JEG INFORMERER: På lørdag er der professionel boksning i Musikteatret Albertslund. Sarah Mahfoud mod Lara Ochman, Oliver Meng mod Wallison Fagundes.
Det er en sjælden oplevelse.
Større boksestævner er ved at uddø, og boksningen er gennem en længere periode drevet ud i skyggerne. Ingen af de større danske tv-kanaler transmitterer fra kampene.
Boksningen er i takt med tidens tendenser under hårdt moralsk opsyn, og det virker, som om mange har vendt den gamle arbejdersport ryggen.
Faktum er, at ønsker man at nærstudere det kraftfulde og det voldsomme, en autentisk styrkeprøve, er der nu en mulighed. Kvinde mod kvinde. Mand mod mand.
Bokserne er interessante personligheder. Meget repetitivt og nærgående håndterer de frygt, smerte og overvindelse i deres tilværelse.
Det er Sarah Mahfoud, den 33-årige fjervægter født på Færøerne og opvokset i Hillerød, som skal bokse sidst på lørdag. Det er hendes første fight siden nederlaget til Amanda Serrano i Manchester sidste år. Hun skal rejse sig og arbejde sig tilbage mod en ny titelkamp. Jeg talte med hende i sidste uge om kampen, der nærmede sig.
“Enhver bokser gennemlever perioder med stor frygt. Enhver bokser er bange,” fortalte hun mig.
Jeg har læst, at Mike Tyson, som er blandt de mest hårdtslående og frygtede sværvægtsverdensmestre gennem historien, beskrev, at han på vej mod ringen altid var bange.
Mahfoud fortsatte og sagde:
“Det er ikke smerten. Det er spørgsmålet: Hvorfor har jeg sat mig selv i en situation, hvor jeg kan blive ydmyget, hvor jeg kan blive slået i gulvet for øjnene af alle, der presser sig på. Det giver mig selvtillid, at jeg kan bære denne frygt på min skuldre”.
Spændingsfeltet mellem modstanden og overvindelsen i boksningen åbenbarer et ældgammelt perspektiv. Middelalderdigteren Petrarch skrev i sine breve om at bestige Mont Ventoux i 1300-tallet, at mennesket, der ikke møder strid, heller ikke møder glæde. At striden og glæden er direkte forbundet.
Sejrens sødme vokser med kampens hårdhed. At overvære en boksekamp er et meget tydeligt vidnesbyrd om dette.
Mahfoud og Meng er i stald hos Bettina Palle, som står bag lørdagens stævne. Hun har overtaget virksomheden fra sin far, Mogens Palle, som har stået bag flere af de største danske boksebegivenheder i mere end fem årtier.
Boksningen dyrker ligesom cykelsporten, som jeg følger tæt, sin historie i et meget alvorligt og vigtigt lys. Legendariske navne som Tom Bogs, Christian ’Gentleman Chris’ Christensen, Jørgen ’Gamle’ Hansen og Ayub Kalule bærer de største historier i dansk boksning. Og alle er de i tæt forbindelse med Mogens Palle.
I nyere tid stod Palle bag Brian Nielsens kamp mod Mike Tyson i Parken – samt flere af Mikkel Kesslers titelkampe i Europa. Det er store minder.
29-årige Jonas Schøsler er direktør i og medstifter af Avilius, et terapihus for primært unge, drevet af psykologistuderende og helt nyuddannede psykologer. Her fortæller han om økonomiske hovedbrud i en svær b…
Nogle natklubejere lever for festen. For atmosfæren, opmærksomheden og den næste drink. Men nattelivets mest magtfulde menneske er en mand, der indtil nu har holdt sig så langt væk fra diskolyset som muligt. Og…