”Jeg føler, jeg bruger en snydekode, når jeg tilføjer denne smagsforstærker i aftensmaden”

Det giver mine egne hverdagsretter en anden dybde, end jeg nogensinde har været i nærheden af, skriver chefredaktør Kristoffer Dahy Ernst i denne leder.

Chefredaktør på Euroman og Gastro, Kristoffer Dahy Ernst
Offentliggjort

For nylig var jeg så heldig at være inviteret til et arrangement, hvor en række kokke lavede en ret hver til gæsterne. 

En af dem, der står klart i hukommelsen, var grøntsagsguru Claus Henriksens ret med tang. Eller nærmere var det hans præsentation af retten, jeg husker, som frit fra hukommelsen lød noget i retning af:

”Tang smager ikke godt eller interessant i sig selv. Så det skal hjælpes på vej.”

Og det skal jeg hilse at sige, Claus Henriksen fik gjort. Retten med tang smagte himmelsk. Men han fik også hjælp til at gøre tangen spændende, og den hjælp fandt han hos Contempehrary. Og da de efterfølgende blev introduceret, spærrede jeg både øjne, ører og smagsløg op. 

Contempehrary er en lille fødevarevirksomhed, der laver nordisk tempeh. Tempeh har rod i det indonesiske køkken og er typisk en betegnelse for fermenterede sojabønner. 

Hos Contempehrary bruger man dog ikke sojabønner, men hestebønner, tang og ærter. Den naturlige fermenteringsproces involverer blot bønner, vand, salt og fermenteringskulturer, og resultatet er et flydende produkt, der bedst kan beskrives som en umamibombe. Og det havde ganske enkelt evnet at hjælpe Claus Henriksen med at få tang gjort spændende.

Allerede inden jeg havde spist op, havde jeg købt et par flasker af deres Condiment #1 og #2 på min telefon under bordet. Få dage senere ankom de. Og jeg føler stadig, jeg bruger en snydekode, når jeg nærmest hver eneste aften i mit hjemmekøkken giver mine egne hverdagsretter en anden dybde, end jeg nogensinde har været i nærheden af. 

Oplevelsen med Contempehrary er langtfra enestående. 

Et par dage senere spiste jeg morgenmad med min datter på sublime Auren’s Deli på Godthåbsvej. Hun fik en croissant, jeg fik en yoghurt fra Søtofte Gårdmejeri. 

Og her slog det mig igen, hvor enorm forskel der er på en fuldfed yoghurt fra et mejeri, der producerer i lille skala med stor kærlighed. Heldigvis kunne jeg købe en beholder med hjem til køleskabet.

Jo mere man dykker ned i det, jo mere vil man erfare, at Danmark bugner med små producenter, der nægter at lade sig føje af supermarkedskvalitet. 

I snart sagt alle kategorier findes der virksomheder, der gør det sublimt. De fleste er alt for små til at kunne hamle op med giganterne, men det er alligevel hos dem, den ægte værdi ligger. Innovationen. Historiefortællingen. Og velsmagen, ikke mindst. Mel. Saft. Mikrobryggerier. Spiritus. Ost. Chokolade. Og så videre. 

Paradokset er tydeligt: Danmark rummer et utal af mikroproducenter med ild i øjnene, og alligevel elsker danskere mere end nogensinde discount. 

Vi mangler et led, der på ordentlig vis kan forbinde de små producenter med de store kæder, så distribution kommer på plads. Og så mangler vi selvfølgelig også en købelyst hos slutforbrugeren, så det hele ikke er forgæves. 

Jeg kommer ikke til at holde nogen moralprædiken her – men lad mig dog alligevel slå et slag for, at det vrimler med velsmag derude, som rent faktisk kan bringes med hjem. Nogle gange er vejen lidt længere, end hvis man bare kører ned i supermarkedet. Men den er det værd. 

Hver bid derhjemme bliver en lillebitte rejse ind i et gastronomisk vidunderland. Og når man er spændt for med børn, arbejde og arbejdsdage i andelsforeningen i et væk, er det en god gave at give sig selv. 

Det er slet ikke så svært. Nogle gange kræver det bare en genial kok, der udvider horisonten. 

Rigtig god jul og godt nytår. Og god fornøjelse med det nye Gastro. Tak for at læse med. 

”Jeg føler, jeg bruger en snydekode, når jeg tilføjer denne smagsforstærker i aftensmaden”

   

PS. Husk, at det næste Gastro udkommer digitalt på Flipp i starten af Januar. Flipp er vores app, som du finder i app store, hvor du tilgår den digitale version og alle tidligere versioner af Gastro. Hvis du er abonnent, har du fri adgang. 

Og hvis du gerne vil tegne abonnement, kan du få et godt tilbud på mitblad.dk.