Efter at have været væk fra restaurantscenen, siden han med sin Annesofie sidste år forlod Munkebo Kro, er Thomas Pasfall nu tilbage med fod under eget bord – på restaurant Pasfall midt i Odense. Og Odense er således blevet ikke så lidt større. Månedens restaurant er denne gang Pasfall og du får 6 opskrifter derfra her...
Stegte jomfruhummere med syltet sommergrønt & sennepsmayo
Til 4 personer
8 jomfruhummere
Annonse
Kørvel
Søgræs
Frisésalat
Klaret smør
Pil jomfruhummerne, og fjern den sorte streng. Pluk urterne og salaten, skyl i koldt vand og lad afdryppe godt. Steg jomfruhummerne på ryggen i klaret smør lige inden servering. Garnér med de plukkede urter, frisésalat, syltet sommergrønt og en lækker, cremet sennepsmayo.
Syltet sommergrønt:
150 g æbleeddike
100 g vand
200 g sukker
1 laurbærblad
Annonse
2 g hel sort peber
¼ blomkål
Salt
2 hvide asparges
2 skoleagurker
Kog en syltelage op af eddike, vand, sukker og krydderier, og lad den afkøle. Skyl det kvarte blomkål, og del det i 12 flotte buketter, som blancheres meget kort i saltet vand. Skræl de hvide asparges, blanchér dem, og skær dem i 12 stykker.
Skræl agurkerne, og vakuumér dem i en pose med de øvrige grøntsager sammen med syltelagen. Lad grøntsagerne trække i posen i min. 6 timer, men maks. 1 døgn, så agurkerne forbliver sprøde. Skær agurkerne i 12 stykker inden servering.
Sennepsmayo:
60 g æggeblommer
10 g æggehvider
Annonse
15 g citronsaft
40 g dijonsennep
300 g solsikkeolie
Pisk æggeblommer, hvider, citronsaft og sennep op sammen med lidt salt og peber – gerne på en blender. Montér med olie – forsigtig og kun lidt ad gangen til en flot cremet mayonnaise, som hældes på flaske indtil servering.
Fortsætter på næste side... Rimet laks med røg & tomat
Til 4 personer
300 g laks
Salt
Sukker
Dild
Annonse
Frisésalat
1 øko-citron
200 g fløde
Peber
100 g rygeost
Udstyr: røgpistol, glasklokke og bøgesmuld
Soignér laksen, og flå skindet af. Drys fileten generøst med salt og sukker, dæk med film og sæt på køl til dagen efter, hvor den skæres i 12 firkantede stykker.
Pluk dild og frisésalat og skyl i koldt vand. Riv citronen, og pres den for saft. Hæld saft og skal over fløden, og lad det stå ved stuetemperatur i ca. 1 time, så det tykner en smule. Smag til med salt og peber. Skil fløden med en dildolie – se boks – og anret i bunden af 4 tallerkener. Fordel den rimede laks, garnér med dild og frisésalat, rygeost i små brud og diverse tomatvariationer og top til slut med sprøde rugbrødsflager.
Kom bøgesmuld i en røgpistol, og fyld røg i en stor glasklokke og sænk denne ned over de 4 anretninger efter tur, så alt får en mild røgsmag.
Tomatvariationer:
Annonse
12 grønne tomater
150 g æbleeddike
100 g vand
200 g sukker
1 laurbærblad
2 g hel sort peber
1 g Gellan pr. 100 g saft
Skyl alle tomaterne. Skær 4 af tomaterne over på tværs, så man med en teske kan tage hele ’kernehuset’ ud – læg det til side til anretning. Skær 4 andre tomater i både, og fjern igen ’kernehuset’ og læg til side. Vakuumér tomatbådene med en afkølet syltelage, kogt på eddike, vand, sukker og krydderier.
Blend de 8 halve, udkernede tomater plus kernehusene fra tomatbådene med de 4 sidste hele tomater, og sigt gennem et klæde, så der kun er den rene tomatsaft tilbage. Kog saften op og smag til med salt og sukker. Vej saften af, kog den op og pisk Gellan i. Stil så på køl og lad saften sætte sig til gelé. Blend derpå geleen, og hæld den på flaske, så den er klar til servering.
Rugbrødsflager:
Annonse
Rugbrød, gerne daggammelt
Maltsirup
Klaret smør
Salt
Skær lidt rugbrød i papirtynde skiver, evt. fra frost, så er det nemmere. Læg på bagepapir og pensl med lidt maltsirup og lidt klaret smør, drys med salt og bag sprødt i ovnen ved 180 grader i ca. 10 minutter.
Tip: Har du ikke en røgpistol, så tænd op under bøgesmulden i en gammel gryde, og sænk glasklokken nedover, så den fyldes med røg – og sænk derpå den røgfyldte glasklokke ned over anretningerne.
