Mád er en hegyközség og inde i den ligger der 42 dülö, hvoraf de seks har særstatus – det gælder Betsek, Király, Kövágó, Nyúlászo, Pertze og Szent Tamás.
Sort snak? Du kan lige så godt begynde at lære det.
Ungarn rykker og ikke mindst Tokaji. Området i det nordøstligste Ungarn har hidtil kun været kendt for de ædelrådne Tokaji med stigende sødmegrad op til den ultimative sirupsagtige Eszencia, jeg sidst fik serveret på en ske fra årgang 1996!
Områdets producenter arbejder nu aktivt mod en burgundisk inspireret demarkering af enkeltvinmarker, hvor hegyközseg kan sammenlignes med appellation og dülö kan sammenlignes med vinmark (flere producenter kan eje parceller i den samme vinmark).
Omkring byen Mád ligger de fleste berømte dülö og foregangsmanden over dem alle i arbejdet frem mod internationalt anderkendt PDO er István Szepsy. Han og kollegaerne arbejder endda for at indføre en endnu mindre enhedsbetegnelse, den såkaldte szölö, en parcel inde i en dülö.
De søde tokaji findes stadig, men det mest spændende nybrud er de tørre versioner på de lokale druer furmint og harslevelü. Szepsys vine kan nu købes i Danmark hos H.J. Hansen og jeg smagte for nylig et opsigtsvækkende triumvirat. Vinene er ikke billige, men de er priserne værd. Kom med i vækkelsen.
Druen, som nærmest kun findes i Tokaji-området og i mikroskopiske østrigske lommer ved Neusiedler See. Lokalt egetræ omslutter vinen, som lagrer sur lie i op til 10 måneder. Heftig kropslighed, et stort korpus med syngende syre og udtalt mineralsk afslutning. Abrikos afslører furmint og antydning af flødekaramel afslører fadet, men det hele hænger sammen. Betragt den i vægtklasse med østrigsk wachau grüner veltliner og chassagne chardonnay, selvom det er noget helt andet. 91
250 kr.
De kaster med sten, det støver og vinen forstener nærmest foran mig! Komplet mineralsk vin med overraskende noter af abrikos, jordbær, voks og karl johan. Storslået viskositet, cremet, men alligevel med høj syre. Vedvarende intensitet og bentør men fed, vokset og snapset… uden alkohol. Banebrydende og særegen. 93
310 kr.
De rigtig søde tokaji med aszu-betegnelse op til 6, består af stigende mængder fingerpillede ædelrådne druer i gæringskaret med den almindelige furmint-vin. Szamorodni er normalt en tør udgave af delvist ædelrådne drueklaser med ret høj alkohol og anmassende kompleksitet. Szepsys udgave er sød, fordi han stopper gæringen tidligt. Han må være balancekunstner! Resultatet er fantastisk, tørret abrikos, mandarinessens, kirsebærsaft, tydelig botrytis og vanilje i duften. Fornem syre, sødme balance og mellemfyldig stil. Citroncreme og citronmåne i eftersmagen og sukker på læberne, men forfriskende – balancegang som Philippe Petit mellem World Trade Centers tårne. Det politisk ukorrekte forslag: foie gras – det politisk korrekte: Arla Unika Høgelundgaard eller bornholmsk danablu. 94
440 kr. (50 cl.)