Steg et par lammekoteletter ’med håndtag’, og spis dem med citron og salat til, evt. også brød til at suge saften fra koteletterne. Det er hurtigere, end man kan sige ”Findus hestelasagne”. Og hvis man så gider og savner tilbehør, så kan man jo altid stege kartofler, koge ris, eller hvad pokker man nu vil spise til.
__________
Krydderurten, der skiller vandene og opdeler menneskeheden i hengivne fans og kompromisløse modstandere. Hvad smager den egentlig af – plastiklegetøj, duftlys på overtid, utæt printerpatron, en udefinerlig grøn friskhed, et miks af lime, persille, rosenpeber …? Smagen kan ikke beskrives, og enten elsker eller hader man den, og hvis man er så heldig, at man elsker, så har man en krydderurt i sin vindueskarm, der med et snuptag forvandler banal hverdagsmad til en gastronomisk astralrejse. Prøv eksempelvis en hurtig thai-omelet, hvor du har rørt lidt fiskesauce, sambal oelek og masser af friskhakket koriander i æggemassen.Dåsekonserves
Det kan godt være, at Spanien er på røven, dets kongehus fedtet ind i utroskab og korruption til op over kronjuvelerne etc., men der er altså stadig noget, spanierne er rigtig gode til. En hel del endda, og en af de ting er dåsekonserves, her fisk. Espinaler er en af de producenter, der virkelig kan det med at konservere fisk og skaldyr – ikke så det illuderer frisk fisk, slet ikke – det er ikke meningen – men så det får en særlig intens smag af lagring og marinade. Brug dem helt enkelt, som de er, til tapas eller eksempelvis i en salat.
En fiskefilet er den lette løsning, når der skal fisk på bordet, og fiskefilet er ret beset enhver form for fileteret fisk og ikke kun den rødspættefilet, der nærmest har taget patent på betegnelsen. Det kan med andre ord også være en sildefilet, et af gastronomiens største hit til absolut ingen penge. Og tid tager det heller ikke. Men det stinker i hele huset at stege sild, så det er her, din emhætte/ udluftning står sin prøve. Dagen efter er silden perfekt på et stykke rugbrød.Melblanding
Dit nytårsforsæt var at komme i gang med det der bagehalløj – Meyer mig her og surdej mig der, men hvordan er det gået med det? Nej, vel, men fortvivl ikke, du skal bare starte lidt blødt. Irmas færdige melblandinger er helt igennem politisk korrekte og har intet med bake off-produkter a la Dagli’ Brugsen og 7-Eleven at gøre. Brødblandingerne fra Livø holder – også i Kartoffelrækkerne og på Olufsgade på Østerbro, i 8240 Riiskov, i Hasseris i Ålborg … eller hvilken mondæn lokalitet man nu evt. har sat sig for at leve op til.
Rom har i de senere år indtaget sin helt egen position blandt luksusdigistif’er på linje med eksempelvis cognac, der på sin side kæmper med en stadig svindende publikumsinteresse. Zacapa XO fra Guatemala er et af de romprodukter, der gør livet svært for cognac – en intens, dyb rom med elegant puddersukkerhilsen fra de sukkerrør, der danner baggrund for drikken, men helt uden det kvalmende og tunge sukkerpræg, mere banal rom kan have. Zacapa er lagret og blandet efter solerametoden (rom på mellem seks og 25 år indgår i blandingen) på tønder, der tidligere har lagt hus til bl.a. sherry og bourbon. Drik den som digestif eller nightcap, men ikke noget med at putte is i eller lege cocktailshaker.
Man kan få elendige ferskvarer, og man kan få fantastiske ferskvarer. Og sådan er det også med konserves: Der er skidt og kanel, og konserves er ikke som udgangspunkt noget skodprodukt. Artiskokker på glas er et godt eksempel på det, hvis man altså har fat i et godt produkt/vil betale lidt ekstra. Artiskokker på dåse har det med at være metalliske i smagen – køb hellere nogle gode på glas, pep dem evt. op med hakket persille og hvidløg, og giv dem et skud eddike, hvis du savner syre. Og på ingen tid er der et indslag til antipasto mistoserveringen.Ravioli
Annonse
Hjemmelavet ravioli med fyld er en fest for hele familien, og det smager fantastisk i al sin komplicerede enkelhed. Og det tager lige så lang tid at lave som at sætte et af hjemmets rum i stand, så gør i stedet det, og køb et lødigt færdigprodukt hos en fødevarepusher, du har tillid til.Champagne
Den dag, man ikke gider åbne en flaske champagne, så er løbet kørt – så er man færdig. Champagne orker man altid, og Pierre Peters entry level er et af de bedste køb på markedet lige nu. Pierre Peters er blanc de blancs-mestre udi i let, forfriskende og dog kompleks chardonnay – gylden ’toastet’ vin, perfekt aperitif eller til lette anretninger.
Du kan gå ned på alt i dit køkken, men hvis du går ned på løg, så er du virkelig nede. Løg er en altafgørende ingrediens i en milliard sammenhænge, og løg alene kan også gøre det. Bag et par løg, og nyd den sødme, løget udvikler, eller go classic og lav en løgsuppe a la den, der engang var klassisk natmad/ morgenmad i de parisiske haller (hvor Centre Pompidou nu ligger). Løgsuppe siger alt om løgets kvaliteter; man kan lave en fantastisk suppe på løget alene (plus salt og peber og olie til at svitse i, men alligevel).
__________
Selvgjort er som bekendt velgjort – hvis man vel at mærke kan og gider. Hvis man ikke kan og/eller ikke gider, så skal man lægge opgaven over til nogen, der kan. Og Henrik ’Kiin Kiin’ Yde kan. De forskellige færdigsaucer, han har udviklet til Irma, er ikke egentlige færdigretter, men det er ikke ret meget, man selv skal yde i køkkenet for at få et virkelig helt okay måltid i en snæver vending. Atter en gang må man konstatere, at det hverken behøver at være dyrt eller besværligt at få god mad, men at det er alfa og omega, at udgangspunktet er i orden.
En af grundpillerne i et køkken, så det er bare om at komme i gang med at riste ben og urter og hælde vand over, og så lade det småsimre i 24 timer, indtil hele huset er dampet til og småfedtet, og suppen i den store gryde er en gelatineklistret bundskraber. Man kan også købe sig ud af det!
Jeg kan love dig for, at jeg har meget på hjerte. Men det kommer jeg ikke til at blande ind i min karriere. Det er ikke professionelt interessant for mig at udtale mig om ting. At jeg selv mener en masse i det private … fair snak. Men den snak kan jeg tage med nogle venner.