Stilsikkert
Den dansk-ukrainske kunstner Sergei Sviatchenko er en mester udi collagens kunst.
Oprindeligt er han ph.d. i arkitektur fra arkitektskolen i Kyiv, men siden han flyttede til Danmark i 1990 og skabte et hjem for sin familie i Viborg, har han arbejdet som kunstner, fotograf, kurator og arkitekt.
Sergei har tidligere været kåret som en af Danmarks bedst klædte mænd i Euroman, og han har just udgivet en bog med afsæt i netop den gode stil. ’Close Up and Private.
Modern Classicist’ er proppet med fotos af gode looks og masser af detaljeskud. En oplagt tilføjelse til dit coffee table.
Er udkommet på det østrigske forlag VFMK, Verlag für moderne Kunst.
Klimatanker
Det kræver sin mand at holde hovedet koldt, mens planeten koger.
Temperaturen går kun én vej, og vi er langsomt, men sikkert ved at gøre store dele af Jorden ubeboelig, medmindre der bliver foretaget drastiske ændringer i den måde, vi lever på.
Den slags kræver, at vi tænker os godt om, og det gør den norske litterat og kritiker Anders Dunker.
Bogen ‘At tænke på planeten’ er en samling essays om klodens nutid og fremtid fra det franske månedsmagasin Le Monde Diplomatique, og det er en velovervejet samling af idéer om, hvordan vi opfatter Jorden, og hvad der skal blive af den – og os alle sammen.
Er udkommet på Forlaget Virkelig.
Manderoller
Jesper Wung-Sung har i de seneste årtier været blandt de stærkeste fortællere herhjemme.
Han debuterede i 1998 med ’To ryk og en aflevering’, og både i den novellesamling og i sine senere bøger har Wung-Sung på fornem vis dissekeret de forskellige faser af mænds liv.
Det er også tilfældet i ’Ud af ti mænd’, hans nyeste og ottende samling af noveller, hvori vi møder et virvar af typer og bliver klogere på mænd, der drikker, mænd, der mister, og mænd, der ikke kan finde vej i tilværelsen.
Det er skarpt skrevet, og man er undervejs nødt til konstant at bladre videre til næste side for at få forklaringen på, hvad det hele handler om. Fx i novellen ’Som solen står op’ om en mand, der er utro, og hvis Rolex Cosmograph Daytona på mystisk vis er endt i en fryseboks.
Er udkommet på Politikens Forlag.
Indigneret
Édouard Louis debuterede som 21-årig med ’Færdig med Eddy Belleguelle’ om hans egen opvækst som homoseksuel i et benhårdt miljø i Udkantsfrankrig. ”Når jeg skriver, er det et oprør.
Hver eneste linje starter i det oprør,” har han selv udtalt. Siden har Louis skrevet sig ind som en af sin generations vægtigste stemmer og er nu aktuel med ’Forvandlingens metode’.
Et tindrende hudløst og mesterligt skrevet stykke autofiktion om at bevæge sig fra underklassen til elitens øverste tinder, om affærer med ældre rigmænd og om at forvandle alt ved sig selv for at nå sit mål.
Båret frem af en indestængt indignation over begreber som klassesamfund og proletariatet.
Er udkommet på Gyldendal.