Spis dig til de første forårsfornemmelser på spidsen af Skagen
Det kan være uoverskueligt at navigere i alle de kulturtilbud, der findes, hvad enten det er udstillinger, restauranter eller tv-serier. Derfor vil en fra Euroman-redaktionen hver mandag give dig anbefalinger til, hvad du kan se, læse, lytte, opleve og spise i løbet af den kommende uge. Journalist Marcus Højgaard guider dig her til gode ting, du med fordel kan bruge forårets første dage på.
Frederik Cillius og Rasmus Bruun er netop udkommet med tv-programmet ’Operarejsen’, og målt på seertal er det blevet modtaget med kyshånd. Jeg er på ingen måde operainteresseret, og derfor gik jeg ind til programmet med en vis skepsis, men den blev dog hurtigt gjort til skamme. De to underholdere dykker sammen med komponist Allan Graugaard Madsen ned i Europas opera-kartotek, og som seer bliver man præsenteret for nogle af de største klassikere indenfor genren.
Rejsen byder både på ophold i Wien, Verona og Berlin og jeg var enormt godt underholdt – og blev klogere – gennem de otte afsnit.
Et udløbet pas og coronapandemien gjorde, at jeg sidste sommerferie ikke kom ud at rejse, og derfor blev min sommerferie holdt i Danmark. En af mine feriedestinationer blev Skagen, og her slog jeg et smut forbi restauranten ’Blink’.
Restauranten ligger tæt ved Bunkermuseet i Skagen, og du kan, imens du sidder og nyder maden, også nyde udsigten ud over Kattegat. 'Blink’ er et projekt skabt af lyst, og derfor skifter menuen jævnligt. Jeg havde fornøjelsen af at sætte tænderne i deres kål-shawarma, og hold op hvor det smagte.
Jeg kan med sikkerhed sige, at det på ingen måde er sidste gang, at jeg tager turen til det nordjyske for at få en kulinarisk oplevelse.
De har i en god rum tid holdt vinterlukket, men fra den 8. april er det atter muligt at spise god mad igen.
Lige så glad jeg er for store filmfortællinger, lige så svært er det for mig at læse skønlitteratur. Jeg tyr derfor ofte til faglitteratur, når jeg skal have stillet min læselyst.
Niels Overgaards ’Det hele handler ikke om dig’ er en af de bøger, jeg med stor glæde kørte igennem på et par dage. Jeg er selv i den yngre aldersgruppe, hvor det desværre er voldsomt almindeligt at døje med enten angst eller depression. I en tid hvor ro er uendeligt svært at finde, har Niels Overgaard skrevet en kulturelitær selvhjælpsbog, som giver sit besyv på et liv med mening og sindsro gennem antikke principper fra den stoiske filosofi.
Annonse
Fremfor en historisk gennemgang af filosofien er bogen bygget op omkring praktiske elementer, der både gør den interessant og letlæselig.
De, som kender mig, ved, at jeg er en hund for byliv, larm og trængsel. Jeg har dog også brug for dage, hvor jeg ikke opholder mig i det københavnske bybillede, og derfor dyrker jeg fysiske afstikkere, der ofte munder ud i ture uden for København. Et af de steder, jeg har besøgt i forbindelse at kunne trække stikket, er Malmø.
På min sidste tur til faldt jeg over ’Form/Design Center’, der både er et værksted og museum. Hvis du er til grafiske designs og illustrationer, kommer du, ligesom jeg, til at falde pladask for det.
Værkstedet giver dig mulighed for selv at tegne og illustrere, mens første sal er dedikeret til forskellige udstillinger med grafisk kunst. Et must-see, hvis du bevæger dig en tur over sundet.
En af mine absolut yndlingsmusikere er engelske Bakar. Med sin anderledes lyd, der inkluderer et mix af hiphop og støjpunk, er hans splinternye album ’Nobody’s Home’ et sandt mesterværk. Jeg har stort set ikke lyttet til andet, siden at albummet udkom den 26. februar.
Albummet indeholder både sange til dig, der netop er gået fra din kæreste og skal trøstes, men det byder også på rytmer, der giver dig lyst til at svinge hofterne natten lang.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.