’The dropout’, der handler om en kvindelig CEO, Elisabeth Holmes, der laver svindel med et tech/medicinalfirma, som med meget små og billige blodprøver kan tjekke, om folk er syge. Det viser sig, at hun er en kæmpe svindler. En Stein Bagger-lignende true crime-historie om svindel i Silicon Valley.”