Jonas Wind: ”Jeg vil nødig lyde arrogant, men jeg har altid været en af de bedste på de hold, jeg har spillet på” scroll-down

Jonas Wind: ”Jeg vil nødig lyde arrogant, men jeg har altid været en af de bedste på de hold, jeg har spillet på”

Der er noget på vej i dansk fodbold. Nye spillere viser sig frem på den store scene og sjældent har vi stået i så gunstig en position, hvad angår talentmasse. Tirsdag den 29. marts i Parken kan Danmarks bedste fodboldspillere trække i en ny landsholdstrøje, som hummel og BLS Hafnia er gået sammen om at lave. I den forbindelse har vi talt med en af morgendagens største stjerner, Jonas Wind, om hans talent, om hans skifte til Wolfsburg, og hvornår han vidste, at han havde talent.

Sport

Hvornår gik op for dig, at du var bedre end de fleste?

”Jeg vil nødig lyde arrogant, men jeg altid været en af de bedste på de hold, jeg har spillet på, og i mine unge dage kunne jeg drible enhver. Men hvis jeg skal pege på én specifik begivenhed, der alligevel var lidt af en øjenåbner, var det nok, da jeg modtog talentprisen i Rosenhøj BK, hvor jeg spillede, før jeg kom til FCK. Hvert år kårer de årets talent på tværs af alle årgange, og da jeg fik den, var jeg den yngste i klubbens historie til at modtage den. Det var jeg meget stolt over.”

Hvordan har du forholdt dig til det talent?

”Jeg har altid været meget bevidst om at pleje det, og jo ældre jeg er blevet, jo mere bevidst er jeg blevet om, at talent forpligter. Der er en masse, der vil give deres højre arm for at kunne nå så langt, som jeg er nået indtil videre, og det er de færreste, der kommer gennem det famøse nåleøje.

Et stort talent fortjener en masse hårdt arbejde, som min far altid har sagt, og selvom jeg har ligget i fronten af feltet gennem mine ungdomsår, har jeg også vidst, at det kræver noget helt særligt, hvis man vil lykkes. Der var en god træningskultur i FCK, hvor vi tit stod efter træning og øvede afslutninger, men jeg var måske ikke den mest hyppige gæst i styrketræningscentret. Jeg ville helst bare spille fodbold. Det har krævet nogle trænere, der har skubbet lidt til mig at få mig derned.”

Jonas Wind fotograferet onsdag den 16. februar 2022 på træningsanlægget i Wolfsburg.

Hvilken person har betydet mest for din karriere indtil videre?

”Hele min familie er det oplagte svar, men jeg har også haft en masse gode trænere, der er medvirkende til, at jeg er, hvor jeg er nu. Hvis jeg skal nævne to, så vil jeg først nævne David Petersen, som jeg havde i Rosenhøj. Han var en virkelig passioneret, ung mand, der var med til at skubbe mig frem.

Det samme kan man sige om Jacob Neestrup, som jeg havde som U17-træner og senere som assistenttræner på førsteholdet i FCK. Han er en fantastisk træner, og var én af dem, som gik lidt til mig. Han krævede meget af mig og mere end af mine holdkammerater, i starten skulle jeg lige forstå, at det var en måde at gøre mig endnu bedre på.”

Hvordan har dit skifte til Wolfsburg været?

”Det har været meget anderledes, men også sundt for mig at komme herned og opleve at være ’udlænding’. Når jeg løb rundt hjemme i FCK og i København, tænkte jeg måske ikke lige så meget over de udenlandske spillere, der kom og ikke talte sproget, men det kan jeg jo mærke på egen krop nu. Jeg kan lidt skoletysk, men det er ikke sådan, at jeg springer ind i samtalerne endnu.

Det er hårdt, og man er træt, når man kommer hjem, fordi man prøver at socialisere. Men jeg er glad for, at jeg rykkede herned i denne her alder (Jonas Wind er 23 år, red.). Jeg var slet ikke klar til at stå på egne ben og komme ud som 18-årig.”

