5 stykker kaffegrej, der giver hjemmetjæren et tiltrængt løft

Det er på høje tid at smide Nes’en i skralderen og begive dig ud på det uendeligt dybe hav af kaffegrej. For kaffe smager faktisk bedre med godt gear.

5 stykker kaffegrej, der giver hjemmetjæren et tiltrængt løft
Offentliggjort
5 stykker kaffegrej, der giver hjemmetjæren et tiltrængt løft
5 stykker kaffegrej, der giver hjemmetjæren et tiltrængt løft

Det meste af verden er fuldkommen på hovedet i de her tider. Vi er hjemme konstant, aldrig på kontoret og all-inclusive-turen til Alanya er blevet erstattet af sommerhustur til Vestjylland, hvor alt i lejehytten står på tysk og det regner hele juli. Men én ting er som det plejer: din koffeinafhængighed. Du dunker mindst fem kopper om dagen, som om der ikke var nogen dag i morgen. Men vi har et forslag. Hvad med at oppe dit kaffe-game derhjemme lidt? Smide den gamle Nes’ og forkalkede stempelkande for porten og invitere noget godt grej indendørs i stedet?

Vi har samlet fem styks med kaffegrej til dig, der trænger til at steppe op – eller bare trænger til en undskyldning for at købe lidt nyt. For det kommer måske som en overraskelse, men kaffe smager bedre, hvis grejet er i orden.

Her er, hvad du skal ha’:

5 stykker kaffegrej, der giver hjemmetjæren et tiltrængt løft

Vand er ikke bare vand!

Det vigtigste først. Man kan ikke brygge god kaffe på dårligt vand. Og før du og Bodil Jørgensen begynder at råbe op om, at vi har verdens bedste grundvand herhjemme i Danmark, så betyder det ikke, at det nødvendigvis er godt at brygge kaffe på. Langt de fleste steder i landet er der så hjernemeget kalk i vandet, at kaffen nærmest ikke kan blive opløst, fordi vandet er mættet af kalk.

Vi skal ikke gøre os til kemiske eksperter, men i grove træk hænger det sådan her sammen: jo mere kalk (og andet) der allerede er i vandet, jo mindre kaffesmag kan det optage. Vands hårdhed kan måles i PPM (parts per million), og i Københavnsområdet ligger hårdheden på mellem 600-800 PPM. På gode kaffebarer brygger de gerne kaffe på vand, der ligger på 50-100 PPM – og i nogle tilfælde endnu lavere.

Så hvis du vil have din kaffe til at smage af mere, og i sidste ende bedre, så anskaf dig en vandkande med et kalkfilter. En af de nyeste - og eftersigende bedste – spillere på markedet er Peak Water. Kanden regulerer både kalk, PH og alt muligt andet, så du kan brygge kaffe på det mest optimale vand overhovedet. Filtreringen kan justeres alt efter, hvor hårdt vandet er, der hvor du bor.

Fra manden bag verdens bedste frisbee

Lad os bare være ærlige. Det er ikke første (eller sidste) gang, at nogen skriver en guide til, hvilket kaffegrej, du skal have derhjemme. Og hvis der er ét stykke grej, der altid vil være at finde på sådanne guides, er det en Aeropress – opfundet af samme mand, der har lavet verdens bedste frisbee, Aerobie.

Det er bare et fuldkommen genialt stykke kaffeværktøj. Marginen for fuck-ups er så forsvindende lille, når du først er blevet venner med den. Alle nørderne derude vil vide, at kombinationen af ’immersion’ og filter brew i Aeropressen er, hvad drømme er lavet af. Det er jo ikke for sjov, at World Aeropress Championships er en af de mest prestigefyldte kaffekonkurrencer at vinde i verden. Og så er der lige så mange opskrifter at lege med, som der er folk med cykelstyroverskæg på middelmådige cocktailbarer.

