Kan en voksen mand få stillet sine sportsabstinenser ved at se Counter-Strike?

Mens EM, OL og Tour de France er udskudt, fortsætter Counter-Strike med flere store turneringer over sommeren.

Kan en voksen mand få stillet sine sportsabstinenser ved at se Counter-Strike?
Offentliggjort

Det skulle have været en sindsoprivende sommer for sports-fans. OL, Wimbledon, Tour de France, EM i fodbold og meget mere, men coronavirussen ville det anderledes, og nu er der naturprogrammer og true crime, hvor der burde have været bolde, cykler og atletik.

Blandt de få sportsgrene, der fortsætter ufortrødent – om end i en lidt ny konstruktion – er e-sporten Counter-Strike.

Som mange andre, der mest forbinder computerspil med tidsfordriv for børn, har jeg kigget skeptisk på e-sportens eksplosive stigning i popularitet. Men nu er abstinenserne efter at se nogen konkurrere på fjernsyn så stor, at jeg har kontaktet Martin Eckhaus, der underviser på DGI’s grunduddannelse for e-sports-instruktører (ja, det findes!) og er bestyrelsesmedlem i Esport Danmark, for at få en indføring i Counter-Strike.

”Counter-Strike er det rigtige sted at begynde, hvis du ikke har set e-sport før. Det er på mange måder let genkendeligt og har samme struktur som meget andet sport,” siger han.

Men helt ærligt, er det ikke bare Red Bull-drikkende nørder, der skyder efter hinanden i et tilfældigt rod? Ikke helt, mener Martin Eckhaus.

”Det er et meget basalt spil, men det er utroligt svært at mestre. Præcis som fodbold. Der er meget taktik i det, og groft sagt kan man sige, at det handler om at kontrollere midten af banen, men ligesom i fodbold kan du lave hurtige sideskift, spille mere eller mindre offensivt og vælge forskellige strategier.”

GettyImages-1128303453 copy.jpg

Spodek Arena var fyldt godt op i opgøret mellem danske Astralis og svenske NiP den 1. marts 2019 i Katowice i Polen. Astralis vandt både over svenskerne og hele turneringen.

Denne sommer bliver Counter-Strike-turneringerne dog spillet online uden live-publikum, og hver spiller er isoleret med sit headset og sin computer. Som ny seer kan det virke uoverskueligt. Runderne er overstået på sekunder, kommentatorerne taler indforstået, og ’kameraet’ hopper mellem de 10 spillere, der kaster røg og ild, når de ikke sender kugler efter modstanderne. Min oplevelse er, at det tager en times tid at begynde at forstå, hvad der egentlig foregår. Men så begynder det til gengæld at blive elementært spændende.

Det bedste hold i Danmark – og aktuelt nummer to på verdensranglisten – hedder Astralis. De har været med til at professionalisere sporten og har blandt andet hentet den tidligere håndboldmålmand Kasper Hvidt ind som sportsdirektør. Spillernes løn tælles i millioner, og ved de store turneringer samles flere end 10.000 tilskuere i fyldte sportsarenaer foruden millioner hjemme foran skærmene.

”Faktisk har der fundet e-sports-turneringer sted siden 80’erne, men det er blevet lettere at tilgå, og det har været med til at rykke hele kulturen. I dag er de bedste spillere superstjerner,” siger Martin Eckhaus.

Blast Premier Spring Showdown og DreamHack Masters er to store kommende Counter-Strike turneringer, der løber fra midt i maj til midt i juni. Kampene kan som regel ses på Twitch.tv og TV 2 Zulu.

Counter-Strike kort fortalt

To hold kæmper normalt tre kampe på hver 30 runder. Hver runde er 90 sekunder.

I de første 15 runder er det ene hold terrorister, mens det andet hold er counter-terrorister. Derefter skifter de roller.

Terroristernes mål er at plante en bombe i et af to felter, der hedder henholdsvis A og B. Modstandernes hold er at forhindre det.

Blandt de taktiske elementer er valget af skydevåben, og igennem spillet optjenes penge til at købe nye våben. Spilleren mister sit våben, hvis han dør.

Spillerne kan ikke se det oversigtskort, du som tilskuer kan se i hjørnet af skærmen, og de må kommunikere intenst undervejs for at forstå, hvad modstanderne har gang i.

Se, hvad vi ellers skriver om: E-sport