På vej ind til arenaen bliver en mand stoppet af en stormtrooper. Mandens ID skal tjekkes. Men en jedi i lang kåbe træder frem, og med en glidende håndbevægelse gør han soldaten opmærksom på, at manden ikke behøver at blive tjekket.

Stemningen er lagt. Vi er til Danmarks største science fiction-messe, Sci-Fi-Con i Arena Randers.
Science fiction er den busk i haven, som bliver ved med at skyde op. Den er blevet latterliggjort og set som kulturens ukrudt, og alligevel har den overlevet. Lige nu er sci-fi i gang med endnu en opblomstring, og stadigt flere får øjnene op for, at det nogle gange er ukrudtet, som blomstrer flottest.

Anerkendte forfattere som Kaspar Colling Nielsen, Olga Ravn, Jeppe Krogsgaard Christensen og Peter Adolphsen udgav i 2018 sci-fi romaner. Filmen ’Blade Runner 2049’ vandt to Oscars og skrev sig samtidig på listen over klassiske sci-fi romaner, der i disse år bliver filmatiseret. ’The Martian’, ’The Hunger Games’, ’Arrival’ og ’The Handmaid’s Tale’ er andre eksempler.

Med andre ord: Fremtiden er tilbage.

Det har de vidst længe på Sci-Fi-Con. Fans fra hele landet, Tyskland og Sverige kommer for at høre foredrag, købe særligt legetøj eller unikke tegneseriehæfter. Besøgende kan købe et uåbnet Luke Skywalker-puslespil fra slut-70’erne. For 200 kroner kan de få Benedict Taylors autograf. Skulle du ved en fejl have glemt hans skuespillerpræstation, er det ham, der spiller ’Fighter Pilot Bravo 2’ i ’Star Wars Episode I’.

Til Sci-Fi-Con finder du de mest hardcore fans, såkaldte cosplayers, klædt ud som deres yndlingsfigurer fra forskellige universer. Men her er ikke bare 27 overengagerede mænd på 55. Her er flere end 5.000 gæster.

”Science fiction er blevet noget for alle, hvor det før mest var for nørdede mænd. De besøgende i dag taler sit eget tydelige sprog. Her er almindelige familier med børn og mødre,” siger Per Juul Carlsen, filmkritiker og vært på DR K’s ’Filmselskabet’.

”Med science fiction kan man vise nogle mulige verdener, som vi kan spejle vores egen virkelighed i,” siger han og fortæller om en anmelder fra Politiken, der engang skrev, at han ikke brød sig om genren.

Den havde nemlig ikke noget med virkeligheden at gøre, noterede anmelderen sig. Per Juul Carlsen griner:

”Jeg kan ikke forstå, at man kan misforstå en genre så vildt. For science fiction handler i den grad om virkeligheden. De andre verdener, vi bliver præsenteret for, åbner vores egen verden og giver os nogle nye forestillingsevner.” 

Per Steen Møller Nierhaus

Lageransvarlig/Imperial lieutenant, Stormtrooper-regimentet

”Jeg har været vild med Star Wars, siden jeg var seks år gammel. Det er en fantastisk fornemmelse at blive en del af universet, når man trækker i dragten. Man identificerer sig med en karakter, lever sig ind i det, og så gør man det sammen med en masse andre. Det er fantastisk.”

Christian Smedegaard Andersen

Butiksansat/Thor

”Jeg synes virkelig, det er spændende at gå rundt i dag og se, hvad folk er klædt ud som. Jeg har arbejdet med kostumer i seks år nu. Jeg laver godt og vel tre kostumer om året, og tager til messer som den her. Jeg har været til konkurrencer i København og to gange i Sverige. Jeg synes, det er sjovt at få opmærksomheden. Jeg er også tiltrukket af det sociale i det. Jeg har simpelthen mødt så mange spændende mennesker gennem det her.”

Anna Toftdahl-Olesen

Pædagog/Jedi-ridder

”Jeg er her sammen med foreningen Rebel Legion, og vi er her for at samle penge ind til velgørenhed. Det er jo også en måde at udleve sit indre legebarn på. Hvorfor blive voksen, når man kan have det sjovt? Når der kommer et barn og giver mig en krammer, så betyder det alt for mig. Det er stort.”