For nylig iførte Mark Zuckerberg sig et par Virtual Reality-briller, og i skikkelse af en tegneseriefigur bevægede han sig ind i en alternativ virkelighed, der bragte ham til oversvømmede katastrofeområder i Puerto Rico.

”Det er magisk,” udbrød Facebooks unge stifter og CEO, mens han vandrede rundt mellem død og ødelæggelse.

Verdens største sociale medie er på en og samme tid en velsignelse og en forbandelse. Det bringer mennesker sammen, spreder nye ideer og tanker med en hast, vi aldrig har set magen til, og det er et fantastisk effektivt distributionsmiddel for organisationer, foreninger og virksomheder, der skal ud med budskaber til deres medlemmer og kunder.

Det gælder også for Euroman. Vi deler noget af vores journalistik på Facebook, og det hjælper os til at nå en halv million danske brugere på euroman.dk. Facebook er blevet en ikke ubetydelig del af vores eksistens.

Men Facebook er også farligt, hvad vi var vidner til i den amerikanske valgkamp, hvor præsident Putin via sine russiske trollefabrikker spredte fake news og propaganda og på den måde bidrog til et angreb på en demokratisk institution.

Flere end 10 millioner personer så ifølge Facebooks egne tal mindst et af de russiske opslag, og selv om det er et relativt lille tal i forhold til det samlede antal af amerikanere på Facebook, hører det med til historien, at Facebook ikke tæller delinger med.

Uafhængige eksperter har analyseret sig frem til, at fra bare seks af de i alt 470 falske, russiske profiler er indholdet delt 340 millioner gange, og så virker det slet ikke som en umulig tanke, at angrebet kan have påvirket et præsidentvalg, der blev afgjort af blot 80.000 stemmer i Trumps favør.

Det er der intet ’magisk’ over. Det er en samfundsmæssig trussel, og det begynder efterhånden at stå klart for flere af de oprindelige stiftere, at de har været med til at skabe et monster i form af en mekanisme, der er ved at løbe ud af kontrol. Facebook undergraver vores tillid til hinanden og til institutioner, uden hvilke den vestlige samfundsmodel ikke vil hænge sammen.

Og med sine dopamin-stimulerende features – belønningsfunktioner som likes, hjerter, smileys og delinger – fucker Facebook med din hjerne i en grad, som burde få alle alarmer til at gå af.

Facebook ”ændrer bogstavelig talt dit forhold til samfundet og andre mennesker. Det forstyrrer produktiviteten på underlige måder. Kun Gud ved, hvad det gør ved vores børns hjerner,” sagde en af stifterne Sean Parker for nylig: ”Det er et socialt validerings-feedback loop”, der udnytter en ”svaghed i menneskets psykologi.”

En tidligere vicepræsident i Facebook, Chamath Palihapitya, sagde før jul, at det sociale medie er ved at ”flå samfundet fra hinanden”, og han forbyder sine børn at være på Facebook på grund af dopamin-effekten.

Der er ingen fælles diskurs længere, ingen lyst til samarbejde. Misinformation og usandheder spreder sig ustoppeligt, og det er ikke kun et problem i forhold til de russiske opslag, det forandrer os samtidig som mennesker, sagde han:

”Vi forveksler den hurtige belønning på Facebook med rigtige værdier, og vi forveksler det falske med det, der er sandt, og alt hvad du får, er en kortvarig popularitet, der efterlader dig endnu mere tom og ensom end før.”

Verden har tidligere oplevet videnskabsfolk advare mod konsekvensen af deres egne opdagelser. Den danske fysiker Niels Bohr, der formulerede det teoretiske grundlag for udviklingen af den første atombombe, forstod i løbet af Anden Verdenskrig de risici, der fulgte med i bombens skygge, og advarede om faren for et kapløb på våben, der kunne lægge kloden øde.

Facebook er ikke en atombombe, men i dag ved vi, at Facebook dog er et våben, måske endda et masseødelæggelsesvåben, og selv om Mark Zuckerberg på det seneste har lovet at styrke indsatsen mod misbrug, beroliger det ikke mig, så længe vi har at gøre med et menneske, der i sin teknologi-begejstring ikke synes at have øje for ødelæggelserne, han efterlader i sit kølvand.

Jeg vil fortsat være at finde på Facebook. Euroman vil fortsat være der – om end vi med genindførelsen af de trykte læserbreve forsøger at etablere et mere sikkert og civiliseret univers for debat med vores læsere. Facebook er ikke til at komme uden om. Netop derfor bør vi alle lytte ekstra godt til advarslerne og nøje overveje, hvordan vi og vores børn bruger det i dagligdagen.

Lederen er fra det nye nummer af Euroman, der er på gaden nu.

LÆS OGSÅ: Er Trump virkelig syg?

LÆS OGSÅ: Teherans 'rich kids' viser deres rigdom frem på sociale medier

LÆS OGSÅ: Mænd bliver også brugt i sugardating