Se

Jeg har dannet en teaterklub med en af mine venner. Vi er to medlemmer af klubben, der blev etableret sidste år. Jeg ved egentlig ikke, hvad vi havde forestillet os, da vi dannede klubben, for indtil videre har aktivitetsniveauet været faretruende lavt. På halvandet år har vi set to forestillinger, en af dem var ’Spillemand på en tagryg’ med Tommy Kenter på Det Ny Teater, og det var fremragende. Vores lille klub handler i bund og grund ikke om teater, men om at ses og sludre og få noget at spise inden forestillingen. Men jeg tror, jeg har fundet en forestilling, som kunne være noget for min makker og mig: I Skuespilhuset spiller for tiden en iscenesættelse af Tine Høegs roman ’Tour de chambre’, en fortælling om venskab, forelskelse og begær. Måske dette bliver forestillingen, der for alvor puster liv i den hensygnende teaterklub.

kglteater.dk

Læs

Den prisvindende engelske journalist Will Storr er lige så stille ved at gøre Malcolm Gladwell rangen stridig som verdens førende videnskabsjournalist. Storr har udgivet en række bøger, heriblandt ’The Science of Storytelling’, som undersøger den menneskelige hjernes utrolige evne til at organisere en kaotisk virkelighed i fortællinger med os selv som den heroiske hovedperson. Nu er Will Storr på banen med ’The Status Game. On Social Position and How We Use It’, som jeg glæder mig til at dykke ned i. Storr zoomer i sin nye bog ind på menneskets umættelige sult efter at gøre ting, som giver os status i andre menneskers øjne – en sult, der trækker det bedste og værste frem i os mennesker.

The Status Game af Will Storr, cirka 200 kroner, kan købes på amazon.co.uk

Lyt

Jeg bliver aldrig træt af at høre andre journalister og forfattere fortælle om deres arbejdsmetoder. At leve af at skrive kan være angstprovokerende, når man sidder foran et tomt, hvidt worddokument på computerskærmen og en deadline, der nærmer sig med hastige skridt. Jeg er endeløst interesseret i at høre andre skribenter fortælle om, hvordan de skriver og strukturerer en historie, og hvad de gør for at hjælpe kreativiteten på vej. I podcasten WriteLane interviewer Lane DeGregory journalister og forfattere om deres skriverutiner. Lane DeGregory er en Pulitzer-vindende reporter fra Tampa Bay Times, og hun er god til at bringe sine gæster i podcasten i spil.

Oplev

Du tænker måske ikke over det, når du går gennem Københavns Indre By, men få meter under asfalten ligger københavnerne nærmest i lag. Danmarks hovedstad har gennem årene været ramt af pest, der gjorde det af med en tredjedel af byens befolkning. Voldsomme brande har raseret byen og lagt hele kvarterer i ruiner. Og i 1807 sønderbombede englænderne København i et af verdens første terrorangreb. Alligevel står byen der endnu, og har du lyst til at vide mere om hovedstadens historie, foreslår jeg et besøg på Københavns Bymuseum, som sidste år åbnede på sin nye adresse i Stormgade. Jeg har allerede besøgt museet én gang, men har tænkt mig at vende tilbage, for Københavns historie bliver jeg aldrig færdig med.

Københavns Bymuseum, Stormgade 18

Spis

Jeg har ikke tal på, hvor mange københavnske smørrebrødsrestauranter, jeg har spist mig igennem de seneste år, men det er ikke få. Jeg ved ikke noget bedre end smørrebrød lavet på klassisk manér. Moderne nytænkning af smørrebrød er jeg ikke tilhænger af, beklager. På Lumskebugten, der ligger på Esplanaden over for Mærsks hovedkvarter, er der hvide stofduge på bordene, og betjeningen er høfligt-munter og professionel. Jeg får et stykke med karrysild og et med håndpillede rejer, og ingen hører mig klage.

Restaurant Lumskebugten, Esplanaden 21, København Ø

Jonas Langvad Nilsson

Journalist. Født 1974. Han har skrevet portrætter af en lang række danskere. Har udgivet bøgerne ’Skurk – et portræt af skuespilleren Torben Jensen’ (2005), ’Amerikanske portrætter’ (2013) og ’Jussi’, en biografi om thrillerforfatteren Jussi Adler-Olsen (2017). Har arbejdet på Euroman siden 2006.