Det spiser vi i april

April er... noget med citron!

Det spiser vi i april
Offentliggjort
Det spiser vi i april

Selvfølgelig har den sin naturlige plads på et stykke ristet brød, men prøv den også som tilbehør til ost – hårde, tørre og modne oste.

Det spiser vi i april

Champagne med citrussmag? Ikke just, men Salon er som ung en af de skarpeste og mest syrerige champagner, der findes. Den er faktisk utilnærmelig de første mange år, men så kommer den og udvikler sig næsten burgundisk til et langt, langt liv. Indrømmet, Salon er en af de dyreste champagner overhovedet, og mindre kan gøre det, hvis man er til citruspræget blanc de blancs.

Det spiser vi i april

Glasset i sig selv er som en skønhedsrekvisit taget ud af et boligblad, men det er ikke bare pynt – de konserverede citroner smager himmelsk, fx til stærkt krydrede retter fra det arabiske køkken.

__________

Det spiser vi i april

Økologisk citronsaftevand, der ikke skal fortyndes – medmindre man vil fortynde med lidt gin eller vodka og således løfte drikken ud af uskylden.

Det spiser vi i april

En klassiker ved det engelske high tea-bord, hvor den serveres med toast eller scones. Tilberedt med bl.a. æggeblomme og smør er lemon curd en ikke ubetinget let affære, men det har det engelske tebord nu heller aldrig påstået at være. Lemon curd kan også indgå i desserter, fx som kagecreme.

__________

Det spiser vi i april

Der findes mere end 40 arter timian, og den aromatiske citrontimian hører til de mildeste af dem. Brug den på fisk og skaldyr, drysset på efter tilberedning.Citron

Det spiser vi i april

Et køkken uden citroner er som et hjem uden et køkken. Citroner er obligatorisk basisbeholdning, og med citroner har men eksempelvis altid en ’færdigsauce’ til sin stegte kylling, fisken, kødet … Citroners anvendelsesmuligheder er noget nær uendelige. Køb altid usprøjtede citroner (oftest men ikke altid lig med økologiske), for så kan du også have glæde af skallen.

__________

Det spiser vi i april

Syren i sennep kommer traditionelt fra eddike – også her, men små stykker revet citronskal giver dertil på alle måder et dejligt citrusbid. Prøv den til charcuteri og koldt svinekød.

Det spiser vi i april

”Kalder alle vogne, kalder alle vogne” – politiets yndlingskage kan faktisk godt være en rigtig lækkerbisken. Hvis man vel at mærke dropper den nede fra tanken eller døgneren og i stedet laver den selv. Eller får andre, der har forstand på det, til at lave den, Løgismose eksempelvis.

__________

Det spiser vi i april

En kop te med citron – er det ikke kun for syge og svagelige? Ja, jo, men vi kan jo alle være nede på tælling periodisk! I øvrigt er citron i teen en vej ud af brug af sukker i teen, hvis det er et misbrug, man har behov for at lægge bag sig.

Det spiser vi i april

Citronvand på citroner med oprindelsesgaranti fra Amalfi – det sætter gængs citronvand til vægs! Men hvorfor har den ikke nogen farve? Fordi der ikke er tilsat kunstigt farvestof, såmænd.

__________

Det spiser vi i april

Digistif’en over dem alle i Campania, men overalt i Italien i øvrigt kan man opleve denne klassiske citronlikør komme på bordet efter maden. Skal det være helt rigtigt, så skal basis være de næsten legendariske citroner fra Amalfikysten og allerhelst sorten nostrano. Det er dog sjældent tilfældet, idet mere end 90% af Italiens citroner i dag kommer fra Sicilien.

Det spiser vi i april

Citronmarmelade skal – SKAL – spises på ristet brød. Ikke rugbrød, ikke frisk hvidt brød, men toast.

__________

Det spiser vi i april

Citronfromage kan være en virkelig slem hilsen fra fortidens suppe steg og iskøkken, men ordentlig tilberedt er det faktisk en let og delikat dessert, der berettiger den renæssance, mormorkøkkenet har fået.

Det spiser vi i april

Oscar Wilde definerede grapefrugten som en citron, der havde fået en chance – og havde grebet den! Grapefrugt – orange eller gul – er ikke kun noget, tynde piger spiser, fordi de vil være endnu tyndere – grapefrugt kan også være ’rigtig’ mad og kan eksempelvis være et dejligt frisk og samtidig ’kødfyldt’ pift i en salat.

__________

Det spiser vi i april

Brug den ikke i dressinger eller til at stege med, men brug den i stedet, som den er – bl.a. til at dryppe over grillede grøntsager – zucchini, aubergine, peber …

Det spiser vi i april

Salt krydret med citron og ingefær – helt perfekt til eksempelvis stegt/grillet kylling og ditto fisk. Brug af kryddersalt er i øvrigt en god måde at reducere sit saltforbrug på, idet saltet smager af mere og mindre derfor er påkrævet.

__________

Det spiser vi i april

Citroner kan alt, naturligvis også bidrage med syre og friskhed til fed chokolade, og således kan man sagtens spise et stykke mere.

Det spiser vi i april

Cedrat er mestendels skal, men den gemmer på en lille smule frugtkød, der er mindre surt end citronens og derfor faktisk kan spises, som var det en appelsin. På Sicilien, især i byen Mondello, bliver cedrat solgt som streetfood, og det hvide i skallen er en særlig delikatesse, der spises drysset med salt. Hovedparten af Siciliens cedrathøst ender dog som marmelade og likør.

__________

Det spiser vi i april

Capitaine Cook er konservessardinernes svar på årgangsvine. Man skal altid stænke med frisk citron, men det, at sardinerne er konserveret med citron, giver yderligere en delikat og mere dyb smag af citrus.