8 x Sauvignon Blanc fra Chiles Costa
Når vin vokser op med havudsigt, så plejer det at ende lykkeligt, og det gælder da også præcis for de vine, der kommer fra kystområderne i det centrale Chile, fra områder som San Antonio og Casablanca Valley, hvor der dyrkes sauvignon blanc, så de efterhånden må ryste i bukserne i Marlborough på New Zealand.
Foto: Mikkel Jul Hvilshøj og Getty Images
__________
Concha y Toro er en kolos i løbesko! Chiles største vinfirma har talrige serier i sortimentet, men på i danske supermarkeder er Casillero del Diablo en af sællerterne. Det forstår jeg godt. Et af verdens store vinbrands, selv Rio Ferdinand, Rooney og Giggs drikker den – det siger de i hvert fald i reklamen, men det smager også forbandet godt. Marcio Ramirez og Marcelo Papa er de dygtige vinmagere bag serien. Her er kun frisk frugt og græs, mens smagen er letbenet, ’glidende’ og let olieret, syrefrisk, men ikke knotten og snerpet.
Pris: 64,95 kr.
__________
Stærkt aromatisk og helt anderledes end konkurrenterne. Estragon er dominerende sammen med tydelig grapefrugt. Citronsyrestyret smag, relativt tyktflydende, men med tydeligt lav pH-værdi. Slutter udtalt mineralsk, nærmest salt og surt på samme tid og med kerner fra grapefrugt. Matetic-familien kom oprindelig fra Kroatien og driver et biodynamisk landbrug i Casablanca. Høstudbytterne er naturligt lave med den dyrkningsfilosofi. Coralillo ligger tre måneder sur lie og får ekstra dybde og kompleksitet. Fabelagtig sauvignon blanc og fint prissat.
Pris: 79,95 kr. v./6 fl.
__________
Maria Luz Marin kan såmænd også på lidt lavere niveau. Cartagena er Cipreses på beroligende medicin. Den er lidt mere afdæmpet. Kort skindkontakt har tilført aroma og strejf af bitterhed. Fantastisk næse med grapefrugt, passionsfrugt og noter af lindehonning. Udtalt mineralsk, en laserstråle på tungen, men lige så snart den rammer, eksploderer den i vilde dufte og syre med salt i – og det er godt! Og tænk, at Luz Marin blev advaret mod sit forehavende i Lo Abarca – her er for koldt, for tørt, for vildt til vindyrkning, sagde man. Godt, hun ikke hørte efter.
Pris: 80 kr. v./6 fl.
__________
Vildt stikkende, grønkrydret næse med solbærblade og passionsfrugt. Pågående, en knytnæve af vellugt, hvis man er til sauvignon blanc – ellers kan man godt blive skræmt. Casas del Bosque laver også en specialudgave, Pequeñas Producciones, med fadgæring, men det skal sauvignon blanc-purister nu ikke lade sig skræmme af, for den bærer det flot. Duften er stadig udtalt sauvignon med tryk på solbærblade, mens smagen er skarp som skalpelstål. Casas del Bosque har newzealandsk vinmager, Grant Phelps, og hans baggrund må tælle med i ligningen. Resultatet er skønt.
Pris: 49,95 kr. v./12 fl.
__________
Fortsætter på næste side.../link/d9b945ef93394ce0a3b8ca8d99904f27.aspx" alt="" />__________
Vinmarken hedder La Escultura, og når Errazuriz’ rutinerede hold er med, bliver det godt. Huset har været med i Casablanca nærmest fra starten af områdets opstigning. Den går lige i hjernens duftcenter. Sidste fredag kogte jeg rabarbersuppe, og selvom væsken var skrigende pink, minder det i lugten om Errazuriz’ sauvignon blanc. Bladene fra en moden solbærbusk er også aromatiske, og de lugter også som det her. Nye ærter og asparges plus passionsfrugt. God fedme, væsken er tyktflydende, men syren styrer oplevelsen, og det skal den jo også, når vi smager sauvignon blanc. Knækkende eftersmag, sprød som en tidlig rabarberstængel.
Pris: 110 kr.
__________
Casablancas pioner kan stadig. Selvom der nu brygges i vineriet i Rapel, har Morandé havfrisk frugt fra Casablanca. Morandé er ikke beskeden, når han kalder en serie for Pionero, men på den anden side var han først med vinstokke i det kølige område. I 2013 var frugten for det meste fra marken El Sueño. Hans sauvignon blanc er viril, vild, med grapefrugt og grøn banan i duften, hvide asparges og en honningagtig note. Forener fint de mere krævende udtryk fra konkurrenterne i denne test med bredde, let cremet struktur og vedvarende behagelig syrlighed i eftersmagen. Tydelig honning i eftersmagen uden at være sød.
Pris: 79 kr.
__________
Montes’ stil er komplet anderledes end både Casas del Bosque og Errazuriz. Montes må have forbillede i Sancerre eller Pouilly-Fumé, for stilen er langt mere stenet, mere mineralsk og mere kattebakke med passionsfrugt. I smagen udtalt syre og så et næsten brændende mineralsk, alkalisk tryk på tungen, som i en stor tør tysk riesling. Selvom vinen klart er styret af sin syre og målbart sandsynligvis ligger på pH omkring 3, kan man smage basiske elementer. Måske mere krævende, men også mindre skræmmende end konkurrenterne, fordi den ikke har den ellers typiske anmassende og parfumerede stil.
Pris: 89,75 kr.
__________
Blændende sauvignon blanc. Intensiteten giver kuldegysninger og glædestårer på sortens vegne. Syren får tungen til at krølle sig, duften er pågående som peberrod, men selve duftens indhold er familiært. Strøgen tændstik, udtalt grøn asparges, stikkelsbær og solbærbusk, mens smagen coater tungen positivt. Væsken er tyktflydende, men hylende syrlig, fuld af tørstof og virker som dråber vredet ud af landskabet – salt, aspargessyre og græs. Luz Marin rykker fra alle i øjeblikket. Casa Marin er suverænt kystens perle p.t. Cipresses har først og fremmest kant og især finesse med samme nobilitet som eksempelvis Pavillon de Margaux. Mageløs pris.
Pris: 149,95 kr. v./6 fl.
__________