Jonas MikkelsenTimian
Rosmarin
1250 g smør
2 laurbærblade
4 hele blomkålsstokke
Syltede purløgsblomster

Skyl og slyng krydderurterne. Lun smørret i en gryde med krydderurter og laurbærblade. Tilbered forsigtigt blomkålsstokkene i smørret i ca. 25 minutter. Stokkene skal være helt dækket af smør. Tag dem op og læg til side til servering, hvor de lunes igen i det smør, der hænger ved, og endelig brændes med brænder, så de får sorte kanter. Anret de confiterede blomkålsstokke midt på tallerknen på en klat blomkålspuré. Hæld en sauce med stenbiderrogn over ved bordet og top med syltede purløgsblomster.

Blomkålspuré:
4 blomkål uden stok
2 skalotteløg
Smør
1 dl hvidvin
½ l mælk
½ l fløde
Salt

Skær al blomkål ud mindre stykker. Pil og hak skalotteløgene. Lun lidt smør i en gryde, og svits løg ganske roligt, uden at det tager farve. Hæld hvidvin på, og lad det koge helt ind. Smid blomkål på og dæk med lige dele mælk og fløde. Kog det helt mørt. Blend til glat puré. Smag til med salt.

Stenbidersauce:
0,4 dl hvidvin
1 spsk. æblecidereddike
1 potte jernurt
1 laurbærblad
1 potte citronmelisse
250 g smør
Svampeolie (se boks nedenfor)
Salt
Tørt brød
Smagsneutral olie
100 g stenbiderrogn
50 g kapers
Salt

Kog hvidvin, eddike, jernurt, laurbærblad og citronmelisse ned til det halve. Sluk og sigt urterne fra. Lun kogelagen op og montér med blødt smør til cremet konsistens. Til sidst monteres også lidt svampeolie i alt efter smag og behag. Brug en stavblender, når du monterer smør og olie. Blend det tørre brød til fine krummer, der friteres sprøde i lidt olie på panden. Vend de sprøde brødkrummer i saucen sammen med stenbiderrogn og kapers og smag til med salt.

Tip:
Syltede purløgsblomster kan man ikke købe – dem må man selv sylte i sæsonen. Men retten kan jo sagtens laves uden dem.

 
Svampeolie
2 dl vindruekerneolie
100 g tørret sort trompetsvamp

Lun olien op og smid svampene i. Sluk og lad svampene trække i olien – gerne til dagen efter. Sigt svampe fra olie, og gem begge dele.

Tip:
Andre tørrede svampe kan også bruges.