Hvorfor vil du svømme denne tur?

”Helt fundamentalt er den kritik, jeg har af regeringen og Dansk Folkeparti, der jo alt for ofte er hjulpet af Socialdemokratiet, at de drukner os i symbolpolitik. Og der står projektet med en symbol-ø, hvor forskningsstationen Lindholm i dag er, og hvor der nu skal huses udvisningsdømte, og som vil koste 759 millioner kroner, som det tydeligste eksempel på, når symbolpolitik går helt galt. Man skaber en enorm utryghed for de lokale borgere, og man får ikke sendt én eneste ekstra ud af landet af den grund, fordi det kræver, at der er nogen lande i den anden ende, som vil tage imod. Samtidig vælger man den løsning, der er dyrest for skatteyderne.”

”Derfor er meningen med svømmeturen at fortælle borgere ved Kalvehave og de andre ofre for symbolpolitikken rundt omkring, at de ikke er glemt. Vi kæmper for en ny retning for Danmark, hvor man skal løse de virkelige problemer og ikke bruge penge på at skabe nye af slagsen, som det jo reelt er, hvis man er beboer i Kalvehave.”

Hvad er du ellers træt af ved symbolpolitik?

”Der er mennesker, som i dag ringer forgæves til politiet, når de har haft indbrud eller andet, fordi der bruges enormt mange ressourcer på, at politiet skal stå og kontrollere lovlydige borgeres pas nede ved grænsen. Der er virksomheder, som mister medarbejdere som følge af dette paradigmeskifte, der gør, at det ikke længere bare er et problem, når integrationen er slået fejl, men også er, når integrationen er gået godt – flygtninge, som bidrager til det danske samfund, bliver sendt hjem, selvom vi faktisk mangler mange medarbejdere på de danske virksomheder.”

Kan sådan en svømmetur overhovedet forandre noget?

”Mit indtryk er, at folk er trætte af den politiske debat, som føres nu. Der er så meget, som kan opleves som politikersnak, som handler om, hvad vi skal sige og gøre for at få statsministerposten ved næste valg, og hvordan vi kan positionere vores skakbrikker i forhold til de andres. Det her er noget for mig personligt, hvor jeg kan mærke, at det ikke er glittede papir eller bare snak, men en fysisk strabads, som jeg håber vil sende et signal til folk om, at vi er nogle, som er villige til at svømme mod strømmen. Og at der er grund til at tro på, at det kan være anderledes end den DF-dikterede virkelighed, som Venstre og Socialdemokratiet accepterer er dagens orden på Christiansborg.”

Men laver du ikke selv en ultrasymbolsk happening med denne svømmetur?

”Selvfølgelig er det her et stunt, det erkender jeg. På den måde kommer det ikke til at ændre noget på verdensgangen, men det gør det kun, hvis vi får skabt en situation på Christiansborg, hvor man sætter sig ned og siger; ’hvordan skal vi håndtere det forhold, som alle regeringer har været udsat for’. Nemlig at der er mennesker i vores land, som ikke har lovligt ophold og nogle er endda dømt på baggrund af voldelig kriminalitet til at rejse ud. Den eneste løsning er, at man får lavet aftaler med deres hjemlande om at tage imod dem, hvilket er det mest naturlige. Og hvordan kan vi så undgå, at vi enten beder det ene lokalsamfund, som det har været indtil nu i Bording i Jylland, eller Kalvehave på Sydsjælland, om at tage al utrygheden på det danske samfunds vegne. Der må vi bruge nogle af de forskellige asylcentre, så det ikke er ét sted.”

Foto2.jpg

Hvordan opstod ideen?

”Det gjorde den inde hos os på de Radikales gang på Christiansborg, fordi jeg var med til at svømme rundt om Christiansborg, hvilket er et arrangement, der er hvert år i august. Det var lidt andre temperaturer og en kortere distance. Jeg ved dårlig nok, hvem ideen præcis kom fra, men den var i hvert fald inspireret af dette arrangement til at sige, hvad kan vi gøre for, at det her med symbolpolitik ikke bare er noget, vi siger, men noget vi virkelig mener.”

Er du så klar til at kunne svømme i morgen?

 ”Det kan godt være, at jeg går tidligt i seng og vil heller ikke afvise, at jeg springer rødvinen over her fredag aften. Selvom vi ikke er ude på isen, er det trods alt den sidste dag på vinterbadesæsonen, og med seks til otte graders varmt vand og en distance på 3,5 km kan jeg ikke på forhånd sige, at det kan lade sig gøre. Men jeg tror på det, og derfor gør jeg det.”

Hvad tænker du om distancen?

”Jeg er ikke så bekymret for distancen, jeg har en – ikke så glorværdig – men dog en konkurrencesvømmer-karriere bag mig som ung. Jeg kan sagtens svømme 3,5 km, men udfordringen er, at vandet er koldt. Jeg får våddragt på, og det er ikke kroppens temperatur, som bliver en udfordring, fordi man udvikler varme i kroppen selv ved at svømme. Men det er hænderne, fødderne og ansigtet, som gør det svært. Som vinterbader ved man, at det gør ondt i hovedet i starten, men det forsvinder. Det er straks værre med hænderne og fødderne.  Jeg har selvfølgelig termo-vanter og sokker på, men det er jo af sådan en karakter, at vandet løber igennem. Forhåbentlig er det nok til at klare den halvanden times tid i vandet, som jeg forventer, at svømmeturen kommer til at tage.”

Hvordan har du trænet op til det?

”Jeg har ikke svømmet 3,5 km, men trænet nogle pæne distancer i koldt vand og har lige testet af, om svømmetagene stadig sidder i kroppen. Men vi snakker to-tre ugers træning, det er ikke, fordi jeg har trænet i månedsvis og har svømmet en masse baner i den lokale svømmehal. Min grundform er fin, jeg løber og spiller fodbold, hvis lejligheden byder sig. Og når man har tilbragt meget af sin barndom i klorvand, så ruster det ikke.”

Foto 1.jpg

"Det længste, jeg har svømmet, er mellem 2-2,5 km, hvilket var ude i Øresund forleden. Og det var dér, at jeg besluttede mig for at gøre forsøget, fordi jeg kunne se, at det kunne jeg godt klare."

Hvad med sikkerheden? Er det overhovedet forsvarligt?

”For det første har jeg allieret mig med folk, som har stor erfaring i at svømme lange distancer. Hans Henrik H. Heming svømmer med mig, og han svømmede rundt om Bornholm sidste år ved Folkemødet, hvilket er lidt andre distancer. Der er selvfølgelig også en følgebåd, der gør, at hvis krampen sætter ind, så er der ikke nogen, som går til bunds.”

Til sidst; Hvordan vil Det Radiale Venstre selv løse problemerne med folkevandringen?

”Vores grundlæggende synspunkt er, vi selvfølgelig skal have styr på, hvem der kommer til Danmark, og at vi også skal have mulighed for at sende folk, der har ulovligt ophold i Danmark, har begået kriminalitet og er dømt til udvisning, hjem til det land, som de hører hjemme i. Men de to ting opnår vi kun ved internationalt samarbejde. Når vi allierer os med de andre EU-lande, kan vi sørge for, at vi kun får den andel af flygtninge, når der kommer mange, som vores størrelse berettiger os til, så det ikke går, som det gjorde efter sidste valg, hvor vi så et stort antal flygtninge marcherer på vores lande- og motorveje. Vi skal også arbejde på at lave aftaler med de lande, som burde tage imod deres borgere.”