Jonas Wind

(f. 1999) spiller til daglig i den tyske Bundesliga for VfL Wolfsburg, som han skiftede til denne vinter. Før det spillede han i FC København, hvor han nåede at spille 113 kampe og score 46 mål, efter han fik sin debut i 2018 mod Atletico Madrid. Han har spillet 12 kampe og scoret fire mål for det danske A-landshold.

Har du altid været en ivrig landsholdsfan?

”Ja, jeg har været meget i Parken for at se landsholdet. Det er jo unikt, at et fodboldhold kan samle en hel nation, som vi fx så i sommer, hvor folk glemmer klubfølelser og står skulder ved skulder. Jeg kan tydeligt huske VM-kvalifikationskampen mod Sverige i Parken i 2009, hvor Jakob Poulsen scorede og sendte os til Sydafrika. Jeg var inde at se den med min mor, far og storebror, og jeg havde Dannebrog malet på kinderne. Derudover står sejren over Holland til EM i 2012, hvor Michael Krohn-Dehli scorede, også meget klart i min erindring.”

Den nye landsholdstrøje

Tirsdag den 29. marts i Parken trækker Danmarks bedste fodboldspillere i den nye limited edition-landsholdstrøje, som hummel og BLS Hafnia er gået sammen om at lave. 

Landsholdstrøje, 500 kr. 

Trøjen ifølge BLS Hafnia

Trøjen generelt

"Nostalgien og troen på, at hårdt arbejde betaler sig, selvom man er underdog, er et budskab, vi gerne vil formidle med den nye trøje. Selvom vi er en forholdsvis lille modevirksomhed, får vi lov til at gøre noget, som ingen andre brands har fået lov til: at designe en dansk landsholdstrøje."

Mønsteret

"Vi ville gerne bringe noget fashion ind i landsholdets visuelle udtryk. Mange i vores egen målgruppe går i fodboldtrøjer til hverdag, som om det er en almindelig T-shirt, og hvorfor skulle man ikke også kunne gøre det med vores egen landsholdstrøje? For os var det oplagt at lave et monogram, hvor vi får vores tre logoer til at mødes i en fælles rød tråd. Designprocessen tog over to år, men vi er glade for, at det lykkedes, og at vi med vores logo også er en del af trøjen rent visuelt."

Striberne

"Vi prøvede at ramme noget retro i vores design, og 1992- og 1986-trøjerne er to af vores favoritter gennem tiden. Det er dem, vi har hentet inspiration fra, når det kommer til de her striber. Ud over EM sidste sommer er det de to slutrunder, der måske mest af alt har sat et aftryk på os og på den danske befolkning. Det er dem, der altid fremhæves og hyldes, og det ville vi gerne inkorporere."

DBU-logoet

"Det kan godt være en udfordring, når det er tre helt forskellige logoer, der skal kombineres. Men vi synes, at blomsten fra DBU-logoet var oplagt at bruge rent designmæssigt, men også symbolsk, og det er helt klart den, der er med til at binde det hele sammen og få det til at spille. Hvis man dykker helt ned i monogrammet, kan man også se, at de små prikker, der forbinder de forskellige ting, er hummel-bien. Og hvad er det, bier stikker i? Det er blomsten."

De tre ejere af BLS Hafnia Martin Sandø Jensen, Besnik Miftari og Burim Miftari fotograferet foran deres hovedkontor i Indre By i København.

BLS Hafnia

Dansk brand med base i København. Det blev startet af brødrene Besnik og Burim Miftari i 2011 med én T-shirt, der i dag har udviklet sig til hele tøjkollektioner, som forhandles i over 40 butikker i hele landet. Brandet blev kendt i det globale modebillede, da sportsfolk som Lewis Hamilton og Neymar begyndte at bære mærkets huer og kasketter på gaden.

Fem favoritter

Foruden en landsholdstrøje har BLS Hafnia og hummel også lavet en livsstilskollektion. Her er fem favoritter fra kollektionen, som du kan se og købe på landsholdsshoppen.dk. 

T-shirt til 300 kr. 

Hættetrøje til 700 kr. 

Kasket til 350 kr.

Track Top til 700 kr. 

Track bukser til 600 kr. 

Se, hvad vi ellers skriver om: