Alba August er født 6. juni 1993. Opvokset i Stockholm. Datter af instruktør Bille August og den svenske skuespiller Pernilla August og søster til skuespillerne Asta August og Agnes Östergren samt filminstruktør Anders August. ‘Gidseltagningen’ har premiere til foråret på Kanal 5.

"Jeg har aldrig boet i København, men har altid besøgt min far (Bille August, red.) meget og haft et romantisk billede af København som den her ferieby. Da jeg var teenager, tog jeg herover hver sommer og festede og elskede det.

Samtidig har jeg haft lyst til at finde mit danske jeg, fordi jeg er halvt dansk, halvt svensk, men er vokset op uden at tale dansk eller kende landet specielt godt. Da jeg så blev optaget på Teaterskolen i København, var det dejlig nemt at flytte.

Instruktørerne om Alba

Kasper Barfoed, instruktør på tv-serien ’Gidseltagningen’:

”Alba har en sjov blanding af noget nærmest Ingmar Bergmansk dybde, men er samtidig street-cool og har selvtillid. Det gør hende meget interessant. Hun har en enestående tilstedeværelse og kan leve sig helt ind i sin karakter. Det har faktisk været så markant, at hendes rolle er vokset fra at være mellemstor til at være en af hovedrollerne. Det har været én lang oplevelse af, at Alba er skabt til at lave det her, 
og der er virkelig højt op til, hvor langt hun kan nå. Jeg har ikke rigtig set 
noget som hende før faktisk.”

Anna Bergmann, tysk instruktør på teaterstykket ’Petra von Kants bitre tårer’, hvor Alba August spillede med:

”Hun studerer jo stadig og er meget ung, men der er ingen tvivl om, at der venter hende store roller. Det skal I danskere glæde jer til at opleve, for hun har noget unikt over sig. Og så er hun charmerende og smuk. Jeg vil vædde med, at før I ved af det, har I alle sammen forelsket jer i hende.”

Fordi jeg er vokset op i Sverige, er det faktisk først nu, at jeg har fået forståelse for, hvilken rolle min far har spillet for folk. I Sverige har jeg skullet håndtere det at være ’Pernilla Augusts datter’.

Nu skal jeg lige finde ud af det med at være ’Bille Augusts datter’. Nogle gange ville jeg ønske, at jeg ikke hed August til efternavn, selv om jeg har forældre, man kan være ret stolt af. Jeg har da helt klart en frygt for at mislykkes, som måske er større end hos andre. Jeg vil bare gerne være fucking god.

Der er noget om forskellen på svenskere og danskere, som jeg har skullet lære at navigere i. Jeg føler, at danskere er meget mere åbne end svenskere, men samtidig sværere at blive rigtig tætte venner med.

Det bliver meget hurtigt sådan noget: ”Eejjjj, skat, vi skal bare drikke en kop kaffe, ej, hvor jeg elsker dig!” Det sker også tit i København, at jeg tænker: ”Det der ville du aldrig kunne slippe af sted med at sige i Sverige.”

Der skal man være meget påpasselig med ikke at træde folk over tæerne. Det er befriende i København, at man bare kan fyre ting af og have en åben debat.

For mig har skuespillet aldrig været grænseoverskridende, for jeg føler mig så godt tilpas i det arbejdsrum. Det er egentlig mere, når jeg så kommer ud i frokostpausen og bare skal være sammen med andre, at jeg skal tage mig sammen. Jeg slapper klart mere af ved at lave skuespil, end når jeg har fri.

Det er sket, at jeg har spillet med tømmermænd, hvor jeg har været bange for at brække mig på scenen. Det er helt kuk, for det er jo så uprofessionelt. Det kan jeg ikke anbefale.

Men det er til gengæld den bedste måde at pleje tømmermænd på, for bagefter har man det så godt. Jeg tror, man får det bearbejdet med al den adrenalin. Det virker i hvert fald klart bedre end at bestille en pizza.

’Gidseltagningen’ handler om et gidseldrama i den københavnske metro. Op til de første optagelser havde vi et møde med en krisepsykolog, som forklarede, at den menneskelige hjerne er indrettet sådan, at 90 % af det, man tænker, er, at det ikke kan passe, hvad der sker.

Så man accepterer simpelthen ikke hændelserne. De sidste 10 % er man så rædselsslagen. Jeg må indrømme, at jeg selv har fået mere noia over at tage metroen, efter vi er begyndt at optage.

LÆS OGSÅ: Her er 12 film, vi glæder os til i 2017

LÆS OGSÅ: Filminstruktøren Fenar Ahmad: "Jeg synes, vi lever i en voldelig tid, og det synes jeg, man skal snakke om"

LÆS OGSÅ: Mads Mikkelsen: "Det var ikke det nemmeste for mig at sidde stille i skolen. I dag havde jeg nok fået en diagnose"