Her er restauranten, hvor det er sværere at få bord end på Noma og Alchemist
Sejler man fra Frederikshavn i halvanden times tid med kurs sydøst, støder man på en lille ø. Den lille ø i Kattegat er helt unik i sig selv, men på den lille ø befinder sig også en restaurant, der er helt unik. VesterØl hedder restauranten. Ikke fordi der er tale om en ølrestaurant, men fordi restauranten ligger på vestsiden af øen Læsø.

Det har altid været maden, der har været det fælles omdrejningspunkt i deres liv, siden de mødtes i KDY (Kongelig Dansk Yachtklub i Tuborg Havn, red.) i 2011, hvor Thomas Wetle Andersen som den ældste ansatte med egen bil kørte Kamilla Kristensen som den yngste hjem, og det har holdt ved lige siden. De er nu fælles om deres egen fantastiske restaurant VesterØl, som de lige fra begyndelsen af har ønsket skulle være et hjemligt og rummeligt sted, der ikke måtte være for pompøst. Der skulle være plads til forskellige typer af mennesker, bare de holder af god mad og god vin og husker at sige tak for mad.

Thomas Wetle Andersen og Kamilla Kristensen danner par både privat og på deres restaurant, Vesterøl.

Thomas og Kamilla sanker dagligt til deres restaurant, her er de i plantagen efter kantareller og rørhatte.
Ultralokalt køkken
Det køkken, de driver, beskriver de selv som dogmefrit, men med målet om at involvere så mange af de lokale leverandører som muligt, hvis de kan levere nogenlunde stabilt som for eksempel Læsø Økologi, der er primær leverandør af grøntsagerne på menuen.
Inspirationen finder de både lige uden for døren, hvor de har en fremragende udsigt til havet, og på større rejser, de har foretaget, til det store udland, inden corona lukkede alt ned.
Parret ser køkkenet som en legeplads med strenge krav til, at velsmagen aldrig må forsvinde, og hvor de kan udfolde en meget høj kreativitet, der ikke helt ligner (eller er plagiat af) noget som helst andet.

Thomas plukker strandtrehage og strandsennep ved Stokken.

Vilde umodne brombær ved Holdtemmen skal sankes og med hjem i køkkenet på VesterØl.
Fra Tuborg til Læsø
Thomas Wetle Andersen er køkkenchefen og den kreative ildsjæl på VesterØl. Han er 41 år og har stået i lære hos Klub Royal (KDY) i Tuborg Havn, hvorfra han er uddannet i 2013. Han har siden være køkkenchef en række steder, hvoraf Læsø i 2014 og Norge i 2015 fik afgørende betydning for, hvad der videre hændte. Efter et års køkkenchefflirt med København vendte Thomas tilbage til Læsø sammen med Kamilla, hvor de i 2017 stak skovlen i gruset ved det gamle frysehus på Vesterø Havn på Læsø. Et par måneder senere, helt præcist den 1. august 2017, kunne de så slå dørene op til et helt nyt spisested, nemlig VesterØl, et spisested Læsø aldrig havde set mage til.

Østers finder Kamilla og Thomas ved Stokken, hvor de håndplukker selv.

Øst, vest, hjemme på Læsø bedst
Kamilla Kristensen er barnefødt og opvokset på Læsø – ja, hun er faktisk fjerdegenerationslæsøbo, hvilket er en fordel, når man bruger lokale råvarer og skal kende sine sankesteder. Kamilla er uddannet i 2014 på Bagatelle i Norge, der på daværende tidspunkt havde to michelinstjerner (og nu har tre, red.). Herfra tog Kamilla tilbage til Læsø og afsluttede sin uddannelse på Strandgården på Læsø og rejste herfra med Thomas til Norge. Kamilla tog en sommelieruddannelse i 2015, blev vinsælger hos Vintro og restaurantchef på restaurant Naert i København i 2016.
Sammen med Thomas vendte Kamilla hjem til fødeøen og har lige siden været den ledende indretningsdrivkraft, sommelier og restaurantchef på VesterØl.

Både Kamilla og Thomas er kokke, så begge er i køkkenet i løbet af dagen, men om aftenen skifter Kamilla og styrer gulv og gæster.

Torsk Wellington. Torsk bagt i løg smurt med miso og teriyaki, citrontimian og ramsløgskapers, puré af sort hvidløg og balsamico med blommechutney i bunden.

Let syltede agurker med umodne solbær og kammuslinger og syrnet muslingefløde.
VesterØl i Tisvilde
Kort før redaktionens slutning kom det frem, at VesterØl rykker til Tisvilde på Sjællands nordkyst – i al fald hen over efteråret og vinteren. VesterØl på Læsø lukker for sæsonen i september, og midt i september åbner så VesterØl Tisvilde, som stedet indtil videre planlægger at skulle hedde. Det sker i samarbejde med Mikkeller, som allerede har haft samarbejde med VesterØl
– et samarbejde, der altså nu bliver permanent.
Kamilla Kristensen og Thomas Wetle Andersen understreger, at det ikke er et forsøg på at rykke Læsø til Tisvilde, men at det handler om at lave en Tisvilde-version af VesterØl; masser af fisk og skaldyr på menuen, samme fokus, samme dogmefri tilgang til mad og drikke, men i Tisvilde.

Kæmpeøsters friteret i surdej med skummende brød- og muslingesauce med strandarve på toppen.

Der købes is i Storhaven hos Kirsten, der har studeret på Isuniversitetet i Bologna og laver is på baggrund af egen høst af bær og frugt.

Jomfruhummer pakket ind i syltede grønne tomater og syltede tallerkensmækkere, nuknam og juice på grøn tomat og stikkelsbær.

Snack med bagt hyben, rå reje og hybenbouillon.

Kæmpe Læske møder Astronaut: hvid chokolade, surmælk, saltet karamel, bladselleri, citronmelisse, tørret yoghurt med kompot på grønne jordbær og grønne tomater samt en granité på blegselleri.
Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter og Gastronomi