RETRO
Er man til fyldte retrochokolader med Larsen cognac og hele balladen, så er Sv. Michelsen svaret – og det er det også, hvis man er til virkelig onde flødeboller. Vi skal ikke gøre os kloge på, hvem der har startet det foruroligende nybrud, der er sket inden for flødeboller, men Michelsen er godt med. Hvem kan overhovedet længere huske de fnuglette negerkys (jo, det kaldte man dem jo!) med klistret, sejt luftskum fra plastbakken?
Sv. Michelsen, www.svmichelsen.dk
TAPAS OG TUBE
Man skal nok ikke lægge andet i det med tapas, end at det er størrelsen, der gør det – gør dem til chokolade- småhapsere. Er man til gastronomisk bodypaint eller blot udstyret med en særlig sød tand, så leverer Summerbird slet og ret chokolade på tube. Man skal heller ikke glemme, at Summerbird jo er dem med … netop sommerfuglene, den skønne marcipan i mørk chokolade. Og det er jo dem, der bliver lagt på puden, når de reder op på Falsled Kro. Bonusinfo til at drømme videre på.
Summerbird, www.summerbird.com
TANDLÆGENS HÅB
Skulle det være en lille en – Jack Daniels, nu som karamel! Der er tale om karameller af den helt bløde slags – ikke dem, der trækker plomber ud, men kun lægger op til næste tandlægebesøg. De efterlader en markant spiritussmag i munden – man skal nok være kender for at kunne genkende Jack Daniels, men man kunne jo tage sig en spids af den firkantede flaske og skylde efter med, hvis det skal være. Altså, hvis man er i tvivl!
Magasin Mad&Vin, www.magasin.dk
KARAMELKÆRLIGHED
Hvad er det lige med Bornholm … Karameller kan de åbenbart også lave – og bolsjer – og chokoladehjerter i guld og sølv … Det sker alt sammen i Karamel Kompagniet på Bornholm, i Gudhjem nærmere bestemt. De kan nu altså også være med i Karamelleriet på Nørrebro, i Jægersborggade, der langsomt går fra at være en mean street til at være en madgade. Især lakrids og salmiakkaramellerne er slemme – på den gode måde.
Karamel Kompagniet,www.karamelkompagniet.dk
EN BØN FOR BØNNEN
For chokoladeelskere er Tain- L’Hermitage i Rhône-dalen i det sydlige Frankrig ikke primært kendt for vin, men for chokolade, for det er her, Valrhona Chocolaterie har resideret siden 1922. Chokoladen (bønnerne) kommer fra plantager, der ikke bruger kemikalier, ligesom Valrhona også har økologisk chokolade i sit sortiment. Det er især Valrhonas fortjeneste, at flere og flere er blevet bevidste om, at betydningen for chokoladens oprindelse ikke lader druer og vin noget tilbage.
Chokolade Compagniet, www.chokolade-compagniet.dk
CHOKO-CHOK
A XOCO er Anthon Bergs ’håndværkschokolade’, der udelukkende fremstilles i det lille chocolaterie på Gammel Kongevej på Frederiksberg. Stedet er tillige butik og showroom og er uden sidestykke herhjemme, mens især Belgien og Frankrig kender til den type highend-butikker. Udvalget omfatter også fyld, man normalt ikke ser i chokolade – eksempelvis jasminte, Læsø sydesalt, basilikum og chili. Navnet kommer af aztekernes xoco atl, der betyder ’bittert vand’ og var den drik, de lavede af de knuste kakaobønner.
A XOCO, www.axoco.dk
BOJESENS BEDSTE
Kom med alt det færdigkøbte konfekt og fyldte chokolader, det skal være – i denne her tid er det altafgørende at have to ting; god marcipan og god nougat. Derfra er man selvkørende. Mange chokoproducenter har faktisk ikke helt rent mel i posen – forstået på den måde, at de ikke er nærige med tilsætningsstoffer og overspringshandlinger. Det gælder ikke Bojesen, der med sin nougat og marcipan – disse julens kerneråvarer – leverer intet mindre end det bedste på markedet.
Bojesen,www.bojesen.dk
REN SORT SNAK
Det hele begyndte for Johan Bülow i Svaneke på Bornholm for bare tre år siden, og Svaneke er fortsat centrum for intet mindre end verdens første gourmetlakrids. Ud over diverse lakridstyper laver Johan Bülow også en stout (med hjælp fra Svaneke Bryghus), og så kan man købe rålakridspulver til brug i madlavningen – og hvorfor stå tilbage for nogle af landets førende kokke, der sværger til Johan Bülows lakrids.
Lakrids by Johan Bülow, www.lakrids.nu
BOLSJEKOGER
I Hans Scherfigs ’Det forsømte foraar’ siger lektor blomme hånligt og nedsættende til en af sine elever: ”Du kan allerhøjst blive bolsjekoger!” Egentlig mærkeligt sagt af en mand med (dødelig) hang til maltbolsjer. Anyway, man skal ikke nedgøre bolsjekogeriets ædle kunst – vidste du for eksempel, at Bolcheriet har danmarksrekord i at ’indstøbe’ bogstaver i et bolsje? Nej vel, men 21 bogstaver har de fået til at være der!
Bolcheriet,www.bolcheriet.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad