Huawei har i SoMe-kampagnen #Perfect10 stillet skarpt på portrætfotografi. Her deler professionel fotograf Nikolaj Thaning Rentzmann ud af sin viden omkring, hvordan du fortæller den unikke historie i ét billede og kommer med tips til, hvordan vi tager det bedste portrætbillede med vores smartphone.

 ’10 portrætter – 10 historier’

Sådan lyder det i en social media-kampagne for mobilbrandet Huawei under hashtagget #Perfect10. Fokuset er lanceringen af den nye Huawei P10, der med et 2. generations Leica Dual Camera og en særlig portrætfunktion sætter nye standarder for disciplinen ”portrætfotografi” med en smartphone.

Nogle af de unikke features i portrætfunktionen er bl.a. en dynamisk belysning og en 3D-ansigtsgenkendelse, der sammen med det knivskarpe Leica-kamera fremover vil give et langt mere kraftfuldt portrætfoto, end vi har været vant til med almindelige smartphonekameraer. Og for at give baggrunden ekstra power kan du med den simulerede bokeh-effekt i Huawei P10 også lege med dybdeskarpheden i billedet.

Det var Leica, der for næsten 100 år siden revolutionerede fotografiet. Med det nye Leica Dual Camera 2.0 i Huawei P10 baner den tyske kamerapioner nu vejen for kunstneriske portrætbilleder med smartphonen i den legendariske Leica-billedstil. Et 20 megapixels monokromkamera giver dig en unik kontrast og detaljegrad, mens den anden linse på 12 megapixels sørger for farverne og dynamikken.

Fotografens 5 bedste råd til portrætfotografiet

Men én ting er kameraets tekniske formåen, en anden er dine fotografiske skills. Derfor har Huawei hyret den professionelle fotograf Nikolaj Thaning Rentzmann til med en Huawei P10 og stylist Mia Holdgaard at tage på tur rundt i Danmark, hvor han gennem 10 portrætter vil fortælle 10 historier.

Få her Nikolaj Thaning Rentzmanns 5 bedste råd, når han ud fra sine egne portrætfotografier med Huawei P10 giver konkrete tips og råd til, hvordan du fremover kan skyde det perfekte portrætfoto:

1. Fortæl en historie

– For at dit portræt fortæller en historie, skal du sørge for at få billedet til at handle om personen, der er på. Det kan du gøre ved at placere personen i en omgivelse, der er med til at fortælle historien eller fokusere på noget ved personen, der understøtter historien. Og her får du jo ekstremt meget hjælp fra teknologien, hvis du har en telefon med en særlig portrætfunktion, som f.eks. en Huawei P10, der kan skelne mellem en person i forgrunden og herefter sløre baggrunden.

Her er Alexander f.eks. placeret, så omgivelserne er med til at fortælle hans historie. Du kan med det tøj, han har på, hurtig se, at han er en helt unik type. Han er placeret i billedet, så både forgrund og baggrund er med til at fortælle om ham.

2. Tænk over lys og skygger

– Prøv at placere personen i billedet i noget lys, der enten er flot eller er med til at underbygge fortællingen. Måske skal hele ansigtet være i skygge – eller halvdelen i skygge og halvdelen i sollys for at skabe en bestemt stemning. Pas på med at placere personen i for meget direkte sollys, da personen ofte vil misse med øjnene. Det er ofte i øjnene, at fortællingen om personen er, så det ville være ærgerligt, hvis du ikke kan se dem fuldstændig tydeligt.

 Amin arbejder i nattelivet. Og derfor har jeg brugt skygger og skabt sådan en lidt dunkel stemning. Det er mørkt og diskoteksagtigt for at fortælle, hvem han er som person.

3. Leg med komposition

– Prøv at lege med kompositionen i dit billede. Det er oftest ikke det sjoveste at placere personen lige i midten af billedet. Brug evt. det gyldne snit. Du kan sætte et grid på din telefon, der hjælper dig med at placere objektet rigtigt – og så også bruge omgivelserne til at hjælpe med fortællingen om personen. 

I portrættet af Ernst har jeg leget med placering af personen og fået bogreolen og alle ringbindene til at hjælpe med at fortælle om ham. Han er placeret i lyset fra vinduet, så det alligevel skaber fokus på ham – og ikke så meget omgivelserne.

4. Overvej farver

– Det kan være en god ide at prøve at tænke nogle farver ind i billedet. Er der nogen farver, der vil hjælpe med at underbygge historien eller fange beskuerens opmærksomhed, så vær opmærksom på det.

Her i portrættet af Frederik har jeg tænkt meget i farver og lys. Han er placeret ved et vindue for at lave noget blødt lys i ansigtet. Og jeg har overvejet farverne i billedet, så det røde i roserne går igen i trøjen.

5. Få skabt nærhed

– Det vigtigste råd af dem alle må være at få personen, du fotograferer, til at føle sig tilpas foran kameraet. Snak evt. lige med personen først og lær personen at kende – hvis det ikke allerede er tilfældet – før du begynder at tage billeder. Det hjælper dig også mere på sporet af den historie, du gerne vil prøve at få frem i personen.

F.eks. er sammenholdet mellem Pytte og Amanda vigtig i denne historie. Og i portrættet kan du tydeligt se, hvor glad Amanda er for sin mor. De er placeret i smukke omgivelser – rammet ind af naturen og blomsterne.

’10 portrætter – 10 historier’-kampagnen fra Huawei er en hyldest til alle de følgere – både fotoentusiaster og feriefotografer – der hver dag fortæller deres historier gennem deres billeder.

Se filmen – produceret af bureauet WeThink – der opsummerer hele kampagnen, hvor Huaweis følgere nominerede deres #Perfect10 til et professionelt portræt og deltog i konkurrencen om Huawei P10-telefoner: 

Alt dette og mere kan du læse om på Huaweis facebookside