Hvert år omkring januar udgiver diverse it-sikkerhedsblogs og nyhedssites en analyse af de mest brugte (og brudte) passwords i det forgange år, og igen i år er resultatet skræmmende dumt.
For selvom vi bliver bombarderet med løftede pegefingre og advarsler, er vi stadig alt for dårlige til at bruge stærke og unikke passwords. På top 10-listen finder man således bud som ”123456”, ”qwerty” og ”password”, som ikke ligefrem skriger på kreativitet og dermed sikkerhed.
Og når kendisser og tilmed den kommende præsident, Donald Trump, får lækket informationer og kompromitterende data på stribe, er det vist på tide med en genopfriskning af vores egen it-sikkerhed.
Men ord som digital sikkerhed og hacking fremkalder ofte opgivende suk hos os, der ikke er bedste venner med vores it-udstyr. Det kan dog gøres rimeligt enkelt.
Med hjælp fra Anders Kjærulff, journalist, selvudnævnt teknologikritiker og vært på radioprogrammet ”Aflyttet” på Radio24syv, bringer vi her fem gode råd til dig, der vil styrke din digitale sikkerhed, men ikke er en regulær tastaturrytter.
1. Opdatér din software
”Opdatér din software. Både på Mac, PC og telefon! Hvis firmaet bag beder dig om at opdatere styresystemet, så gør det. Det er ikke for sjov. Det gælder også ’Word’. Du skal også gøre det selvom du ikke har tid. Det handler sjældent om funktionalitet – oftest om sikkerhed og så er det til at finde ud af.
Du skal også opdatere dit styrestem. Lad være med at bruge Windows XP, selvom det føles trygt. Det kan ikke blive ved! Op på Windows 10, eller den nyeste opdatering på Mac – det samme gælder din smartphone.”
2. Antivirus
”Antivirusprogrammer er lidt mere tricky, fordi det ikke altid hjælper så meget. I Microsoft burde der i forvejen være installeret noget antivirus-software, der hedder ’Security Essentials’. I det program skal du lige ind og klikke ’firewall’ til, hvis det ikke er det i forvejen. Det samme gælder Mac”
På Mac finder du firewall under ”sikkerhed og anonymitet” i dine systemindstillinger. Uden at skulle gå ind i en længere forklaring om hvad en firewall gør, så er det værd at nævne, at en firewall i nogle tilfælde popper op og dobbelttjekker, om du virkelig har lyst til at downloade og installere visse ting fra internettet. Det betyder ikke, nødvendigvis, at der er noget galt med den pågældende aktivitet, blot at du lige skal tænke en ekstra gang.
Hvis du alligevel vil bruge ekstra antivirusprogrammer, så anbefaler Anders Kjærulff gratis klienter – de er næsten lige så gode som de betalte, og de ikke klager så ofte.
”Jeg bruger selv avira.com, der har en gratis version, men også en der koster penge”
3. Adgangskode på din computer.
Her foreslår Anders, at du har adgangskode på selve din computer. Det vil sige, at du skal skrive et kodeord når du åbner din computer – ikke fordi din kæreste eller børn derhjemme ikke må få adgang til dine ting, men:
”Hvis du får stjålet din computer i S-toget, bliver hackerne nødt til at formatere og dermed slette dine personlige data og de der nøgenbilleder fra Ibiza i 2003. Og med et administratorpassword bliver det også umuligt for hackere ’udefra’ at installere programmer uden administratorpasswordet”
4. Skriv dine forskellige passwords ned på et stykke papir.
Vi har vist fået understreget vigtigheden at et unikt password, men selvom det kan virke kontraintuitivt, foreslår Anders faktisk pen og papir.
”Lad være med at bruge det samme password til alt. Jeg ved, du er blevet advaret før, og det simpelthen er for besværligt at huske alle de forskellige koder, men her foreslår jeg, at du skriver dem ned på et stykke papir og lægger det i køkkenskuffen eller på kontoret. Det er trods alt ret usandsynligt at en eventuel indbrudstyv stjæler både computer og papir og desuden har interesse i dine data.
For at gøre det lettere at huske, kan du også bruge hele sætninger, der referer til noget, der gør dig glad. Mellemrum tæller nemlig også som tegn og glade ting er lettere at huske. Eksempelvis ’jeg skal på charterferie og jeg glæder mig’ eller hvad man nu finder på.”
Til gengæld fraråder Anders såkaldte password-managers.
”De er lidt for indviklede til målgruppen her og hvis du glemmer koden til din password-manager, så er du pludselig ude i at skulle formatere en masse kompromitterede konti. I øvrigt er der heller ingen grund til at skifte passwords, der er gode og ikke kompromitterede endnu”
5. Kryptér din maskine og din telefon.
Her er vi lidt ude på ekspertniveau, men hvis du er interesseret i at få dine data krypteret, så er det faktisk ikke så svært. På en nyere Mac skal du blot kigge under ’systemindstillinger’ og ’sikkerhed og anonymitet’, hvor du finder ’filevault’. Filevault krypterer de data, der ligger på maskinen.
I Windows 10 kan du vælge en ’full disc encryption’, hvis den ikke allerede er krypteret fra fabrikken. Din smartphone kan ligeledes krypteres ved hjælp af forskellige programmer.
Og så lige Anders Kjærulffs råd til de på ekspertniveauet, der ønsker at kommunikere krypteret.
”Send krypteret SMS med appen ’Signal’, som ligner en almindelig app og er meget brugervenlig. Ønsker du at sende krypterede mails, vil jeg foreslå ’protonmail.com’, hvor du kan få en gratis mailbox eller ’tutanota.com’, der også kan installeres på din smartphone.”
Med disse fem trin er du et godt stykke af vejen, men Anders har faktisk lige et par mere generelle råd, der er værd at huske på.
”Har du forskellige produkter i dit hjem med internetadgang, eksempelvis dit TV, så ville jeg også lige tjekke op på om det er sikret med adgangskode, for hvis en hacker får adgang til dit TV, kan han infiltrere hele dit trådløse netværk.
Og så foreslår jeg selvfølgelig også malertape på dit webcam. Der findes hele russiske hjemmesider med livefeeds fra uanende privatpersoners webcams og kameraer i TV.
Fordelen ved malertape er, at det let kan tages af og på, men også at det er gennemsigtigt nok til ikke at påvirke din lysmåler. Lysmåleren sidder ofte ved siden af kameraet, og er den dækket, kan det have effekt på den automatiske lysstyrke på din computer. Så kan det hele stå og blinke”
LÆS OGSÅ: Håb for planeten: Tesla lover pæne og billige soltage
LÆS OGSÅ: Derfor smadrer vi ubevidst vores iPhone