Kan californierne lave "rigtig" syrah og pinot noir?
Kan californierne lave "rigtig" syrah og pinot noir?
Foto: Rene Langdahl Jørgensen
Santa Lucia Highlands – en AVA for pinot noir eller syrah?
Sonoma Coast, Carneros, Santa Lucia Highlands, Russian River Valley, Santa Rita Hills og Mount Harlan kæmper om æren som Californiens bedste forhold for hystadedruen pinot noir. Jeg hælder til Sonoma Coast, så længe vi holder os helt ude ved kysten, men Santa Rita Hills har mere bredde og stabilitet. Santa Lucia Highlands kæmper med om førstepladsen og der er oveni købet stilbevægelser hen mod rene Côte d’Or-imitatorer. The Pisonis på gården, midt i pløjemarken, nedenfor bjergkammen, laver rene burgundere fra blandt andre den højtliggende vinmark Pisoni. Santa Lucia Highlands er dog klimatisk og topografisk nærmere beslægtet med Beaujolais, idet vi befinder os i et område hvor både pinot noir og syrah virker. Og syrah er endda lige nu stærkere og mere selvsikker i sine udtryk fra ”højlandet”. Santa Lucia Highlands betragter det ikke som et dilemma, et valg mellem to veje, for de fleste producenter mestrer begge druer. Jeg mener nogle af Californiens mest personlige syrah’er kommer fra Santa Lucia og de har en kølighed, de fleste fra både Carneros, Edna Valley og Paso Robles ikke har… bortset fra undtagelserne selvfølgelig… og dem er der jo som bekendt nogle stykker af.
Her SKAL nærmest dyrkes vin – kommer man kørende sydfra på 101, passerer boretårnene syd for Soledad, har man mod nordvest en bjergkam, der minder om en forhøjet udgave af Côte d’Or eller en lavere version af Vogeserne i Alsace. Op af skråningen ligger Santa Lucia Highlands AVA. Det blæser konstant i dalen udefra Monterey Bay og det både køler, koncentrerer og afhjælper sygdomme i druerne. Vil man vide mere om Santa Lucia Highlands kan producentorganisationens yderst informative site anbefales – se det her http://www.santaluciahighlands.com . Detaljerede vinmarkskort findes der også.
Gary Franscioni har aner lokalt, som efterkommer af italienske indvandrere, druedyrkere og markarbejdere, længe før det blev fancy at lave vin i Santa Lucia Highlands. Den stærke kølige vind, der trækkes ind fra havet i løbet af dagen holder druerne sunde og er med til at skabe et mesoklima a la Bourgogne eller nærmere Beaujolais. Derfor er succesdruerne også pinot noir og syrah. Hus-pinot noiren har masser af sure kirsebær, holdt fast af lakrids og mere bitre bær som tranebær, men løftet op af glasset af høj, ikke FOR høj, alkohol. Simpelhedens farer lurer lige om hjørnet, for smagen er cremet og klistret med essens af kirsebær, der dog heldigvis suppleres af fasthed fra tannin og lakridsede og mineralske elementer i eftersmagen. Jeg anbefaler at drikke den nu og et par år frem, for at bevare dens umiddelbare frugt. 92
329,95 kr. www.eriksorensenvin.dk
Roar med Gary Franscioni i spidsen er sammen med Pisoni-familien blandt Santa Lucias mestre. Jeg foretrækker Franscionis syrah, selvom han også håndterer pinot noir og senest chardonnay til perfektion. Franscioni ejer en ha. i Gary’s vineyard med sandet lermuld. Tag en brombærbusk, pil den for modne bær, røg dem og mas dem, tilsæt et par dråber slibrig pibesovs og smelt en stang sød finsk lakrids oveni – voila! Syrah kan bære al det lys druerne modtager her, smagen får tyngde af tørstof og alkohol, men bliver aldrig brændende og kan finde konkurrenterne blandt det centrale Rhônes bedste syrahmagere. Ergo er vi i verdenseliten! 95
369,95 kr. www.eriksorensenvin.dk
Big Basin holder til i Santa Cruz, længere mod nord hvor klimaet er decideret koldt, Winkler Zone 1 for nørderne, så ejer og vinmager Bradley Brown rekvirerede frugt til en knapt så syrerig og Côte Rotie-agtig stil som hans estate-aftapninger, i Santa Lucias Fairview Ranch. Her ejer Kirk Williams en mark med svagt hældende gruset lermuld, efter Santa Lucia-forhold bedre dræning end normalen. Marken ligger et stenkast nordvest for Gary’s Vineyard, men stilen er noget anderledes. Den er voluminøs, har brombærlikør, lakrids og hvide svulstige liljer, der indhyller rummet i nærmest anmassende aroma. Der er saftig syre, ret bredskuldret vægt og ganske blødgjort tannin – den kan med fordel drikkes lettere afkølet. Knapt på niveau med Gary Franscionis syrah, men prisen er også mere menneskelig. 93
240 kr. www.goodgrape.dk
Big Basin importeres af California-specialisten www.goodgrape.dk
Roar importeres af Erik Sørensen Vin www.eriksorensenvin.dk