Der er en ny bagesherif i byen. Og han er redet ind på et stykke bagværk, der har forarget og forundret selv de mest prisimmune københavnerne. Bageriet hedder noget så generisk som Københavns Bageri og ligger i Carlsberg Byen. Bagværket er noget så alment som en kringle. Men prisen er alt andet end anonym:
Vil du servere en hel kringle fra Københavns Bageri til dine gæster, skal du af med ikke mindre end 300 kroner. Dermed placerer kringlen sig i den prismæssige top af bagværk, du kan investere i hos Københavns efterhånden utallige bagerier, der vil andet og mere end bare at lave frøsnappere og direktørsnegle.
Men er den så det værd? Vi har besøgt de hellige, nybyggede haller på Flaskehalsvej i Carlsberg Byen for at få fingre i kringlen, som alle taler om, så vi kunne smage den på redaktionen. Dommen er klar:
”Hold kæft, den smager godt,” udbryder redaktør Magnus Kraft spontant efter første bid. Kringlens dej er skabt med lamineret croissant-dej som forbillede og ikke den traditionelle gærdej fra din mormors køkken, og så er den fyldt med remonce, svesker, brandy, kardemomme og nødder.
”Det er en af de bedste kringler, jeg nogensinde har fået,” siger journalist Simon Kirkegård saligt, og resten af redaktionen spidser ører. Med sit langelandske ophav og naturlige skepsis mod alt, der bare er en smule hypet, er han den på redaktionen med den bedst udviklede bullshit-detektor. Der skal ikke mere end en enkelt bid til at overvinde ham:
”Det er fuld assimilering, det her. Kringlen er generelt et sløvt stykke bagværk, men det her er næsten et stykke spiseligt kunst,” konstaterer den stolte langelænder, inden han får lov at nyde de sidste bidder i fred.
”Den er altså helt suveræn,” supplerer journalist Magnus Fuglsang Søgaard, mens chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst forsøger at gå i detaljer om smagen:
”Der er en lidt sprittet smag af brandy, der er perfekt balanceret med remoncen og sveskerne. Nej, hvor er den god.”
”Remoncen ser jo bare lækker ud,” siger Magnus Kraft og maler et ubehageligt billede af det modsatte: ”For køber du en billig kringle hos en middelmådig bager, kan remoncen jo nærmest ligne betændelse.”
Og lad os bare tale om prisen: 300 kroner for en kringle er afgjort mange penge. Men med en hel kringle køber man ni stykker kage, nok til et helt selskab, og så bliver prisen pludselig nemmere at forsvare. Du kan også købe et enkelt stykke til 40 kr., hvis du ikke orker gæster eller er nervøs for, at kringlen smager så godt, at du spiser den hele selv.
Hold det sammen med prisudviklingen på råvarer, arbejdskraft og drift, og så begynder det at give mening. Det er utopi at tro, at man kan proppe alskens gode sager af en vis kvalitet i en kage, uden at det koster penge. Derudover er bagværket udtryk for et suverænt stykke foldehåndværk.
Kringlen til 300 kroner hos Københavns Bageri er dog langtfra det dyreste stykke bagværk, du kan finde i København. Tag for eksempel Indre By-institutionen La Glace, hvor man tager 720 kroner for en sportslagkage til 10 personer, eller 72 kroner for et enkelt stykke sportslagkage.
”Jeg synes faktisk, det er fair. Den er supergod,” konstaterer journalist Boris Schilling Weiss om kringlen med den måske største kærlighedserklæring af dem alle: ”Og jeg kan ikke engang lide svesker.”
Københavns Bageri åbnede i april 2023 på Flaskehalsvej 1 i Carlsberg Byen.