__________
Dildolie
100 g dild
200 g neutral olie
Skyl dilden, dryp den godt af og blend med olien i en termoblender til 60 grader – eller varm massen op i en gryde efter blendning, hvis du ikke har en termoblender. Sigt så massen gennem et klæde, og kassér det grønne snask.Foie gras pas deux som peach melba med sorbet
Til 4 personer
1 foie gras
50 g cognac
50 g sød vin
Salt
Peber
Klaret smør
Fjern bifileten på foie grasen og senerne imellem. Pluk alt i mindre stykker bortset fra det store flotte stykke, der lægges til side – fjern alle blodårer og urenheder. Marinér de små stykker foie gras i cognac og sød vin (fx sauternes), krydr med salt og peber og lad trække i min. 2 minutter. Pres det derpå i et klæde og stram så op i film eller pres ned i en terrineform – og skær i skiver før servering og krydr til slut med salt og peber. Skær nu 4 flotte stykker af det store stykke foie gras, steg dem i klaret smør lige før servering og krydr godt med salt og peber.
Anret den stegte, varme foie gras med skiver af kold terrine og giv diverse hindbær- og ferskenvariationer til.
Hindbærsorbet:
400 g hindbær
125 g vand
125 g sukker
Skyl hindbærrene. Kog vand og sukker op, tilsæt bærrene, og giv det endnu et opkog. Blend og lad passere gennem en sigte. Kør nu enten på ismaskine eller frys i pacobæger til Paco-Jet.
Hindbærnugatine:
200 g hindbær
50 g sukker
20 g glukose
Sichuanpeber
Skyl hindbærrene og kog op med sukker og glukose. Blend og sigt og smør pureen tyndt ud på en silikonemåtte. Knus peberet, og drys det over pureen, som tørres i ca. 6 timer i ovnen ved 60 grader. Lad derpå afkøle og bræk i flotte sprøde flager.
Hindbærpuré:
200 g hindbær
150 g sukker
100 g vand
1 citron
3 g Gellan
Skyl hindbærrene, kog dem op med vand og sukker og blend. Sigt kernerne fra. Pres citronen, og smag massen til med citronsaft, inden den igen koges op, nu med Gellan. Stil så pureen på køl, og lad den sætte sig til gelé, og blend derpå denne til en glat puré, der kommes på flaske, så den er klar til servering.
Ferskenvariationer:
4 ferskner
100 g sukker
100 g hindbæreddike
50 g vand
1 laurbærblad
2 g sichuanpeber
1 anis
Smør
Sukker
Skyl alle fersknerne, skær dem igennem og fjern stenen. Kog en syltelage op af eddike, vand, sukker og krydderier. Overhæld den ene halvdel af fersknerne med varm syltelage og lad trække på køl, til det er koldt, og skær derpå i 12 stykker. Skær også resten af de friske ferskner i 12 stykker, steg i smør og drys sukker over.Stegt multe med fynske kartofler & confit af skalotte med cremet fiskefumet
Til 4 personer
1 multefilet a ca. 400 g
Klaret smør
Få evt. din fiskehandler til at gøre fisken klar – multen har meget grove skæl. Skær den rensede multefilte i 4 stykker. Steg fisken sprød på skindet i klaret smør lige inden servering og anret med fynske kartofler – saltbagte og knuste – kartoffelmos og confit af skalotteløg, og kom en sauce af cremet fiskefumet omkring.
Fynske kartofler:
200 g små fynske kartofler
Salt
1 øko-citron
½ bdt. estragon
1 skalotteløg
Olivenolie
Salt
Peber
Skrub kartoflerne, læg dem på salt, og bag dem møre i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Børst dem derpå fri for salt, og knus dem så mellem fingrene. Riv citronen. Pil skalotteløget, og skyl og afdryp estragonen, og hak begge dele. Drys over de knuste kartofler sammen med citronskal og olivenolie. Vend det hele og smag til med salt og peber.
Kartoffelmos:
500 g kartofler
400 g smør
Evt. mælk
Salt
Peber
Skræl kartoflerne, og kog dem møre i smør. Sigt dem, og blend dem med det smør, der hænger ved, tilsæt evt. en smule mælk, hvis mosen skulle skille. Smag til med salt og peber.
Confit af skalotteløg:
8 små skalotteløg
3 fed hvidløg
½ bdt. timian
½ bdt. rosmarin
100 g andefedt
1 laurbærblad
Pil skalotteløg og hvidløgsfed. Skyl og afdryp timian og rosmarin. Kog alt i andefedt sammen med laurbærbladet, til løgene er møre. Del løgene ud i mindre stykker ved servering og krydr med salt.
Cremet fiskefumet:
1 skalotteløg
1 citron
100 g æbleeddike
150 g kraftig fiskefond
50 g fløde
100 g smør
Salt
Peber
Pil skalotteløget, og snit det fint. Pres saften af citronen. Kog løg i eddike, til eddiken er næsten væk. Tilsæt fond og fløde og kog op. Blend med smør lige før servering og smag til med citronsaft, salt og peber.
