29-årige Magnus Schou gamblede sin børneopsparing på glamping – nu er han på Forbes' talentliste
For otte år siden satte Magnus Schou og en studiekammerat alt på ét bræt og købte telte for børneopsparingen. I dag har det udviklet sig til en AirBnb-konkurrent, der hedder Campanyon, og affødt en plads på Forbes' anerkendte talentliste. Men eventyret var nær kuldsejlet af en konkurs.
I 2018 blev Magnus Schou som utallige danskere besat af tv-programmet 'Nak & æd', hvor værterne Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk lever i og af naturen.
For Magnus Schou kulminerede timerne foran flimmerkassen med en skelsættende familieudflugt til Vestkysten. Ved den jyske kyststrækning blev familien Schou blæst igennem og fangede østers og rejer om dagen, og serverede skaldyrene om aftenen.
Turen og tv-programmet plantede en idé hos Magnus Schou: Hvad nu hvis flere kunne opleve naturen på samme måde?
Den lille idé blev til Owayy, hvor han og medstifteren Anton North udlejede glamping-telte via en digital platform.
Syv år og en nær-konkurs-oplevelse senere fusionerede Owayy med Campanyon – en udlejningsplatform for overnatninger og oplevelser i naturen. Platformen har indtil nu haft 40.000 kunder igennem, og i april sikrede det Magnus Schou og Anton North en plads på Forbes '30 under 30'-liste.
Hvis du skulle forklare et barn, hvad dit arbejde går ud på, hvad ville du så sige?
”Jeg hjælper folk med at finde unikke, naturnære overnatninger, hvor de kan slappe af og være sammen med dem, de holder af. Og så hjælper vi ejerne med at byde eventyrlystne gæster velkommen.”
Hvordan startede jeres virksomhed?
Annonse
”Min medstifter, Anton North, og jeg købte for otte år siden to telte for hele vores børneopsparing og fandt en godsejer i Hvalsø på Midtsjælland, der ville udleje en del af sin jord til os. Der var ikke mange, der tilbød glamping i Danmark, og vi kunne hurtigt melde udsolgt. Vi var 21 og mødte mange uforudsete udfordringer undervejs.”
Som hvad?
”Vi kom et par gange til at dobbeltbooke og måtte finde på kreative løsninger i sidste øjeblik. I anden sæson, hvor vi havde otte telte, blev vi færdige med at sætte teltene op en halv time før, gæsterne kom. Anton tog imod gæsterne og holdt dem hen, mens jeg satte grillfade op.
Generelt har det været hårdt også at agere kundeservice. Vi havde en vagttelefon, der var åben 24 timer i døgnet, og når den ringede, var det bare med at komme hurtigt afsted fra København til Hvalsø. Man frygtede hele tiden, at telefonen ville ringe, og der var noget galt. Den ringetone kan stadig sætte en skræk i mig.”
Har I været tæt på at gå konkurs undervejs?
”Ja, da energikrisen kom i 2022. Mens gasregningerne hos kunderne steg, faldt vores bookinger. Vi havde lige rejst penge og var blevet et semi-stort team, så kom krisen, og vi måtte skære helt ind til benet og afskedige alle. Vi frygtede, at vi måtte lukke butikken.
Vi afskedigede syv ansatte, og så var vi bare Anton og mig tilbage. Det var hårdt at agere i som ung leder, og der sparrede jeg meget med vores bestyrelse.
Siden fusionerede vi med vores største konkurrent, Campanyon, og er nu udelukkende en udlejningsplatform. Så vi har ikke længere egne telte – eller en døgntelefon.”
Sammen stiftede Anton North og Magnus Schou virksomheden Owayy, der siden fusionerede med Campanyon.
Hvad er den vigtigste egenskab at besidde, hvis man skal arbejde for dig?
”Passion. Det er fantastisk, når man kan se ild i øjnene på sine ansatte. Og som leder kan jeg godt lide at regne ud, hvordan jeg danner de bedste rammer, så ilden og passionen omsættes til ny læring.”
Annonse
Hvornår står du op?
”Mellem klokken 06 og 06.30. Jeg elsker morgentimerne. Det er en fantastisk tid til at fokusere, før der rigtig kommer gang i den på arbejde. Om sommeren bruger jeg morgenen på at træne, for efter arbejde er der for mange fristelser.”
Hvad spiser du til frokost?
”Rugbrødsmadder med pålæg. Det er sgu ikke så fancy. Vi har ingen kantine, men køber stort ind til en rugbrødssymfoni.”
Hvad er dit vigtigste arbejdsredskab?
”Min computer. Og app’en Slack. Vi er et internationalt team med kolleger i Norge og udviklere andre steder i verden, der er Slack fantastisk til at kommunikere på tværs af landegrænser.”
Hvornår ville du ønske, du havde mindre ansvar?
”I weekender og ferier. Jeg har altid computeren under armen, så jeg har aldrig helt fri – modsat venner, familie og min kæreste. Min kæreste siger tit, at jeg skal lægge computeren væk, når vi er på ferie. Men der går ikke længe, før den er fremme igen. ‘Jeg skulle bare lige tjekke,’ forsøger jeg.”
Hvornår fejrede du sidst en succes? Og hvordan?
”Da vi kom på Forbes ‘30 under 30’. Vi fejrede det med jordbærtærte og bobler. Når successer og milepæle skal fejres, kommer jordbærtærten frem, eller JT, som vi kalder den – så nære venner er vi med den.”
Annonse
Hvordan fik I beskeden om, at I var på Forbes’ liste?
”Vi fik bare besked over mail. Så tjekkede vi hjemmesiden, og der lå et billede af os. Der gik noget tid, før det gik op for os, hvor vildt det var. Men det er en sindssyg følelse, at noget, der startede med et telt på en mark, er endt her.”
Magnus Schou
Årgang 1996.
Søn af to iværksættere, der blandt andet har startet et legetøjsfirma.
Har en bachelor i International Hospitality Management fra Cphbusiness, og startede Owayy, der senere fusionerede til Campanyon, på studiet.
Inden da havde han et havefirma, der slog græs i lokalområdet.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.