”Det er ikke hver dag, man bliver spurgt af et stort schweizisk urfirma, om man vil designe et ur for dem”

Den danske ursamler og Oris-entusiast Jasper Nielsen fik næsten kaffen galt i halsen, da han for halvandet år siden blev spurgt, om han ville designe et fan-ur for Oris. Resultatet blev lanceret i december i København. Vi har talt med ham om uret og en årelang fascination af det schweiziske urmærke.

”Det er ikke hver dag, man bliver spurgt af et stort schweizisk urfirma, om man vil designe et ur for dem”
Offentliggjort

Hvorfor interesserer du dig for ure?

”Jeg tror, at det er en naturlig udvikling af en meget stærk interesse for teknik fra barnsben. Jeg er uddannet elektronikfagtekniker i flyvevåbnet, med speciale i fly-eletronik og fik allerede som 8-årig mit første byggesæt fra Japan af min far.

Jeg har også en kærlighed til gamle køretøjer og motorcykler, men det er nemmere at tage et ur med hen på spisebordet end en gammel olie-fedtet motor, hvis man har kone og familie.”

Hvorfor samler du på Oris?

”Jeg har altid været tiltrukket af ting, der er skabt med et formål. Tool watches er et lidt fortærsket udtryk i ur-verden, men det refererer til ure, hvor formål og funktion overstiger design, og hvor utraditionelle metoder tages i brug.

Jeg har altid syntes godt om Ockhams læresætning om, at den simpleste løsning oftest er den rigtige (’Ockhams ragekniv’ er et erkendelsesfilosofisk grundprincip, som skærer unødige elementer væk fra en forklaring, red.).

I den forstand har Oris blandt andet lavet et dykkerur med en udfræsning i glassets kant, der viser dybden ved at vand presses ind, når man dykker med det. Det er baseret på Boyles lov om fortætning af luft under tryk. Den slags er jeg helt solgt på.

Og så har Oris ovenikøbet en filosofi og et hjerte for ting, som jeg også synes er vigtige her i livet. Gode mennesker, der passer miljøet (Oris har i mange år investeret i bæredygtighedsprojekter og kan i dag kalde sig klimaneutral urproducent, red.).”

Hvor mange Oris-ure har du?

Omkring ti, men jeg har tyve på ønskelisten! Blandt andet et Artelier Jumping Hour, som jeg syntes, er et helt fantastisk flot dress-ur med time-angivelsen i tal, eller et Raid 2011 Chronograph, som jeg syntes, er et gudesmukt racing-ur.”

”Det er ikke hver dag, man bliver spurgt af et stort schweizisk urfirma, om man vil designe et ur for dem”

Hvad var dit første Oris?

”Et vintage Executive fra midten af 1960’erne. Det er et af de ure, der har givet inspiration til Oris’ meget populære Diver 65-serie, der blev lanceret i 2015. Det findes efterhånden i et hav af forskellige udgaver, nogle mere limiterede end andre.

Jeg fandt uret på et forum, som jeg simpelthen ikke kan huske, hvad hedder, men det var lidt en dodgy handel, hvor betalingen foregik over to gange, via Western Union, selvom beløbet i dag er peanuts. Men det var nyt for mig. Og så var selve jagten nok også lidt spændende med en egyptisk mellemmand, der lige så godt kunne have sendt mig en pose sand og være løbet med pengene.”

Hvilket ur i din samling har den bedste historie?

”Det må være historien om de to Diver 65 Topper limited edition, der blev til ’par-ure’. Mit yndlings Diver 65 har altid været den første udgave, der kom, med indrammede 3-6-9-tal på skiven, og så i den stærkt limiterede Topper Jewelers-udgave, der kun findes 100 af i verden.

Jeg fik fat i det gennem en god kontakt i Australien, som sendte det til Danmark. Skæbnen ville, at min daværende hustru blev smaskforelsket i uret, og jeg endte med at give hende det i 40-års fødselsdagsgave.

Et par år senere lancerede Topper endnu en Divers 65 Limited Edition lig den første, denne gang i 42mm, kaldet Topper Maxi, og da jeg sad i en samtale med min australske ven, spurgte han, om ikke jeg skal have dette til samlingen? Jeg tøvede og svarede, ’kun hvis jeg kan få det med samme serienummer som min hustrus’. ’Hæng lige på’, svarede han.

