Thomas Delaney: "Det var en af de første gange, hvor jeg fik bekræftet, at jeg var bedre end de fleste" scroll-down

Thomas Delaney: "Det var en af de første gange, hvor jeg fik bekræftet, at jeg var bedre end de fleste"

I Danmark er vi i disse år begunstiget af et landshold, der kan bide skeer med de helt store. Og tirsdag den 29. marts i Parken kan Danmarks bedste fodboldspillere trække i en ny landsholdstrøje, som hummel og BLS Hafnia er gået sammen om at lave. I den forbindelse har vi talt med Thomas Delaney om at arbejde hårdt, hvilken spillers mentalitet han misunder, og hvornår det gik op for ham, at han var bedre end de fleste.

Af Annonce
Sport

Hvornår gik det op for dig, at du var bedre end de fleste?

”Jeg spillede den position i syvmands, der hedder ’over det hele’. Det er tit den bedste spiller, der gør det. Men det var nok ved et uofficielt DM som lilleput, at det rigtigt gik op for mig, at jeg var god. Selvom vi røg ud i gruppespillet, blev jeg kåret til turneringens spiller.

Det var en af de første gange, hvor jeg fik bekræftet fra andre, at jeg var dygtig. Da jeg var drengespiller, vandt jeg DM med juniorerne. Jeg er selv 91’er, men jeg spillede sammen med 89’ere. Jeg var 20 centimeter lavere end alle de andre, og mit problem var, at det var jeg også året efter. Jeg var vel omkring 1,60 meter høj, selvom jeg var 14-15 år.

I dag er det nok en af årsagerne til, at jeg er relativt god på hovedet. Jeg skulle jo ind og tage duellerne med nogle, der var væsentligt større end mig.”

Thomas Delaney fotograferet den 21. februar 2022 foran sit hjem i solrige Sevilla, hvor han har boet og spillet fodbold siden sommeren 2021.

Du er gået fra FCK til Werder Bremen til Dortmund, og nu er du i Sevilla. Hvad kræver det hele tiden at kunne blive ved med at tage det næste skridt?

”Det handler ikke kun om hårdt arbejde og talent. Det handler også om at være på det rette sted på det rette tidspunkt og træffe de rigtige karrierevalg. Da jeg skiftede til Werder Bremen, var der mange, som var efter mig, fordi de mente, at jeg ville gå fra Champions League til at spille 2. Bundesliga.

Men jeg var rimelig afklaret omkring, at jeg skulle kunne slå igennem med det samme, der hvor jeg tog hen. Jeg ville være den bedste, jeg kunne blive i FCK, og så skulle jeg videre til et sted, hvor jeg ikke ville starte på bænken, men hvor jeg kunne gøre en forskel. Vi lå til nedrykning, da jeg kom, og jeg var den eneste tilgang, så jeg må have haft en effekt.”

Men der var også nogle bump på vejen i FCK?

”Ja, jeg forlængede med FCK i 2013 og blev gjort til viceanfører efter Lars Jacobsen. Ståle Solbakken var lige vendt tilbage. Der tænkte jeg, at vejen var lagt for mig. Men jeg røg på bænken, fordi Ståle ikke var helt tilfreds med mig. Det er nok en af de perioder, hvor jeg har arbejdet hårdest.”

Thomas Delaney iført den nye landsholdstrøje, som hummel og BLS Hafnia er gået sammen om at lave.

Hvad betyder det egentlig at ’arbejde hårdt’?

”Ha ha, ja, det er måske en lidt dum formulering, som er svær at forstå. Jeg ændrede egentlig ikke noget, og det, tror jeg, er det vigtige. At blive ved med at holde snuden i sporet og holde fokus på at præstere til træning, når det ikke lige går din vej. Det handler om at forblive ydmyg, og det har været en af mine styrker, hvis jeg selv skal sige det.”

Har du et godt råd til unge spillere?

”En del af min historie er, at jeg er FCK’er, så jeg ville også nå det hele med dem, inden jeg smuttede. Men når det så er sagt, så synes jeg, at der er mange talenter, som tager meget tidligt ud i dag. Hvis du er så god, som eksempelvis Christian Eriksen var og er, så giver det måske mening at komme ud og blive udfordret i en tidlig alder, men der er også andre veje at gå.

Derudover synes jeg, at der er for mange, som er for ivrige og ikke har tålmodighed nok. Men det er også noget, der kommer eksternt fra medier og fans, og som kan være påvirkende.

Jeg har jo utallige gange fået at vide, at jeg ikke spillede nok i Dortmund og dit og dat. Der skal man bare forstå, at det går op og ned – det er en del af det. Selvfølgelig er jeg irriteret, når jeg ikke spiller, for jeg vil gerne spille, og der skal ikke gå mange år, hvor jeg ikke spiller kontinuerligt, men der handler det igen om at arbejde videre.”

Thomas Delaney

(f. 1991) spiller til daglig i den spanske La Liga for Sevilla FC, som han skiftede til sidste sommer. Han fik sin fodboldopdragelse i FCK, hvor han også blev anfører, spillede 246 kampe og scorede 24 mål. Skiftede i 2017 til Werder Bremen, inden turen gik til Borussia Dortmund året efter. Han har spillet 65 kampe for det danske A-landshold med seks mål til følge.

Er der en spiller fra landsholdet, hvis mentalitet du misunder?

