Der er ingen tvivl om, at mange ure og urmagere har historie og eksklusivitet til at kalde sig luksusure, men det er mindre end en håndfuld, der kan kalde sig en del af den nærmest urørlige top, der går under tilnavnet ’The Holy Trinity’.
På godt dansk betyder det ’Den Hellige Treenighed’, men der er også mange, som refererer til den lukkede klub som ’The Big Three’. Dermed er det op til den enkelte, om man vil tilskrive tre af verdens mest luksuriøse urmagere en guddommelig status, eller man foretrækker den mere hedenske benævnelse.
Hvad er det så, der gør, at Audemars Piguet, Patek Philippe og Vacheron Constantin er de eneste medlemmer i den eksklusive ur-klub? Det bliver stadig debatteret vidt og bredt, men det kan i sidste ende koges ned til to specifikke optagelseskrav: eksistens og fokus.
Audemars Piguet
Audemars Piguet blev grundlagt i 1875, og er dermed det yngste medlem af ’The Holy Trinity’, men mærkets indflydelse på luksusure, er ikke til at tage fejl af. Nu til dags er Audemars Piguet bedst kendt for deres Royal Oak-serie, som blev lanceret i 1972 som verdens første sportsur i luksusklassen.
Blandt ambassadørerne for Audemars Piguet finder man udelukkende kendte navne fra nogle af samfundets notorisk aristokratiske sportsgrene, golf og tennis: Stan Wawrinka, Serena Williams og Ian Poulter.
Først og fremmest har de tre urmagere til fælles, at de har eksisteret længe, og de har eksisteret konsistent. Den ældste urmager i selskabet er Vacheron Constantin, som blev grundlagt i 1755 i Geneva, efterfulgt af Patek Philippe (1851) og Audemars Piguet (1875), og her vil den skarpe ur-entusiast sikkert indskyde, at der findes urmagere af samme kaliber, der har eksisteret lige så længe, hvis ikke længere.
Og det er også ganske rigtigt, da man kan nævne A. Lange & Söhne, som blev grundlagt i 1845, og Jaeger Le-Coultre, som første gang slog dørene op i 1833, lige som der er flere andre, der har mange år på bagen. Til gengæld har de ikke udvist samme overlevelsesevne som ’The Big Three’, da A. Lange & Söhne måtte dreje nøglen om i efterdønningerne af anden verdenskrig, og først genopstod i 1990, da en af de oprindelige stifteres tip-oldebarn tog initiativ til en genoplivning.
Patek Philippe
Patek Philippe har eksisteret siden 1851, og har siden da introduceret nogle af de mest komplicerede og imponerende urværker til dato. Det har sin pris, og det understreger ur-firmaets slogan:
’Du ejer aldrig rigtig et Patek Philippe, du passer blot på det til næste generation.'
Nogle vil måske forbinde Patek Philippe med klassiske dress-ure med læderrem, men det er i særdeleshed deres sportsur, Nautilus, der har cementeret urmagerens ikoniske status.
Historien om Jaeger-LeCoultre er en lidt anden, men til gengæld bringer den forklaringen hen til det andet optagelseskrav: fokus. Først og fremmest skal det understreges, at Jaeger Le-Coultre er blandt de fremmeste producenter af luksusure i verden, men ganske apropos den formulering skal hemmeligheden findes i detaljen.
Det er nemlig ikke altid, at ’La Grande Maison’ har produceret ure, du kan bære i lommen eller på armen. Deres fokus var udelukkende at producere urværker til andre producenter – blandt andet til sværvægterne i ’The Holy Trinity’, og det var de mere end almindeligt gode til. Det er de også i dag, men til gengæld får urværkerne nu plads i Jaeger Le-Coultres egne ure.
Vacheron Constantin
Vacheron Constantin blev grundlagt i 1755, og er dermed den ældste af de tre mærker i ’The Holy Trinity’. Den lange virksomhedshistorie har ikke gjort navnet nemmere at udtale, men heldigvis behøver man ikke kunne flydende fransk for at genkende deres ure.
Blandt de mest ikoniske ure fra Vacheron Constantin finder man Overseas-serien og Historique-serien, men af de mere pikante ure, skal man kigge efter Kallista-uret, hvis man har 70 millioner kroner, der bare ligger og samler støv.
Hvad med Rolex? Nej, Rolex har heller ikke plads i ’The Big Three’, og det skyldes nok engang fokus. Det kommer til at lyde kontroversielt, men Rolex har aldrig haft for øje at producere luksusure, for det er noget, vi definerer dem som. Rolex står som urmager for at designe og producere ure af en uhørt høj kvalitet, der er lige dele design og lige dele værktøj, der opfylder et bevidst behov.
Det er i sidste ende fokus, der adskiller de forskellige ure på markedet, hvor Rolex er det robuste værktøjsur, Omega står for de klare referencer til det maritime, og Tag Heuer leverer æstetiske sportsure.
Audemars Piguet, Patek Philippe og Vacheron Constantin har altid produceret luksusure, og det er deres skarpsindige fokus på netop dette, der retfærdiggør deres tilnavn som urenes ’Hellige Treenighed’.