Det viste sig, at han sad og skrev med Topper Jewelers VP, Rob Caplan, så han kunne da lige spørge om serienummeret stadig var tilgængeligt. Det var det, og resten er, som man siger, historie.”

”Det er ikke hver dag, man bliver spurgt af et stort schweizisk urfirma, om man vil designe et ur for dem”

Hvilket ur skiller du dig aldrig af med?

”Diver 65 OSC CPH Edition, som jeg selv har været med til at designe, sammen med en håndfuld andre Oris Social Club presidents og Oris’ design team i Hölstein. Det ur er utroligt vigtigt for mig, da det repræsenterer en anerkendelse af mit arbejde for at udbrede kendskabet til mærket gennem mange år via min egen Facebook-gruppe, Oris Community Scandinavia.

Det er kulminationen på snart to års arbejde med at få Oris Social Club op at stå. Og så er det bare virkeligt smukt med sin rene, hvide skive og sorte visere og indekser. Det er meget nordisk.”

”Det er ikke hver dag, man bliver spurgt af et stort schweizisk urfirma, om man vil designe et ur for dem”
”Det er ikke hver dag, man bliver spurgt af et stort schweizisk urfirma, om man vil designe et ur for dem”

Hvordan kom det i stand, at du skulle co-designe et ur for Oris?

”Det er ikke hver dag, man bliver spurgt af et stort schweizisk urfirma, om man vil designe deres ur. Men det skete på invitation fra Oris, som mente at OSC-præsidenterne skulle have indflydelse på, hvordan uret skulle se ud.

Det er jo Oris’ eneste rigtige ’fan’-ur. Så vi samledes nogle gange på Zoom for at se renderinger af input, som var kommet frem i indledende samtaler, og så diskuterede vi videre i en WhatsApp-gruppe for OSC præsidenterne.

Jeg har altid elsket hvide urskiver, da de besidder en smuk enkelthed, og da der heller ikke var lavet andre Diver 65 med hvid skive, var det jo et oplagt valg. Men det første udkast fra Oris’ designteam var faktisk en slate-grey skive, men det blev stemt ned på et af de første møder.

Vi var også omkring en lyseblå sekundviser, men der fik Oris lov til at bruge sin vetoret. Det var vigtigt med et relativt neutralt ur, der kunne begå sig alle afdelinger af OSC, som jo dækker alt fra Helsinki til Mexico.

Hver bagkasse er prydet med de enkelte afdelingers logo, som i vores tilfælde er Den Lille Havfrue. Den blev valgt ved afstemning i Facebook-gruppen. Jeg er stolt af det resultat, vi kom frem til, og vil opfordre alle til at se det i virkeligheden hos en Oris-forhandler. Skiven er helt fantastisk.”

Har du et Oris grail watch?

”Ja, det er faktisk netop bestilt hjem, så der går forhåbentligt ikke så længe, før det er realitet. Det er en ProPilot X Cal 115 med deres in-house skeletoniserede manuelle værk med 10 dages gangreserve, i en futuristisk titaniums-kasse med integreret lænke og glasbagkasse. Det er så vildt et ur.

Med sin 44mm, time-only visning og gangreserve-komplikation er det et ur for nørden i mig, hvor jeg kan betragte alle dele af værket, både forfra og bagfra, uden at blive forført af romantisk guillocherede broer og blånede skruer. Her er det den rå, industrielle no-nonsense funktion, der er i højsæde.”

Hvad er det bedste og værste ved at samle på Oris?

”Det bedste er, at det er et mærke, hvor alle kan være med. Der er ure fra 15.000 til 200.000 kroner, og i ethvert segment fra pilot- til dykker- og dress-ure.

Og så er det et mærke, der kerer sig om sine kunder med tiltag som Oris Social Club, hvor man laver arrangementer, så ’Oristaerne’ kan mødes og udveksle historier og erfaringer, eller bare have et par hyggelige timer med ligesindede.

Det værste er, at de laver så mange lækre ure at behovet for et nyt et i rækken aldrig forsvinder.”

Hvilket Oris vil du anbefale, hvis man er ny til brandet?

”Et Diver 65. Det er så mange forskellige udgaver at vælge imellem, at det er muligt at finde et, der netop rammer ens præferencer for skive, rem og materiale.

Og så har det nogle dimensioner, der gør, at alle kan være med, uanset om man er kontormand eller håndværker.”