Klumme: Kunsten at skrive en bestseller
Dan Brown har det sorte bælte i at skrive effektive thrillere. Nu løfter han sløret for sin arbejdsmetode.

Hver dag klokken fire om morgenen står Dan Brown op, sætter sig ved sit skrivebord og går i gang med at skrive uden at blive forstyrret af telefoner.
Han skriver, kun afbrudt af et par minutters pause hver time, hvor han laver nogle fysiske øvelser, armbøjninger fx, for at få blodet til at rulle. Han skriver uden internetforbindelse, for på nettet frister overspringshandlingerne, og lige pludselig er der gået tre timer med at læse nyheder og tjekke e-mails. Klokken 11 om formiddagen stopper Dan Brown med at skrive.
Inden han slukker computeren, skriver han de første sætninger i næste kapitel, hvilket har den fordel, at han ikke starter på en tom side morgenen efter. Han holder motoren kørende, som han siger.
Alt dette ved jeg kun, fordi jeg har taget Dan Browns tre en halv timer lange onlinekursus på Masterclass.com, den hastigt voksende amerikanske onlineplatform, hvor man for 1.450 kroner har et års ubegrænset adgang til alverdens kurser.
Steve Martin underviser i komik, Gordon Ramsay i madlavning, Carlos Santana i at spille guitar, Garry Kasparov i at spille skak, Martin Scorsese i at instruere film, Serena Williams i at spille tennis. Og så er der den tidligere FBI-agent Chris Voss, som har forhandlet med gidseltagere, terrorister og bankrøvere, og som underviser i kunsten at overbevise din modpart i hverdagens små konflikter.
Jeg har taget flere af kurserne, men indtil videre er Dan Brown den bedste underviser, jeg har fulgt. Som så mange andre journalister drømmer jeg om en dag at skrive en thriller, som vil gøre mig verdensberømt og økonomisk uafhængig.
På kurset sidder Dan Brown foran pejsen i et bibliotek med en hel fløj af reoler, der åbner sig og fører ind til et hemmeligt rum, som var det taget ud af en af hans egne thrillere. Han fortæller levende, generøst og frem for alt konkret om sin arbejdsmetode, en metode, som er præget af gentagelse og selvdisciplin, medmindre han fx besøger Louvre for at finde ud af, hvordan museet er indrettet og for at forestille sig, hvordan professor Robert Langdon kan undslippe sine forfølgere.
Når Dan Brown tager fat på en ny roman, går han metodisk til værks. Han starter med at opfinde et miljø, en verden, som handlingen skal udspille sig i. Derpå udtænker han hovedpersonen. Denne skal ønske sig noget, mangle noget i sit liv eller arbejde på at løse en opgave. Jo mere umulig opgaven er at løse, jo større drama.
Dernæst opfinder Brown en skurk. En god skurk er afgørende, hvis man vil skabe en medrivende thriller. Skurken skal være så stærk og skræmmende, at han presser hovedpersonen til at finde evner og kræfter i sig selv, som han ikke anede, han besad.
Endelig skriver Dan Brown slutningen som noget af det første. Slutningen står og lyser som et fyrtårn, når han bagefter tager fat fra bogens begyndelse.
Jeg har hygget mig godt i selskab med Dan Brown, men hånden på hjertet: Selvfølgelig kan man ikke uddanne sig som thrillerforfatter på et onlinekursus. At være professionel forfatter er et fuldtidsarbejde. Det er stenhårdt og fuld af tvivl, afslag og isolation. Af samme grund har jeg taget hul på et nyt kursus på Masterclass.com: Den canadiske astronaut Chris Hadfield underviser i, hvordan man udforsker rummet.
Jeg tænker, at det er godt at holde sine muligheder åbne, hvis thriller-drømmen går i vasken.