Krimiforfatter Michael Katz Krefeld: "Jeg tror, at der kommer flere incels i takt med, at vi oplever en større kvindefrigørelse"

Incels er mænd, der dræber kvinder i frustration over at føle sig frataget retten til sex og kærlighed. I Michael Katz Krefelds nyeste krimi ’Nattens Udyr’ udgør den drabelige gruppering af vrede mænd den mørke og brutale fjende. Vi har snakket med bogens forfatter om at gå i dybden med mænd, der lever i internettets mørkeste afkroge.

Krimiforfatter Michael Katz Krefeld: 'Jeg tror, at der kommer flere incels i takt med, at vi oplever en større kvindefrigørelse'
Offentliggjort

Michael Katz Krefeld misser med øjnene mod den spinkle efterårssol i gården bag Kongens Nytorv. Han sidder med benene over kors, læner sig let fremad i en fastfrosset positur med kaffekoppen i venstre hånd. Han har ikke drukket af kaffen i en rum tid. Vi sidder i solen og taler om ondskab, et emne, Michael Katz Krefeld har udforsket i sine kriminalromaner i mere end et årti. Krefelds bøger udkommer i over 20 lande og har for nyligt rundet en million solgte kopier. I skrivende stund har han 11 krimier under bæltet og har netop lagt sidste hånd på den 12. Den hedder ’Nattens Udyr’ og handler om de såkaldte incels. En gruppering af frustrerede og vrede mænd, som lever i ly af internettet.

Incels er en sammentrækning af ’involuntary’ og ’celibate’ – mænd, der lever i ufrivilligt cølibat. Manglen på sex og kærlighed i deres liv skyldes ifølge dem selv udefrakommende faktorer som dårlig økonomi, et grimt udseende eller lav social status. I frustration over ikke at kunne finde en kæreste eller seksuelle partnere samles incels på online-fora, hvor de harcelerer over, hvor overfladiske kvinder er, og hvor meget de hader dem for at fastholde mændene i et liv uden kærlighed og sex.

I de mest ekstreme tilfælde bliver hadet til kvinderne ikke ved snakken. I 2014 dræbte den 22-årige amerikaner Elliot Rodger seks studerende og sårede 14 forbipasserende ved University of California i Santa Barbara. Kort inden massakren havde Rodger lagt en video på YouTube, der beskrev det planlagte attentat, som han ’dedikerede’ alle de seksuelt aktive mænd og kvinder, som han inderligt misundede og hadede. Elliot Rodger endte med at tage sit eget liv. Hans handlinger blev efterfølgende hyldet på internettets skyggesider, hvor han lever videre som et ikon for incel-kulturen. Massakren i 2014 trak incel-bevægelsen frem i lyset. Siden da er 47 drab i USA og Canada blevet kædet sammen med grupperingen.

Michael Katz Krefeld er ikke uvant med at dykke ned i drabelige sekter eller terrorgrupper under researchen til sine krimier. Da han faldt over incels, var der dog noget ved den farlige og frustrerede samling af mænd, der talte til en følelse i ham, som de fleste kan relatere til. Ensomheden.

”Det, der dragede mig mest ved incels, var nok denne her ekstreme udelukkelse fra samfundet, hvor jeg på en eller anden måde godt kunne forstå frustrationen ved ikke at kunne møde en partner og ved ikke at kunne få kærlighed. Da jeg første gang hørte om de her mænd, som dræber kvinder på grund af et ekstremt had, der bunder i, at de ikke får sex og kærlighed, tænkte jeg: ’Kan man virkelig kræve sex? Er det virkelig ens ret?’ Men da jeg læste lidt mere op på det, kunne jeg se, at mange incels i virkeligheden også manglede kærligheden og evnen til overhovedet at kunne gå ind i en tæt relation med nogen, selvom de gerne ville.”

Michael Katz Krefeld, født i Gl. Holte i 1966 og voksede op i Hvidovre. Ukueligheden og fightermentaliteten fra Vestegnens betonjungle gennemsyrer Krefelds forfatterskab. Han elsker de undertippede mennesker, der ikke lægger sig fladt ned for nogen, selvom alverdens ondskab er imod dem. Han begyndte sin karriere som manuskriptforfatter på en række populære danske tv-serier som ’Nikolaj og Julie’ (DR), ’Nynnes dagbog’ (TV3) og ’Hotellet’ (TV 2). Krefeld tog hul på forfatterskabet i 2007 med romanen ’Før stormen’, der vandt Kriminalakademiets debutantpris. Siden da er det blevet til 12 bøger, hvor bestsellerserien om privatdetektiven Ravn tæller seks titler. Krefeld planlægger at skrive 10 bind i alt. I serien om kriminalkommissæren Cecilie Mars forventer han at skrive tre bøger i alt.

