scroll-down

Lars Trier Mogensen: Kampen om midten i dansk politik buldrer derudaf

Yderfløjene har mistet energi efter flere år med rasende og kulørte konflikter. I stedet er stadig flere midterpartier vokset frem – og kæmper nu om, hvem der repræsenterer den ægte nuance af grå.

Af Lars Trier Mogensen
Foto: Getty Images
Politik Euroman

Som en udspændt elastik, der pludselig slippes, er dansk politik atter viklet sammen inde omkring midten. Efter folketingsvalget i 2019, hvor den yderste højrefløj på den ene side stjal billedet i skikkelse af Rasmus Paludan fra Stram Kurs, og unge klimaaktivister satte en ny, kompromisløs dagsorden på den anden side, er spændingerne atter dæmpet ned – og dynamikken vendt tilbage til et mere gummiagtigt centrum.

Yderfløjene har mistet tiltrækningskraft, og i stedet er stadig flere midtersøgende partier vokset frem med bredere vælgerappel. Mest opsigtsvækkende har Venstres tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen lanceret sit nye parti, Moderaterne, der har taget navn efter ’Borgen’, den internationalt anerkendte tv-serie med Sidse Babett Knudsen i rollen som Birgitte Nyborg, der her er formand for partiet De Moderate.

Som i en båndsløjfe af genudsendelser fra perioden efter jordskredsvalget i 1973 tegner også Kristendemokraterne til igen at kunne klare spærregrænsen. Dansk politiks enfant terrible Jens Rohde har fundet sammen med den talentfulde Isabella Arendt, som under sidste valgkamp fik tilnavnet ’Vikaren fra Himlen’ og allerede dengang var umådeligt tæt på at bringe Kristendemokraterne i Folketinget.

Se, hvad vi ellers skriver om: Christiansborg, Lars Løkke Rasmussen, Socialdemokratiet og Venstre