Alsace i Frankrigs nordøstlige hjørne har Frankrigs laveste nedbørsmængde, og det tillige med et langt solrigt efterår giver de ideelle betingelser for senthøstede vine, Vendange Tardive (VT). Den helt rigtige kombination af tågede, kølige efterårsmorgener efterfulgt af lune, solrige dage giver ydermere optimale forhold for botrytis – ædel råddenskab – nogle år over så lang og stabil en periode, at der er basis for rariteten Sélection des Grains Nobles (SGN), vine med et endnu højere sukkerindhold end Vendange Tardive.
Uden den kølige morgentåge udvikler botrytissvampen sig ikke, og hvis der er for mange dage i træk med skyet og fugtigt vejr hele dagen, går der skimmel i den. De optimale vilkår for botrytis er en hårfin klimatisk balance.
Der har været produceret søde vine i Alsace altid, men først i 1983 kom lovgivningen omkring de senthøstede vine, i øvrigt en af de mest strikse og nidkære inden for vinens verden.
Før 1983 blev de søde vine solgt med de tyske betegnelser spätlese, auslese og beerenauslese, en reminiscens fra områdets tyske og ikke så fjerne fortid – Alsace var tysk op til Første Verdenskrig og har gennem historien været kastebold mellem Frankrig og Tyskland. Det sproglige var egentlig det mindste af det – hovedproblemet var, at det var op til den enkelte bonde selv at afgøre, hvordan han på etiketten ville betegne vinen, og det måtte forbrugere så tro på.
Det var især Jean Hugel alias ’Johnny’ Hugel, der i sidste halvdel af 1970’erne førte an mht. at få udarbejdet en lovgivning på området og ud over helt konkret at få styr på tingene, så var det altafgørende for Johnny Hugel, at vinene fra Alsace fik opbygget en fransk og ikke en tysk identitet.
__________
Venda nge Tardive
Vinen skal komme fra en og samme årgang, og må kun laves på enten riesling, muscat, gewurztraminer eller pinot gris.
Sukkerindholdet på høsttidspunktet skal minimum være 220 g/l for riesling og muscat og 243 g/l for gewurztraminer og pinot gris.
Plukningen skal foregå efter en bestemt dato, der hvert år fastsættes af myndighederne, og de enkelte vinbønder skal i forvejen have givet varsling om, hvorvidt de agter at fremstille VT. Man kan ikke vælge at lurpasse og se tiden an – og så springe til, hvis omstændighederne viser sig at være gunstige.
Derudover bliver vinmarkerne inspiceret af myndighederne omkring høsten, efterfølgende bliver vinen analyseret.
Vendange Tardive kan indeholde druer, der er angrebet af botrytis, men det er ikke noget krav.
Gewurtraminer er den hyppigst brugte drue til VT, da den let opnår et meget højt sukkerindhold.
Trods det høje sukkerindhold som udgangspunkt er den færdige vin ikke nødvendigvis sød – sukkeret kan være gæret ud, og VT kan veksle fra halvsød til knastør, men etiketten meddeler intet om sødmegraden, hvilket kan gøre det svært for forbrugeren. Nogle producenter anfører det dog på etiketten, bl.a. Bott Geyl på visse vine.
Vendange Tardive er ikke i sig selv en kvalitetsgaranti, og kvaliteten inden for genren er da også meget svingende.
__________
Sélection des Grains Nobles
De samme betingelser gælder for SGN som for VT, hvad druetyper og årgang angår, men der er anderledes krav til sukkerindholdet, hvor der kræves 256 g/l for riesling og muscat og 279 g/l for gewurztraminer og pinot gris. Også her dikteres høsttidspunktet fra myndighedernes side, druer og vin analyseres etc.
SNG må kun fremstilles på druer, der er angrebet med botrytis. SNG er altid sød, men hvor søde de fremstår afhænger af drue og producent. Ligesom det er tilfældet med VT, så er betegnelsen i sig selv ikke et kvalitetsstempel, men den omstændelige fremstillingsproces gør, at SNG mestendels er en sag for de mest nidkære producenter.
Få producenter laver SNG mere end to-tre gange pr. årti. SNG er dyr vin, i visse tilfælde ekstremt dyr, men prisen skal ses i lyses af det meget begrænsede høstudbytte, det store arbejde i marken etc.
__________
SE OGSÅ: Alsace: 14 senthøstede vine
SE OGSÅ: Kæmpe guide: 45 naturvine
TWITTER: Følg gastro på twitter »
FACEBOOK: Bliv ven med gastro på facebook »