Tip: Pasfall laver fond på pighvar til denne fumet.Lammeryg med persillerod & skysauce
Til 4 personer
1 lammeryg a ca. 1,4 kg
½ bdt. timian
½ bdt. rosmarin
60 g smør
Salt
Peber
4 små persillerødder m. top
½ bdt. purløg
Skær lammefileterne af benene, og soignér kødet, men lad der være lidt fedt tilbage. Gem benene til skysauce. Skyl og afdryp urterne.
Brun lammefilterne i det meste af smørret med urterne, og sæt dem derpå i ovnen ved 55 grader i ca. 3 timer og krydr med salt og peber. Når servering nærmer sig, skrælles persillerødderne, og toppene renses. Skær den ene persillerod helt tyndt på et mandolinjern til crudité og læg i isvand. Kog de øvrige persillerødder i vand tilsat resten af smørret. Hæld vandet fra og krydr med salt og peber. Skyl, afdryp og fintsnit purløget og vend med de kogte rødder.
Anret de færdige lammefileter med de lune, kogte persillerødder og en persillerodspuré, kom en skysauce på lammebenene ved og top med crudité af persillerod.
Persillerodspuré:
400 g persillerødder
200 g fløde
100 g vand
50 g smør
1 laurbærblad
Salt
Peber
Skræl persillerødderne, og skær dem i mindre stykker, der koges møre sammen med de øvrige ingredienser på nær salt og peber. Blend derpå til en helt glat puré, der smages til med salt og peber. Hæld på flaske, så pureen er klar til servering.
Skysauce:
Lammeben – se begyndelsen af opskriften
100 g persillerod
100 g selleri
2 tomater
100 g gulerod
2 hvidløg
100 g løg
½ bdt. timian
200 g hvidvin
50 g sherry
1 l kalvefond
Salt
Peber
50 g smør
Hak lammebenene i mindre stykker og rist hårdt i en gryde. Gør urterne klar, skær dem evt. i mindre stykker, tilsæt dem og rist en smule videre, inden hvidvin og sherry kommes i. Reducér til det halve. Kom kalvefonden på, og lad den koge ind i 10 minutter, inden hele molevitten sigtes gennem et klæde. Reducér igen. Smag til med salt og peber. Varm igennem lige inden servering og montér med smør.Letrøget yoghurtiscreme med havtorn & hvid chokoladesmørcreme
Til 4 personer
1 blad gelatine
50 g sødmælk
150 g sukker
400 g drænet yoghurt
1 citron
Udstyr: røgpistol og bøgesmuld
Læg gelatinen i blød. Kog sukker og mælk op, og smelt den udblødte gelatine ud i. Lad det køle af, og rør så med yoghurt – gem lidt til anretning. Pres saften af citronen, og smag iscremen til med citronsaft. Hæld iscremen over i en bakke, og kom film over. Tænd en røgpistol op med bøgesmuld, og fyld røg ind under filmen til iscremen og gentag. Kør derpå cremen på ismaskine eller hæld i pacobæger til Paco-Jet.
Anret iscremen med en hvid chokoladesmørcreme, karamelliseret hvid chokolade, havtornvariationer og små kys af marengstoppe. Sprøjt desuden lidt frisk drænet yoghurt på tallerkenen.
Hvid chokoladesmørcreme:
2 æg
70 g sukker
130 g hvid Amedei-chokolade
150 g smør
Legér sukker og æg under kraftig piskning, og smelt chokoladen ud i massen, der derpå sættes til afkøling. Når massen har stuetemperatur, piskes den op med blødt smør og er klar til servering.
Karamelliseret hvid chokolade:
200 g hvid Amedei-chokolade
Læg chokoladen på en silikonemåtte, og sæt den i ovnen ved 120 grader i 1 time – men vend i chokoladen hvert kvarter. Smør derpå chokoladen tyndt ud og sæt på køl.
Havtornvariationer:
200 g havtorn
100 g sukker
100 g vand
2 g Gellan
Tag lidt havtorn fra og drys med en smule sukker, som når man laver rystebær. Kog resten op med sukker og vand, blend og sigt. Kog op endnu en gang, men nu med Gellan. Og sæt på køl. Når det har sat sig til gelé, blendes det glat.
Kys:
50 g æggehvide
50 g sukker
50 g flormelis
Pisk æggehviderne op med sukker, til de er seje, og sukkeret er opløst, og vend til sidst flormelis i. Sprøjt marengsen ud i små toppe med en sprøjte eller gennem en plasticpose med et afklippet hjørne, hvor marengsen kan komme ud. Lad toppene tørre i ovnen ved 70 grader i min. 12 timer.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.