Højt at flyve: 5 piloture, der bryder lydmuren

Højt at flyve: 5 piloture, der bryder lydmuren

Alle elsker et godt sportsur. Men hvor dykkerure ofte følger en velkendt formular med drejekrans, kraftige visere og masser af lumen, så er der anderledes fri leg med piloture. Vi har fundet fem ure, som giver dig vinger.

Offentliggjort

Det er med piloture som med dykkerure: De færreste bruger dem til det, de er skabt til, men hvad gør det, når de kan bruges som ’daily beater’ og samtidig fås i varianter, som gør dem til et dress-ur i deres egen ret?

Sådan har det nærmest været lige siden genren blev opfundet: Det første pilotur var angiveligt det, som modeskaberen Louis Cartier lavede for den brasilianske luftfartspioner Alberto Santos-Dumont i begyndelsen af 1900-tallet.

Santos-Dumont var i 1901 den første til at flyve rundt om Eiffeltårnet i en selvbygget dims, man med nogen rimelighed kan kalde en flyvemaskine, og foretog i 1906 den første officielt anerkendte motorflyvning i Europa. Turen varede i 21,5 sekunder og tilbagelagde 220 meter.

Santos de Cartier var et af de første ure, der var designet til at sidde på håndleddet – i modsætning til datidens lommeure – så piloter kunne holde hænderne på styret, mens de holdt øje med tiden. Samtidig var det i ædelmetal og fremstillet i et design, som landede det et sted mellem et tool watch og et fashionabelt dress piece. Kort sagt, opskriften på mange populære piloture lige siden.

Her er fem fine af slagsen:

Højt at flyve: 5 piloture, der bryder lydmuren

IWC Big Pilot Perpetual Calendar

IWC Schaffhausen lancerede tidligere i år en opdatering af deres klassiske Big Pilot Watch Perpetual Calendar under den digitale urmesse Watches & Wonders. Det fortsætter den mangeårige tradition for evighedskalenderure i IWC’s sortiment, der blev udviklet i 1980’erne af urmageren Kurt Klaus.

Genistregen er ikke kun, at urværket har styr på forskellige månedslængder og skudår – samt dobbelt månefasedisplay, som viser månefasen for den nordlige og sydlige halvkugle – eller at det kun skal justeres med en dag efter 577,5 år. Det er, at alle urets subdials er synkroniseret, så kalenderen kan indstilles via en enkelt krone.

233.000 kr.

Højt at flyve: 5 piloture, der bryder lydmuren

Oris Big Crown Propilot Altimeter

Oris er mest kendt for deres klassiske dykkerure, men gør sig også i piloture. Big Crown Propilot er ikke noget lille ur – 47mm i diameter og 17mm tykt – men dimensionerne kan forsvares ud fra dets rent tekniske formåen: Uret skiller sig ud fra mængden ved at være udstyret med en af verdens første mekaniske altimeter-funktioner eller højdemåler.

Det hele betjenes via en skruekrone kl 4, der er udstyret med en Goretex-lignende membran. Man skruer ’ALT SET’ kronen ud, hvorefter uret med en kulfiberlamineret nål indikerer højde i fod og meter i forhold til havniveau. Højdemåleren går ganske vist ’kun’ til 15.000 fod eller 4,57 km, og har dermed begrænset anvendelse for eksempelvis jetpiloter, men det spiller fint til din næste vandretur i Alperne som et alternativ til smartwatches fra Suunto eller Garmin.

28.500 kr.

Højt at flyve: 5 piloture, der bryder lydmuren

Breitling Emergency II

Okay, du kan ikke bruge det til et jakkesæt, og det kræver et solidt håndled med en kassediameter på 51mm og en urkasse, der er 21,6mm tyk, men Breitling Emergency II er måske det ultimative pilotur: Det blev lanceret i halvfemserne med en indbygget nødradiosender, der kunne sende på 121.5MHz, et signal, som kan opfanges af redningstjenester i en radius af 167 km.

I 2014 kom efterfølgeren, der også sender på det digitale 406,04MHz, som overvåges af satellitter. Trods sin størrelse vejer det kun 144g takket været brugen af antimagnetisk titanium. Inde under det massive ydre tikker et COSC-certificeret 76 SuperQuartz-urværk med analogt og LCD-display. Det er kun vandtæt til 50m, men nu er det i sagens natur heller ikke et dykkerur. Uret har i mange år været brugt af eliteenheder i NATO og udviklet med den franske flyfabrikant Dassault.

105.000 kr.

Højt at flyve: 5 piloture, der bryder lydmuren

Stowa Flieger 36mm

Stowa var en af fem urproducenter (de andre var IWC, Laco, Lange & Söhne og Wempe), der i 1940’erne fremstillede piloture til det tyske luftvåben. De blev blandt andet brugt af navigatører under Luftwaffes bombetogter under anden verdenskrig og blev også kendt som B-Uhren eller ’Beobachtungsuhren’ efter det tyske ord for ’observation.’

Stowas Flieger Classic er en opdateret version af et historisk design, der kan konfigureres efter ens ønsker, fx med eller uden logo, datovindue eller med mekanisk eller manuelt optrukket schweizisk urværk. Fås i størrelse 36mm, 40mm og 41mm.

Fra 8.200 kr.

Højt at flyve: 5 piloture, der bryder lydmuren

Omega Spacemaster Z-33

Der er noget sært retro chic over Omegas Spacemaster Z-33, der med sin imponerende titaniumkasse, hvide time- og minutvisere og røde digitale display ligner en rekvisit fra ’Rumrejsen år 2001.’ Man enten elsker eller hader det. Uret henter inspiration fra Omegas Flightmaster fra 1969 – et ur med en chunky metalkasse og et funky farveskema på subdials og visere for større synlighed i cockpittet.

Z-33 er udstyret med et avanceret kvartsværk og LCD-display, der selv afstemmer lysstyrken efter forholdene samt en urkasse med et resonanskammer, der forstærker lyden af alarmen. Urets fire knapper bruges til at betjene alt fra tidszoner til evighedskalender.

40.400 kr.