”Simon (Kjær, red.) er jo en fremragende anfører. Han er en, man skal stile efter, men man skal ikke forvente at blive som ham, for han er en unik person, der tager hånd om alle. Han har også været en masse ting igennem, hvor han har siddet på bænken og været udlejet. Men han er klart en af de stærkeste karakterer, og sådan har han altid været.

Pierre-Emile (Højbjerg, red.) er måske den, der har udviklet sig mest som person. Han oplevede også at sidde ude i lange perioder i Southampton, men han viste, at det ikke behøver at betyde noget dårligt for din karriere. Du kan tage skeen i den anden hånd og vende billedet.”

Hvad er den perfekte balance mellem et hold bestående af erfarne og unge spillere?

”Jeg synes, at ungt er godt. Der er et drev i unge spillere eller spillere, der ikke har opnået meget, for de har noget andet at bevise. Men i sidste ende handler det om kvalitet, og man vinder ikke mesterskaber kun med unge spillere.

Jeg synes, at vi på landsholdet har ramt den perfekte balance mellem en erfaren gruppe af spillere og så de unge, der er kommet til under Kasper Hjulmand. Der er en fantastisk kultur og venskabelighed, men også en virkelig god intern konkurrence mellem os spillere. Landsholdet lige nu er et godt eksempel på, at det ene ikke kan stå uden det andet.”

 

Hvad har været din karrieres største højdepunkt?

”Det må være EM (i 2021, red.). Det, der vil stå stærkest på den positive front, er Belgien-kampen, som vi spillede fire dage efter kampen mod Finland. Jeg kan ikke rigtig forklare, hvordan det egentlig var. Vi gik rundt og spurgte hinanden, om vi var klar til at spille, men der var ikke nogen, som rigtig vidste det.

Jeg havde en snak med Simon Kjær, hvor jeg sagde, at hvis vi tabte 6-0, så var det fint nok. At gå derfra til at komme ind i Parken, og så er der folkefest, og vi kommer foran.

Selvom vi endte med at tabe, føltes det stadigvæk som en sejr. Det er et øjeblik, jeg ikke kommer til at glemme.”

Den nye landsholdstrøje

Tirsdag den 29. marts i Parken trækker Danmarks bedste fodboldspillere i den nye limited edition-landsholdstrøje, som hummel og BLS Hafnia er gået sammen om at lave. Trøjen kan købes fra 24. marts.

Landsholdstrøje, 500 kr. (Kan købes fra 24. marts)

Trøjen ifølge BLS Hafnia

Trøjen generelt

"Nostalgien og troen på, at hårdt arbejde betaler sig, selvom man er underdog, er et budskab, vi gerne vil formidle med den nye trøje. Selvom vi er en forholdsvis lille modevirksomhed, får vi lov til at gøre noget, som ingen andre brands har fået lov til: at designe en dansk landsholdstrøje."

Mønsteret

"Vi ville gerne bringe noget fashion ind i landsholdets visuelle udtryk. Mange i vores egen målgruppe går i fodboldtrøjer til hverdag, som om det er en almindelig T-shirt, og hvorfor skulle man ikke også kunne gøre det med vores egen landsholdstrøje? For os var det oplagt at lave et monogram, hvor vi får vores tre logoer til at mødes i en fælles rød tråd. Designprocessen tog over to år, men vi er glade for, at det lykkedes, og at vi med vores logo også er en del af trøjen rent visuelt."

Striberne

"Vi prøvede at ramme noget retro i vores design, og 1992- og 1986-trøjerne er to af vores favoritter gennem tiden. Det er dem, vi har hentet inspiration fra, når det kommer til de her striber. Ud over EM sidste sommer er det de to slutrunder, der måske mest af alt har sat et aftryk på os og på den danske befolkning. Det er dem, der altid fremhæves og hyldes, og det ville vi gerne inkorporere."

DBU-logoet

"Det kan godt være en udfordring, når det er tre helt forskellige logoer, der skal kombineres. Men vi synes, at blomsten fra DBU-logoet var oplagt at bruge rent designmæssigt, men også symbolsk, og det er helt klart den, der er med til at binde det hele sammen og få det til at spille. Hvis man dykker helt ned i monogrammet, kan man også se, at de små prikker, der forbinder de forskellige ting, er hummel-bien. Og hvad er det, bier stikker i? Det er blomsten."

De tre ejere af BLS Hafnia Martin Sandø Jensen, Besnik Miftari og Burim Miftari fotograferet foran deres hovedkontor i Indre By i København.

BLS Hafnia

Dansk brand med base i København. Det blev startet af brødrene Besnik og Burim Miftari i 2011 med én T-shirt, der i dag har udviklet sig til hele tøjkollektioner, som forhandles i over 40 butikker i hele landet. Brandet blev kendt i det globale modebillede, da sportsfolk som Lewis Hamilton og Neymar begyndte at bære mærkets huer og kasketter på gaden.

Fem favoritter

Foruden en landsholdstrøje har BLS Hafnia og hummel også lavet en livsstilskollektion. Her er fem favoritter fra kollektionen, som du kan se og købe på landsholdsshoppen.dk. Kollektionen kan købes fra 24. marts. 

T-shirt til 300 kr. (Kan købes fra 24. marts)

Hættetrøje til 700 kr. (Kan købes fra 24. marts)

Kasket til 350 kr. (Kan købes fra 24. marts)

Track Top til 700 kr. (Kan købes fra 24. marts)

Track bukser til 600 kr. (Kan købes fra 24. marts)

Se, hvad vi ellers skriver om: