Månedens vine
Nu skal man nok have et ret overbærende syn på priser, hvis man synes, at 960 kr. er billigt for en flaske vin, men alt er jo relativt, så set i lyset af de galoperende priser i Bordeaux, er det ikke så galt for en 15 år gammel – og herlig moden vin med 2. cru-status. Der er stadig struktur og kød på kroppen, men jeg tror ikke, at den vinder væsentligt ved yderligere lagring, så har du lyst til moden bordeaux og 1.000 kr., du ikke aner, hvor du skal gøre af …
Château Baron Pichon Longueville 1996, Pauillac, Bordeaux. Frankrig, 960 kr., smv.dk
Mesterværker er af natur ikke metervarer, mesterværker rammer noget følelsesbaseret, mesterværker er både for den enkeltes subjektive oplevelse og almengyldigheden øjeblikkeligt registrerbare. Buschenberg er et mesterværk. En komposition af lethed, sirlighed, pikanteri, spontanitet og glæde samt vinøs forstandighed.
Peter Malberg har puttet Unescokulturarv på flaske, og parret den med naturens skønhed. Det er mig en gåde, hvordan Malberg får så meget intensitet i sin vin, uden hverken høj alkohol eller det mindste spor af overgjort vinmageri eller stressede druer og senhøst- svulmeri. Samtlige hvide og gule syrlige frugter og typer af stenmel må befinde sig i flasken. Langt mere end prisen værd!
Riesling Buschenberg 2010, Peter Veyder-Malberg, Wachau. Østrig, 495 kr., osterreich.dk
KLIK HER OG SE 5 GODE VINE TIL UNDER 100 KR.
Smagt blindt forvirrer den, for det må jo være vin, men er det virkelig sangiovese, der har så markante noter af kirsebær? Nej, for det er jo kirsebær, og et ret fantastisk glas – dyb rød og tæt, ikke sød, men aromatisk og markant smagende af abrikos/marcipan. Det her er vinen til risalamanden, når den tid kommer (før man aner det).
Frederiksdal 2009, Dansk Kirsebærvin. Lolland. Danmark, 130 kr., superbest.dk og gobivin.dk
Sprød, spændstig og frisk, fuld af multebær, surbær og aronia, en dansende, men intens lethed, friskhed, fantastisk aroma af aronia og viol retronasalt (dvs. fra mundhulen og op i næsen, red.), den er blød, let bitter, har lidt stakåndet og ’presset’ eftersmag med drueskind. Spanien hærger, Spanien tøver, Spanien kan så meget, vil så meget og er måske ved at finde sit stade igen. Cosecheros y Criadores har leveret mange års succes på det danske marked og har altid stået for rimelige og prisbillige sællerter. Deres Infinitus på malbec smager bragende godt, er langt fra kompleks og alvorlig, men som hverdagsvin er den svær at slå her i efteråret. Umiddelbar og alligevel ret fast – både novicer og vinnørder kan være med.
Infinitus Malbec 2009, Cosecheros y Criadores, Tierra de Castilla. Spanien, 200 kr. v./ 6 fl., wine.dk
Skarp, let prikkende og med markant syrebid og et syrligt, eksotisk frugtpræg. Jeg ville drikke den til kogt og salt kød – hvorfor ikke til oksekødet og peberrodssaucen, når du lige straks skal have oksekødssuppe med hele svineriet. For det skal du!
Winzerhof Stift, Grüner Veltliner, Ried Galgenberg 2010, Niederösterreic. Østrig, 85 kr., mjvinimport.dk
Ren grenache fra Spanien er farlig vin. Enten er den udvandet, tynd og skarp, barket og sursød, eller også er den overgjort, ekstraheret og fornærmende alkoholisk. Druen har af natur dels evne til at klare varmt vejr, dels evne til at skabe høje sukkertal. I Châteauneuf du Pape findes der stadig versioner, som påstår slægtskab med god bourgogne, og folkene bag Canestruc er i samme lejr. Her er umiskendelig grenachenæse med jordbærlikør, lakrids, træ og aromatiske træsorter, den dufter af stor moderne chateauneuf – nærmest sødmefuld i starten og så alligevel syrefast, tanninen er cremet – sørg for at drikke den afkølet, ellers bliver den for hedvinsagtig, kølig er den tæt på stor.
l’Equilibrista Garnatxa 2008, Canestruc, Catalunya. Spanien, 160 kr., vinova.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Artikler og Mad