Honorable mention:

Hario V60: Håndbryggens fader. Før du køber noget som helst andet på denne her liste, så køb en Hario V60. Men det burde give sig selv, så derfor gider vi ikke engang give en grund.

5 stykker kaffegrej, der giver hjemmetjæren et tiltrængt løft

Fed kværn

Lige for tiden er Niche Zero kværnen udsolgt – og med god grund (hold øje med hjemmesiden for lagerstatus). Kværnen landede på crowdfunding-siden Indegogo tilbage i 2017, og har efterhånden været i hænderne på de heldige ’backers’ i halvandet års tid. Ringene i kaffeverdenens grumsede vande har i den grad været til at se, og især hos de nørdede hjemmebaristaer.

Niche Zero er en såkaldt single-doser kværn, hvilket betyder, at du vejer den mængde kaffe af, som du vil kværne, hver gang. Det tvinger dig til at tage din dosering og din bryggeratio seriøst, og en sådan kværn har manglet på mange marmorbeklædte kogeøer hjemme i Herning i lang tid.

Men nu er den her, og den er ikke vanvittigt dyr eller vanvittigt grim. Men til gengæld er den bare vanvittigt god, stille og virker både til espresso, filter og stempel.

Honorable mention:

Comandante Grinder: Hvis du er den old-school type, der er mere til håndsving, så findes der ingen bedre håndkværn derude end Comandante. Det er lidt ligesom at samle en gammel B&O fjernbetjening op – man kan bare mærke, det er noget kram.

5 stykker kaffegrej, der giver hjemmetjæren et tiltrængt løft

Op på vægten

Hold op med at spørge folk, der vejer deres kaffe af: ”Vejer du din kaffe af?”. For det er lige så logisk som at trække vejret og køre med bare arme på cyklen, når temperaturen er over 10 grader.

I tidernes morgen fandt man ud af, at det faktisk ikke var helt galimatias at holde øje med forholdet mellem vand og kaffe. For sjovt nok hænger smag og dosering sammen. Ligesom at det ikke er lige meget, hvor meget salt du kommer i dit pastavand, eller hvor meget gorgonzola, der er i din flødesovs. Den helt klassiske formel hedder 60 gram kaffe til 1 liter vand. Og det er meget forsimplet. Men der er ingen grund til at kaste sig ud i bryggeopskrifter her – dem kan du bare google dig frem til.

Uanset hvad er en vægt uundgåelig. Og den skal selvfølgelig måle ned til 0,1 gram, mindst. Gode kaffevægte har både timer og vægt samtidig, har en eller anden app tilknyttet, så du kan tracke din bryggekurve, og er skidesmarte at se på. Acaia Lunar er alt det og meget mere. Allermest er den bare dyr, og det er fedt.

God koger

Gooseneck kettle. Prøv lige at smage på ordet. Selvom du ikke aner, hvad det er, ved du godt, at du skal have sådan en derhjemme. For hey, elkogere er ikke bare elkogere. Men det har du sikkert fattet, hvis du har læst så langt her. Når du står og nusser om din hellige kop morgenkaffe, og du måske i dagens anledning har valg at køre en anaerobisk panamansk geisha til 1.850 kr. kiloet, ville det eddermanme være en skam, hvis du sjasker det hele til fra en spruttende gammel Melitta-elkedel i hvid plast uden skyggen af tanke på vandflow. Nej, et kotrolleret vandflow er nøgleordet, når du vil lave god håndbrygget kaffe. Og her kommer gooseneck’en ind i billedet.

Man behøver ikke nødvendigvis rive sig på en dyr sag som Fellows Stagg-kedel, men den er nu både pæn og temperaturstabil. Der er mange ting at sige om vandtemperatur, og om vigtigheden af, at din kedel kan holde en custom-temperatur, men hvis du gerne vil køre en billig gooseneck, som kun kan køre ”off-the-boil”, så har du vores blessing herfra.