Martin Thorborg er iværksætter, til han dør scroll-down

Martin Thorborg er iværksætter, til han dør

Med en mening om det meste og især om at drive virksomhed har entreprenør og investor Martin Thorborg katapulteret sig selv op i de øverste luftlag i dansk iværksætteri. En glubsk appetit på at arbejde og tjene penge har for længst gjort ham økonomisk uafhængig. Han skriver, diskuterer og går forrest gennem livet, og hvor de fleste andre tøver, kender Martin Thorborg altid vejen. Men det var først, da han slap ud af skyggen fra sin far, at han for alvor fandt hjem.

Af Anders Ryehauge
Foto: Martin Bubandt
Mennesker Euroman

DET ER EN smuk og stille dag, vandspejlet på Øresund glimter roligt i vintersolen. Panoramaudsigten i Martin Thorborgs strandvejsvilla tillader, at man kan få det hele med. Han købte den af Brian Laudrup i 2016, og siden har han haft hjemme her. På disse kanter bor man kun, hvis man har sat sit aftryk, og det har han. Det vidner kaffekoppen med Jubiis logo på stuebordet om. Han er egentlig ikke nostalgisk anlagt, men da hans mor for nylig flyttede fra barndomshjemmet, og han i den forbindelse fandt en hel papkasse med kopper, kunne han ikke nænne, at de blev smidt ud. Det var trods alt her, det hele i sin tid startede, i hvert fald på den store scene. Siden har Martin Thorborg markeret sig som en af landets helt store iværksættere, der kan spinde guld på gode idéer. For tiden driver han regnskabprogramfirmaet Dinero med 60 ansatte og cirka 63.000 kunder i form af små, danske virksomheder. Et firma, han stiftede for otte år siden og solgte i 2016 til den norske virksomhed Visma for et ukendt millionbeløb, og hvor han samtidig blev siddende i stillingen som administrerende direktør.

Ved siden af har Martin Thorborg investeret i en række virksomheder. Igennem hans karriere er det blevet til mere end 35 i alt, men for tiden er han involveret i fem, blandt andet en bestyrelsesportal, et iværksætterforum og en kursusplatform for onlinekurser. Han holder også foredrag, og trods COVID-19-nedlukningen blev det til en hel del i 2020, hvor han også solgte knap 4.000 bøger om ledelse på sit eget forlag.

I weekenden forinden har han sammen med sin kæreste, Jannie Buch, været på Bornholm. De skulle inspicere nogle ejendomme, som de netop har overtaget. Blandt andet et erhvervslejemål i Gudhjem.

”Vi opdagede pludselig, at der var en butik til salg. Så købte vi den, og nu åbner Jannie en tøjbutik. Hun har været i Kolding, hentet 5.000 Pandorasmykker fra et eller andet konkursbo og flytter til Bornholm henover sommeren for at starte det op. Hun fik idéen, og hvis hun synes, det er sjovt, skal hun fandme bare gøre det,” siger Martin Thorborg.

I det hele taget hader både han og kæresten forudsigelighed. De har lavet en regel om, at de gerne må have drømme, men ikke lægge planer. Det er for Martin Thorborg det bedste ved at have mange penge på lommen. Han kan gøre, hvad han har lyst til, og når hans børn en dag er blevet voksne, håber han at leve en slags nomadetilværelse, hvor han er fri af tid og sted.

”Vi bor fint, det er slet ikke det, men jeg kører i en otte år gammel Audi, og bortset fra fjernsynet og stolen er hele lortet købt i Ikea. Jeg ejer ikke specielt mange dyre ting. Vi er ikke materialistiske på den måde. Jeg har et Rolex-ur, som jeg ikke går med, men som jeg købte, fordi jeg følte, jeg havde fortjent det, da jeg for mange år siden gjorde det godt. Det er mere en slags trofæ, som at vinde i stangspring eller noget i den stil.”

I DISSE DAGE arbejder Martin Thorborg hjemmefra. Som så mange andre arbejdspladser er også Dinero sendt hjem. Faktisk var han en af de første til at diktere hjemmearbejde for sine medarbejdere, da pandemien gjorde sin ankomst i begyndelsen af marts sidste år. Det var før Mette Frederiksens famøse pressemøde, hvor landet blev lukket ned, men da Martin Thorborg hver dag bruger adskillige timer på Twitter, følte han, at han havde en god mavefornemmelse i forhold til at tage beslutningen.

Da den officielle COVID-19-nedlukning var en realitet, gav han sig straks i kast med at læse alt, han kunne om fjernledelse. Han slugte bøger og artikler, han så TED Talks og tog en times onlinekursus i distanceledelse. Desuden bad han sine mellemledere og medarbejdere finde interessante artikler, de kunne dele med hinanden og lade sig inspirere af.

Siden har Martin Thorborg mest af alt været optaget af at holde sine medarbejdere motiverede. De har holdt online-madklubber, cocktailklubber, crossfit, begynderyoga og stand-up-shows med komikeren Torben Chris. Og mange, mange andre ting.

”På et eller andet tidspunkt blev det for meget. Timm Vladimir lavede online-bingo, og Annette Heick spillede guitar om onsdagen. For helvede, vi lavede mange mærkelige ting. Undervejs fandt jeg ud af, at man ikke skal blive skuffet, hvis alle mennesker ikke gider. Vi er jo allesammen forskellige, og 60 mennesker … I’m sorry, det er sgu ikke alle, der gider høre på Annette Heick. Hun var skide god, by the way,” siger han.

Selvom det er en frustrerende tid, er det også en spændende tid for Martin Thorborg. Det er ledelseseksperimentering på speed. En mulighed for at prøve alle mulige sindssyge ting af og måske samle guld op fra gaden undervejs, som han ellers ikke ville have fundet. Som han sagde til sine ansatte, da de blev sendt hjem, skal de efter nedlukningen ”være gået fra at have verdens bedste arbejdsplads til at have en endnu bedre arbejdsplads.”

For Martin Thorborg er ord som disse ikke kun tomme flosker. På mange måder er det hans vigtigste mission for Dinero. Da hans medarbejdere for et par år siden scorede over 80 på ePNS, skalaen for medarbejdertilfredshed, og dermed lagde sig klart i top i Visma-koncernen, hang han straks et diplom op på sit kontor. Da de for nylig gentog samme trivselsmåling, scorede Dineros ansatte hele 96 point ud af 100 på skalaen.

”Ud af Vismas 11.000 medarbejdere er mine 60 ultimativt de gladeste og mest loyale. Det er jeg selvfølgelig glad for. Nu har jeg også skrevet en bog om ledelse, og jeg interesserer mig enormt meget for det. Det er jo en passion, jeg har, og som jeg dyrker, fordi jeg var pissedårlig, da jeg startede ud med at være leder. Men stille og roligt har jeg fundet min egen måde at gøre det på,” siger han. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Portræt, Iværksætter og Forsider