Champagnehuset André Beaufort blev øko-certificeret i 1971 som et af de første i Champagne – faktisk som et af de første vinhuse i Frankrig i det hele taget. Det var en allergisk reaktion hos André Beaufort, der fik ham til at lægge om til miljøvenligt jordbrug. Sønnen Jacques driver i dag huset videre og er en af de mest kompromisløse øko-vinmagere. Vine med sødme er en af hans kæpheste – en kæphest, ikke ret mange champagneproducenter normalt rider med held.
__________
Når restaurant-modefænomener som ærteskud begynder at dukke op i supermarkedet, så ved man, at der er noget om snakken – at det er kommet for at blive. Nu også med Ø-mærke.POPCORN
Jo, det er junkfood, men popcorn er naturens egen junkfood, så lad os nu for pokker ha’ det i fred. Og hallo! Det er øko-popcorn!
Olivenolie er ligesom eksempelvis vin urgamle frembringelser, som mange ikke rigtigt forbinder med miljøbelastning, dårligt arbejdsmiljø etc. Men netop disse to landbrugsprodukter er forureningskilder i megastor stil. Der laves ufattelige mænger af ringe olivenolie, og der svines ligeså ufatteligt med denne produktion. Den græske producent Kalambokas vinder priser over hele verden – ikke for at være økologisk, men for at lave en olie af fantastisk kvalitet – der så oven i er økologisk.
Normalt harcelerer vi gerne mod unødig emballage – og hvorfor h… skal en agurk være pakket ind i plastik! Det skal den for at være mærket økologisk, for eftersom de fleste forretninger, der forhandler økologiske agurker, også har et billigere uøkologisk alternativ, skal man kunne se forskel. Hvis en forretning eksempelvis kun har økologiske agurker, så må de godt ligge uindpakket i en kasse, men ellers skal de være separat indpakket.BYG
Ja, det er sundt – sundere end den ris, man eksempelvis normalt laver risotto med, og som man altså kan erstatte med byg. Men frem for alt så smager det helt afsindigt godt. Men ’bygotto’ er et dumt navn – der er risotto, og hvis man så laver det med byg, så er det stadig risotto, men nu med byg. Byggen her er fra Livø i Limfjorden – en regulær øko-ø og den ældste af sin slags i Danmark.
Et tredjeverdensprodukt – altså fra en del af verden, hvor der virkelig er en opgave at løfte i forhold til miljø, arbejdsvilkår m.m. Så alene derfor.SODAVAND
Annonse
Små nidkære saft- og sodavandsproducenter kan aldrig, aldrig tage kampen op med og mod giganterne. Men det er egentlig underligt, at Coca-Cola & co. overhovedet har en kinamands chance mod disse drikke, der godt nok er noget dyrere, men som smager så helt ufatteligt godt og lammetæver alverdens syntetiske drikke.
Et af de få lyspunkter ved den økonomiske nedsmeltning i Grækenland er, at flere og flere af de græske fødevareproducenter er begyndt at tænke alternativt. Fra naturens side har landet optimale vilkår for en lang række landbrugsprodukter og i en tid, hvor forbrugeren – trods krise – rent faktisk efterspørger bæredygtige produkter, er der måske en niche her, Grækenland kunne udfylde?CHOKOLADE
Chokoladebloggeren Anne au Chocolat har på Facebook postet et foto med teksten: ”Chocolate is the answer. Who cares what the question is!” Det er ikke helt skævt, men vær opmærksom på, at en del øko- og Fairtrade-chokolade ikke nødvendigvis af den grund er specielt god chokolade. Tjek altid ingredienslisten for bl.a. kakaoindhold. Chocolate and love kan vi godt li’ – på trods af det lidt flowerpoweragtige udtryk.
__________
Danmarks nationalspise har, ulig flertallet af andre ting på vores bord, rødder tilbage til middelalderen. Leverpostej er folkelig og har i nogles øjne et kedeligt ’madpakkeimage’, men en leverpostejmad er et kongeligt måltid – fedt på det gode rugbrød, surt på postejen, øl og snaps i glasset … Hvis ikke man gider/kan lave den selv, så er versionen her fra Slagteren på Kultorvet i København værd at rende efter.
Fisk kan ikke være økologiske, for havet opfylder ikke kravene til økologi, men fisk under kontrollerede forhold kan godt være økologiske. Dambrug lider stadig med imageproblemer – dels fordi mange har svært ved at forlige sig med fisk som noget, der er opdrættet, dels fordi dambrug historisk set i vid udstrækning har været noget af det mest miljøbelastende, man kunne tænke sig. Læg dertil, at fiskene fra dambrug har været tilsvarende medicin- og pesticidbefængte. Det er ikke længere reglen og slet ikke med de økologisk certificerede. Laks er ukærligt blevet kaldt ’havets lørdagskylling’, men spørgsmålet er, om man ikke skal til at opfatte nidkært opdrættet øko-laks som et produkt, naturen selv kun sjældent kan matche?SALAT
En ordentlig moppedreng af et romainesalat fra Lars Skytte på Midtfyn. Mange tror, at øko- grøntsager pr. definition er mindre og mere blegnæbbede end konventionelle, der er pumpet op med kunstgødning og diverse. Men naturen kan godt selv – sol, vand og i det hele taget gode vækstbetingelser gør sit. Men mange forbrugere efterspørger faktisk de mindre grøntsager – eksempelvis er man efter sigende i Nordsjælland ikke så glad for obskøne agurker, potente courgetter og lignende.
Der er rige svin, og der er dumme svin, der er også store svin og lede svin, og så er der en hel del flere. Faktisk er der i Danmark mere end 10 mio. svin, og meget få af dem er heldige svin – dvs. svin, der har haft en ordentlig opvækst og en ordentlig slagteproces, herunder også selve transporten til slagteriet. Tænk på det, næste gang du står og kigger ned i køledisken og kun tænker på prisen: Levende væsner har betalt en rigtig høj pris, for at du kan slippe med en lav pris.
Man kan sagtens drikke sig i hegnet på bæredygtig vis. Schumachers er første danske brændevinsproducent og har været det siden 2008. Hans porsesnaps er noget af et hit – meget renere i smagen og slet ikke så sød som den fra ’de store’!
Jeg kan love dig for, at jeg har meget på hjerte. Men det kommer jeg ikke til at blande ind i min karriere. Det er ikke professionelt interessant for mig at udtale mig om ting. At jeg selv mener en masse i det private … fair snak. Men den snak kan jeg tage med nogle venner.