Som 90'er-barn husker jeg tydeligt, da næseplasteret blev en ting under EM i fodbold i 1996. Robbie Fowler rockede det, Slaven Bilić gjorde det samme, mens Michael Schjønberg var blandt dem i den danske landsholdstrup, der hoppede med på dillen. Jeg købte endda selv ét ved Invita Cup i Ikast samme år som miniput.
For det blev udråbt som et mirakelmiddel, der kunne skabe bedre resultater på fodboldbanen ved at øge ilttilførslen.
"Det ser dumt ud, men det er jo heller ikke nogen skønhedskonkurrence."
Annonse
Sådan udtalte Schjønberg til en dansk avis, da han mødte op i landsholdslejren og blandt andet blev kigget skævt til af kammeraten Jens Risager.
Hvad blev der af næseplasteret? Faldt det for manglende effekt eller manglende æstetik? Jeg har en idé.#vmdkpic.twitter.com/8u0ed5akpv
Men næseplasteret forsvandt, lige så pludseligt som det var kommet. Det havde i hvert fald ingen effekt på Danmarks resultater ved turneringen, og Schjønberg havde jo ret - kønt var det heller ikke. Allan Nielsen var en af de få, der stadig følte sig overbevist om effekten og udsmykkede sig med næseplasteret to år senere ved VM i Frankrig.
Allan Nielsen med næseplaster. Foto: Getty Images
Nu kan næseplasteret dog være på vej mod et overraskende comeback og denne gang i modeverdenen.
For smykkedesigneren Alan Crocetti har netop lanceret en begrænset serie med næseplastre i guld og sølv. Prisen lyder på 62.780 kroner for et eksemplar.
"Det handler om den skrøbelige mand, om skrøbelige sind. Han prøver at komme ud af den giftige maskulinitet, der på en eller anden måde altid har trukket mænd tilbage. Det er her næseplasteret kommmer ind - vi prøver at fikse os selv," siger Alan Crocetti til Highsnobiety.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.