Solbriller tjener flere formål, end man umiddelbart går og tror. De skjuler trætte øjne, der bærer præget af en hård nat – eller en fri bar – og i hiphoppens verden virker de af uransagelige årsager til at være nødvendige både indendørs og udendørs. Men, vigtigst af alt tjener de et praktisk formål: solbriller er et uundværligt våben mod solens stråler.
Hvis du skal ud og tilføje et par klassiske solbriller til din garderobe, så har du her et par bud, du ikke kan gå galt i byen med.
Vi har samlet en række legendariske stel og dertilhørende glas, som hver især er rige på både historie og stil. Solbrillernes historie spænder fra amerikanske jægerpiloter til hviderussiske tilflyttere design-sikre italienere.
LÆS OGSÅ: 16 af sommerens bedste solbriller
Ray-Ban Aviators
Det er et par solbriller, de fleste kan genkende, og det er et par solbriller, der er blevet fuldstændig synonyme med mærket bag. Det er Ray-Ban Aviators, og de har siddet på næseryggen af nogle af verdens mest stilrige mænd gennem tiden.
Navnet til solbrillerne synes logisk, når man kender historien bag. Det starter i virksomheden Bausch & Lomb, som i 1937 får til opgave at designe en arvtager til de beskyttelsesbriller, de amerikanske piloter benyttede sig af. Det resulterede i et par solbriller, de døbte ’The Aviator’, og i kølvandet på den succesfulde lancering blev Bausch & Lomb til Ray-Ban, og så var Ray-Ban Aviators en realitet.
De store brilleglas på det slanke stel sikrer ikke blot optimal beskyttelse mod solens stråler, men har gennem tiden givet kendis-folket sublim afskærmning fra paparazzi-fotografernes blitzlys. Uanset, om du vil kopiere Jack Nicholsons Oscar-stil, eller du har brug for et par solbriller til at gå incognito gennem byen, så er Ray-Ban Aviators altid et sikkert valg.
Persol 649 & 714
Italienske, håndlavede, og synonyme med Steve McQueen.
Det er allerede en potent treenighed, men Persol er mere end klassisk design og verdenskendte ambassadører. Kvaliteten på de italienske briller er fuldstændig uovertruffen, og det kan til dels tilskrives, at hvert par laves i hånden af kyndige optikere. Hvis man ikke har kendskab til Persol, kan man med fordel se videoen ovenfor, så man får et indblik i den omstændige proces, der munder ud i et par færdige briller.
Det er især to modeller, der har sikret Persol en dobbelt plads på listen her: Model 649 og Model 714. Ved første øjekast synes de to briller ganske ens, men det er især én væsentlig detalje, der skiller dem ad: det sammenfoldelige stel.
Persol 649 er den oprindelige solbrille fra det Torino-baserede designhus. Den blev lanceret i 1957, men blev først for alvor populær i 1961, da Marcello Mastroianni bar dem i den klassiske film ’Skilsmisse på italiensk’. Siden da har Model 649 været et populært valg blandt stilsikre mænd, der sværger ved de dråbe-formede brilleglas, som også kendetegner Aviator-modellen.
Persol 714. Den sammenfoldelige brille, der blev udødeliggjort af Steve McQueen, da han bar dem i filmen ’The Thomas Crowne Affair”. Model 714 er kendt for sit sammenfoldelige design, der for alvor understreger det håndlavede aspekt i solbrillerne. Man føler, at man har solbrillernes pendant til det skæddersyede jakkesæt på næseryggen, og det er ellers en følelse, som er svært at beskrive.
Moscot Lemtosh
Vi starter på New Yorks Ellis Island i år 1899, hvor den hviderussiske immigrant Hyman Muhscot går i land. Her får han sit efternavn forkortet til det mere mundrette Moscot og begynder at sælge solbriller fra sin rullevogn på Manhattans Lower East Side. Der går ikke længe, før den første Moscot-butik slår dørene op i 1915, og så var fundamentet lagt til et vaskeægte detail-dynasti.
