Søren Brostrøm scroll-down

Søren Brostrøm: "Jeg er meget bevidst om ansvaret – det er jo for fanden derfor, jeg har fået det her job"

Sundhedsstyrelsens direktør var ukendt for de fleste indtil foråret 2020. Med ét blev han det modsatte. Søren Brostrøm er blevet symbolet på den lægefaglighed, som politikerne baserer deres beslutninger på i den største krise i nyere tid. På godt og ondt. Uanset udfaldet vil corona følge den målrettede læge resten af livet.

Af Rasmus Elmelund
Foto: Martin Bubandt
Samfund Euroman

Søren Brostrøm har prøvet lidt af hvert.

Den 54-årige læge har lavet talrige kejsersnit. Han har behandlet patienter i akut livsfare, og han har været på forsiden af Ekstra Bladet som både helt og skurk. Og så har han stået midt i en epidemi, hvor en ny og ukendt virus rasede omkring ham. En sygdom, der ikke fandtes nogen vaccine mod eller behandling for; en lidelse, folk døde af.

AIDS.

Det var i begyndelsen af 1990’ere, at Søren Brostrøm på et studieophold i USA besøgte San Francisco, ’som man jo gør som ung bøsse’, som han siger.

”Det gjorde man i hvert fald dengang.”

Han sprang ud som 17-årig. Og bortset fra han engang blev overfaldet på Strøget i København, efter at han havde stået og kysset med en mand, har hans seksualitet aldrig voldt ham problemer.

Det var en stor oplevelse for den unge Søren Brostrøm at trave rundt i ’The City by the Bay’, som de lokale kalder millionbyen, der er kendt for sine stejle bakker og det helt særlige San Francisco-frisind. Men det, han husker tydeligst fra turen, er AIDS. Mennesker, der bogstaveligt talt lå i gaderne med sygdommen i fuldt flor.

”Jeg var skide bange for selv at få det,” siger han.

Det lyder som en ængstelighed, der minder om noget af det, vi oplever i dag?

”Jeg vil næsten sige, den var større. Dengang var det bare ikke hele befolkningen,” siger han.

”Som ung homoseksuel i 80’erne og 90’erne havde man helt klart en fornemmelse af, at ens seksualitet var dødelig.”

’Bøssepesten’, kaldte man det dengang. I dag taler vi ikke længere om AIDS, men om HIV, som er en sygdom, man får medicin for – på lige fod med diabetes – og som man så lever et lige så langt og godt liv med som alle mulige andre.

Dengang var det anderledes. Dengang kunne din seksualitet koste dig livet, hvis du blev smittet med HIV og fik AIDS. Selv blev Søren Brostrøm aldrig smittet, men han havde bekendte, der gjorde, og kendte også nogle, der døde.

”Hvis man ikke har været del af den tid, tror jeg, det er meget svært at forstå, hvilket præg det satte på os.”

 Siden da er der sket en del. Søren Brostrøm er i dag direktør i Sundhedsstyrelsen. Og San Francisco er – sammen med en stor del af resten af kloden – helt eller delvist lukket ned, fordi den nye coronavirus COVID-19 spreder sig og inficerer mange på sin vej. Som styrelsesdirektør har Søren Brostrøm været en central skikkelse i den temmeligt avancerede øvelse, det er at bringe Danmark gennem krisen.

Dette portræt er lavet under lidt andre forudsætninger end normalt. Som regel mødes Euroman flere gange med dem, vi portrætter, og vi forsøger også af følge dem på arbejde eller rundt i et miljø, hvor det giver mening for dem og historien. På den måde kommer man tættest på portrætpersonen. Når vi interviewer kendte danskere til Euroman, varierer det meget, hvor vanskelige de er at få i tale. De viser sig næsten altid at være venlige og omgængelige mennesker, der gerne vil samtale, når man først sidder over for dem. Men vejen dertil kan være strabadserende.

De senere år har jeg interviewet nogle af Danmarks største stjerner inden for film, musik, kunst og mode. Jeg har også talt med iværksættere med mange millioner på bankbogen, erhvervsbosser med tusinder af folk under sig og et par sportsfolk med olympiske medaljer i trofæskabet. Selv om stort set ingen i offentligheden kendte Søren Brostrøm sidste år, er han formentlig den af alle, jeg har talt med, der har været sværest tilgængelig.

Han har været travl som en myre, mens situationen dag for dag og minut for minut har ændret sig. Mens jeg skriver disse linjer, er 8.073 smittet med corona i Danmark, og 394 er døde. Når magasinet udkommer, vil de tal være markant højere. Jeg har interviewet Søren Brostrøm 8. april på telefon, skrevet artiklen i løbet af måneden og afleveret den 24. april. Og så har jeg mødt ham kortvarigt en enkelt gang. At det har været så besværligt at lave en aftale med Søren Brostrøm, handler om, at Danmark står i en krise, der helt grundlæggende gør det vanskeligt at mødes med hinanden.

Og så handler det om, at Søren Brostrøm på ingen tid er gået hen og blevet et af de mest berømte mennesker i Danmark.

Se, hvad vi ellers skriver om: Portræt og Corona-virussen