Incels kommunikerer næsten udelukkende via fælleskaber online. Det gør det svært at opspore og indsamle reel information om mændene, der som regel gemmer sig bag anonyme avatars. Mystikken omkring incels er vand på Krefelds krimi-mølle.

”Hver gang jeg har spurgt nogen, om de ved, hvad incels er, har de sagt nej. Det spændende er jo også, at du ikke umiddelbart kan finde en gruppering her i Danmark. Du kan sammenligne det med andre terrorgrupper. Findes der en Al Qaeda-gruppering i Danmark? Det kan vi kun gisne om. Det gør der jo nok. Heldigvis ved PET mere, end vi gør, på den front. Men med incels er der altså ikke nogen, der ved noget.”

Når Michael Katz Krefeld sammenligner incels-grupperingerne med terrorgrupper, er det ikke for at overdrive. Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) satte sidste år 700.000 kroner af til at undersøge incel-fænomenet i de nordiske lande med meldingen om, at nogle mænds ønske om at skade og dræbe kvinder kan sammenlignes med terrorisme. Det kom efter, at Norge havde set sit første had-drab på en kvinde begået af en ung mand med tilknytning til online incel-fællesskaber.

”Jeg tror desværre sagtens, at der kunne komme en trussel fra en incel i Danmark på et tidspunkt,” siger Michael Katz Krefeld.

”Det kræver kun én person. Ligesom ved terrorangrebet på Krudttønden. Og så med ét er vores verdensbillede ændret. Jeg ved ikke, hvor stor incel-grupperingen er her i Norden, men jeg er ret sikker på, at den er voksende,” siger han.

’Nattens Udyr’ er nummer to i Michael Katz Krefelds krimiserie om kriminalkommissæren Cecilie Mars. Første bog tog udgangspunkt i #MeToo-bevægelsen. I den nye bog følger vi Cecilie Mars under efterforskningen af en række voldsomme kvindedrab, der ryster Danmark. Fjenden er en hemmelig gruppe mænd med et indædt had til kvinder. Cecilie Mars bliver pludselig selv et bytte og trofæ for mændenes brutale vrede og må ty til midler, hvor loven ikke længere rækker.

Krefeld anser incel-kulturen som en naturlig forlængelse af fortællingen om et mere polariseret samfund.

”Jeg synes, det var spændende at udforske, hvad der kommer efter #MeToo. Hvad er modsvaret? Kunne det være de her mænd, der er ekstremt frustrerede, og som ikke vil finde sig i at være underdogs til kvinderne? Jeg tror, at der kommer flere incels i takt med, at vi oplever en større kvindefrigørelse. Hele dén bevægelse har langsomt gjort manden mere og mere usikker på sin position. På jobbet bliver kvinderne mere indflydelsesrige, og nogle mænd kan blive presset ud af arbejdsmarkedet. I samme omgang bliver de måske presset ud af nogle sociale fællesskaber, og det tror jeg ikke, mænd er gode til at håndtere,” siger Krefeld.

Mens incels er farlige for deres omverden, er de mindst lige så farlige for dem selv. Online-foraerne flyder over med mænd, der – oven i deres ekstreme had til kvinder – lider af angst og depression. Her bliver incels, som er åbne om, at de planlægger at begå selvmord, hyldet for deres mod og opfordret til at føre tankerne ud i livet. Samtidig udskammes brugere, der opfordrer til psykologhjælp.

Selvom Michael Katz Krefeld overvejende portrætterer incels i bogen som modbydelige og brutale mennesker, kan han ikke lade være med at have en smule sympati for menneskene bag de vrede avatars.

”Mange af dem, der sidder alene derhjemme bag skærmene, lider måske også af et handicap, overvægt eller noget andet, der gør dem socialt udsatte. Så er det fandeme svært at fungere i et samfund, hvor vi er så præstationsorienterede. Men det er jo skidenemt for mig at sidde og sige som privilegeret dansk mand med styr på kærligheden,” siger Krefeld.

”Jeg synes ikke, man skal have sympati for volden, men man kan godt have sympati for det, der afstedkommer volden. Hvis man ikke har det, vil man aldrig komme problemet til livs. Når man er født med nogle virkelig dårlige kort på hånden i et præstationssamfund, hvor man så heller ikke kan finde kærligheden, så kan livet godt være hårdt.”

'Nattens Udyr' udkommer 30. oktober

Se, hvad vi ellers skriver om: Bøger