Siden da har familievirksomheden, der nu varetages af Moscot-familiens femte generation, designet, produceret og solgt deres anerkendte solbriller ved egen drift. Alt foretages inden for virksomhedens fire vægge, hvilket kommer til udtryk ved, at det er en Moscots direktører, der står for at tage billederne til alle markedsføringskampagner.
Det var den uovertrufne kundeservice og den høje kvalitet, der gav Moscot fodfæste på det amerikanske marked, men der skulle celeber assistance til for at gøre brandet globalt.
Det er en uendelig liste af kendisser, der har taget sig ud i et par Moscot-solbriller, men det var Johnny Depp, der bragte brillerne ud over de amerikanske landegrænser. I filmen ’Secret Window’ (2004) er Moscots Lemtosh-stel fast inventar på Depps næseryg, og siden da har den været en efterspurgt brille på verdensplan – både med almindeligt glas og som solbrille.
Ray-Ban Wayfarer
Vi har allerede været forbi Ray-Ban én gang på listen, men vi kommer ikke udenom deres Wayfarer-model, når vi snakker stil-klassikere inden for solbriller.
Det er en kliché i mange brancher at tale om ’den svære toer’, men hvis der nogensinde har været et produkt, der har haft svært ved at leve op til sin forgængers succes, så er det Ray-Ban Wayfarer-brillen. Men i mere end overført forstand har Wayfarer-solbrillerne formået at træde ud af den lange skygge, Aviator-modellen kastede efter sig.
Wayfarer-solbrillerne var de første af sin slags med et stel af støbt plastik, og den blev hurtigt populær i de modebevidste folkemængder. Solbrillernes renomé blev kun forstærket af ambassadører som Bob Dylan og James Dean, der begge tog den til sig.
Siden lanceringen i 1956 har Wayfarer undergået mindre forbedringer i forhold til designet. Det oprindelige stel var mere kantet, end det er tilfældet i dag, og det gjorde blandt andet solbrillerne umulige at have siddende i panden. Det er der heldigvis blevet rettet op på, og nu til dags kan du vælge mellem et utal af Wayfarer-varianter; hvad end du er til klassikeren eller en mere vovet udgave.
Randolph Engineering Aviator
Randolph Engineering har hjemme I USA, og det har de altid haft. Det er en del af virksomhedens DNA på samme måde, som deres tilgang til produktion af solbriller er det. De producerer nemlig hver og ét par i hånden, hvilket sikrer fænomenal kvalitet.
Vi har udpeget Randolh Aviators som en stil-klassiker, og det er der en simpel forklaring på. Der er tale om en navnebror, men ikke en kopist.
Randolph Engineering har sin helt egen stil, og det har de haft, siden virksomheden i 1978 fik til opgave at levere Aviator-solbriller til den amerikanske hær. Det er en opgave, de stadig varetager den dag i dag, men det er ikke derfor, de har fundet vej til listen her.
Randolph Aviators har nemlig ikke de dråbe-formede brilleglas, der typisk forbindes med Aviators, og er du stadig på jagt efter sådan et par, kan du med fordel se mod Randolphs Concorde-model.
Foruden de ikoniske brilleglas sværger Randolph Engineering ved et såkaldt bayonet-stel, der smyger sig langs hovedet frem for ned bag øret. Det er et ikonisk design, der fungerer lige godt på en jægerpilot, som det gør på Paul McCartney og Marlon Brando – og det er jo ikke dårligt selskab at være en del af.
LÆS OGSÅ: Sommeren er på vej: Sådan finder du den perfekte solbrille
LÆS OGSÅ: Fredagsdetaljen: Modebranchen elsker grimme cykelbriller
LÆS OGSÅ: Stil-klassikere: 3 sko, der flyttede Adidas fra løb og tennis til trendsættende