Anmeldelse: Kombi-computer med eminent design

Microsoft Surface Pro X er nok den hidtil smukkeste kombination af tablet og laptop. Men gider Søren Bang Hansen vente en brøkdel af et sekund på at åbne sin mail eller loade en hjemmeside?

Kombi-computer
Offentliggjort

Hvordan designer man en bærbar computer, der også fungerer som tablet? Mange har gjort forsøget, men et af de mest vellykkede er Microsofts Surface-serie, hvor computeren sidder i skærmen, så den kan bruges uden tastatur. Skærmens bagside skjuler en flad fod, der kan klappes ud og vinkles efter behag. Tastaturet (ekstraudstyr) fastgøres magnetisk og fungerer som skærmbeskytter, når man smider computeren i tasken.

Med en profil på 7,3 mm er Pro X den hidtil slankeste Surface. Vægten er nede på 774 gram, og designet er eminent. Når skærmen hviler med sin slanke fod på bordet, har den en nærmest skulpturel skønhed. På låret er foden dog knap så bekvem.

Den blanke skærm er knivskarp (267 PPI), og takket være den fine lysstyrke er spejlinger intet problem. Det høje 3:2-format er en sjælden luksus, som giver ekstra overblik over dokumenter og websider. Med 13 tommer fra hjørne til hjørne er skærmen 0.7 tommer større end i de ’almindelige’ Surface-modeller. Alligevel er den fysiske størrelse næsten identisk – takket være de slankere rammer.

Over skærmen sidder et fint webkamera med ansigtsgenkendelse. På kanten finder vi to USB C-porte og en Surface Connect-port, mens der i bunden er plads til et SIM-kort til mobildata. Vi leder forgæves efter stik til microSD og hovedtelefoner.

Vores Surface Pro X blev leveret med det nye Pro X Signature-tastatur, som er beklædt med alcantara-stof. Det er ikke meget tykkere end et stykke pap, så tasterne har ikke den store dybde, men skrivefornemmelsen er præcis og behagelig. Det samme gælder glaspegepladen, som dog virker lidt klaustrofobisk, hvis man kommer fra en MacBook.

Dette tastatur leveres med Microsofts nye slim pen, der med sin flade facon ligner en klassisk tømrerblyant. Når man hiver tastaturet frem, afsløres den lille fordybning, hvor pennen gemmes og oplades. Pennen fastgøres magnetisk, så det er umuligt at vende den forkert. Man kan også bare fæstne den til kanten af skærmen, hvis man snart skal bruge den igen. Med 4.096 pres-niveauer, hurtig reaktion og virtuelt viskelæder på toppen løser den fint de fleste behov.

Det samme kan desværre ikke siges om computeren som helhed. Netop i denne topmodel er den sædvanlige Intel-teknik nemlig afløst af en modificeret ARM-processor (Snapdragon X24). Altså grundlæggende samme teknik, som bruges i mobiler og tablets. Det burde give nogle fordele – såsom længere batteritid. Microsoft lover op til 13 timer, men i praksis fik vi kun 7-8 timer ved let brug. Til gengæld oplades computeren til 80 procent på under en time. Her er ingen indbygget blæser, så maskinen siger ikke en lyd, og den bliver heller ikke varm.

Men ydelsen altså! Selv ved let brug, som når man åbner en ny mail eller webside, opleves en lille tøven. Vi taler om brøkdele af et sekund, men forsinkelsen irriterer, fordi den er uvant. Selv de mindste Intel-modeller føles kvikkere i optrækket. Helt galt går det i krævende programmer som Photoshop, hvor zoom-funktionen ligner et langsomt lysbilledshow. Til opgaver af denne type er Surface Pro X nærmest ubrugelig. De fleste Windows-programmer er ikke optimeret til ARM-platformen, og derfor kører de ofte elendigt – eller slet ikke.

Computere baseret på mobilteknologi er muligvis fremtiden. Men i så fald er Surface Pro X forud for sin tid.

Microsoft Surface Pro X koster fra 8.999 kroner.

Pro X Signature tastaturet med pen koster 2.299 kroner.