Mikkel Jungersen er uddannet biolog og arbejder til daglig for lægemiddelfirmaet Pfizer. Men det er langtfra hele hans identitet, for ved siden af sit civile liv har han sit liv som eventyrer under den åbne himmel.
Hans første eventyr gik til Northwest Territories i Canada, hvor han og en ven skulle sejle i kano gennem ødemarken i en måned. Derefter skulle de fortsætte ud på Ishavet.
I begyndelsen af turen mistede de nødradio, geværer og proviant i floden, men efter en måneds strabadser var de hjemme i Danmark igen i god behold. Det var en grænseoverskridende oplevelse, men ikke noget, der fratog Mikkel Jungersen lysten til at komme afsted igen.
Sidenhen har han været på masser af kanoekspeditioner, på cykel gennem Malaysias jungle og på ridetur i Perus Andesbjerge, hvor han fik stjålet både hest og muldyr af hestetyve.
”I dag kan du flyve hen over hele jorden med Google Earth. Men hvis du virkelig vil opleve noget, er du nødt til at komme ned på jorden. Nysgerrigheden er nødvendig, hvis du vil på eventyr,” siger Mikkel Jungersen, der siden 2001 har været medlem af Eventyrernes Klub, de seneste to år som formand.
Her er hans råd til, hvordan du får udlevet dit eventyr, illustreret med fotos fra hans egne rejser:
1. Lonely Planet kan ikke vise dig vejen
Hvis du skal bruge Lonely Planet, så brug den til at finde alle de steder, du ikke skal rejse hen. I Eventyrernes Klub har vi en ganske bred definition af et eventyr: ”Usædvanlige oplevelser under usædvanlige forhold, fortrinsvis i fjerne egne.”. Om det så er Nordcanadas endeløse taiga, Kasakhstans tørre græsslette eller Hvideruslands trøstesløse betonbyggerier. Eventyret gemmer sig de usædvanlige steder.
2. Hvad tænder du på?
Hestevogn gennem Østeuropa? Stammefolk i Amazonas? Kanoekspedition i Canada? Er det mødet med mennesker, eller er det, naturen og dyrene. Eller kombinationen? Er det transportmidler som cykel, kajak eller sejlskib, der interesserer dig?
3. Eventyr tager tid og koster ofte penge
De to ting kommer ikke af sig selv. Jeg arbejdede som pædagogmedhjælper i et år, mens vi researchede på og planlagde vores første Canada-tur. Der skal være vilje og prioritet bag, ellers forbliver det en drøm.
4. Eventyr kræver man er velforberedt
Det handler om at slå et stort brød op. Det skal også helst kræve vovemod. Men ringe forberedelse og dumdristighed duer ikke. Find en person, der ved noget om den slags eventyr du har i sinde. Internettet er et rigtig godt sted at finde beskrivelser af rejser, bjerge, lande etc. Begynd dér, og tag derefter personlig kontakt, når du har fundet en ekspert, der kan tage dig videre. Eventyrere elsker at øse af deres erfaringer.
5. Uden mad og drikke
Det er vigtigt at være tør, varm, mæt og have rent drikkevand. Nogle steder har man brug for at kunne beskytte sig mod vilde dyr. I vore dage er en bjørnespray ofte et ret effektivt alternativ til skydevåben. De seriøse friluftsbutikker er et rigtig godt sted at få gode råd og vejledning om udstyr, mad og drikke.
6. Kogekunst er ikke udelukket
Når man er træt og sulten efter en lang og hård dag, kan selv en leverpostejmad være en himmerigsmundfuld. Men hvorfor ikke gøre lidt mere ud af det, når nu mad er så fantastisk under åben himmel? Jeg har altid gode råvarer med: sennep, æblecidereddike, specialolier, tørrede frugter, nødder mm. På den måde kan man forvandle et hvidkålshoved – der kan holde sig lang tid i vildmarken - til en delikatesse.
7. Det handler om at være tryg
Hvis du er på langfart i ødemarken, kan en satellittelefon være fornuftig. Den ligner en stor walkie-talkie og går knivskarpt igennem, ligegyldig hvor du er. Det giver tryghed at have sådan en med.
8. Kend dig selv - og dit selskab
Det er vigtigt, at du kan med dine rejsemakkere. Prøv med en kortere tur inden den egentlige tur, så I ved, hvordan I samarbejder og har det, når I er pressede, våde, trætte og sultne.
9. Eventyrere er fortællere
Det giver en tilfredsstillelse at være i stand til at fortælle levende om eventyret. Jeg skriver mine oplevelser ned i dagbøger undervejs. Så har man det også om mange år. I erindringen forandrer tingene sig tit, så fisken, du fangede, bliver større, og temperaturen bliver mere ekstrem. Med en dagbog kan du altid gå tilbage og se, hvordan det faktisk var. Det behøver ikke at være skrivekunst, de rene fakta er interessante nok, når du senere læser dem, og guld værd, hvis du skal skrive eller fortælle om eventyret.
LÆS OGSÅ: Ilddåb i vildmarken: Mikkel begyndte sit eventyrerliv med at miste geværer, nødradio og proviant
LÆS OGSÅ: 9 ting du skal opleve i Marrakesh
LÆS OGSÅ: Sov i trætoppen: Berømte arkitekter skaber søde drømme på svensk luksushotel