Kokkens Jul & Nytår: Paul Cunningham

"Jeg kan godt lide at stå tidligt op og være frisk og flyde i sofaen om eftermiddagen og tage en lur."

Kokkens Jul & Nytår: Paul Cunningham
Offentliggjort

Første gang i mange år holder jeg jul i England. Det bliver superskønt, men lidt anderledes. Vi holder juleaften 23. december i Danmark med svigermor, og så lander vi juleaften 24. december i England. Den 24. tager vi på pub om aftenen. Det er superhyggeligt.

Jeg kommer fra Essex – og der er en halvgammel landsbypub med english boys and girls. Det er meget festligt, og vi får lidt at drikke dér og hygger os. Jeg har to sønner, og om morgenen 25. december åbner vi gaver. Vi spiser mince pie, som er en lille tærte med hakket kød – med tørret frugter, sukker, krydderier og appelsinskal – som en frugttærte. Den spiser vi om morgenen med te. Hvis jeg er heldig, laver min mor baconsandwich. Og havregrød med en dram Glenmorangie Whisky i. Superb! Jeg plejer at drikke et lille glas cream sherry, det kunne min far godt lide at drikke juledag. Harveys Bristol Creme. Det smager pivgodt, men det er lidt specielt. Jeg går i køkkenet, og de andre skal bare hygge sig. Så spiser vi julemiddag kl. 15.

Til julemiddagen får vi røget laks med brown bread, der er som rugbrød, men knap så tungt som med surdej. Vi får en superstor dejlig kalkun til hovedret. Jeg laver kalkunfars på kalveflæsk, løg, abrikoser, brødkrummer og salvie og fylder kalkunen. Vi spiser noget, som hedder chipolatas, der er meget tynde, små svinepølser svøbt i bacon, som bliver stegt i kalkunsaften. Vi får roastbeef potatoes, som er blancheret, sprøde kartofler, til. Og en meget let kartoffelmos, ristet pastinak og gulerødder og små rosenkål, som er blancheret og stegt med kastanjer – de bliver brune og crispy. Det er et pænt stort måltid. Og til sidst er der christmas pudding. Min mor har købt en Heston Blumenthals christmas pudding i år, som kun laver få tusind. Den skal spises med varm custard som creme med vanilje i, og jeg kan godt lide kold fløde på den også.

Min mor og min kone får et glas hvidvin, men jeg kan godt lide et glas god tør engelsk cider – Sheppy’s er en fantastisk cider. Jeg sover efter måltidet og hører så The Queens speech. Og så skal man se en James Bond-film om eftermiddagen. Hvis man er sulten ved 20-21-tiden, kan man få en kalkunsandwich som tyndskåret kalkun og salad cream.

Vores 1. juledag er den 26., som bliver kaldt Boxing-day. I gamle dage åbnede man først de gaver, der kom i æske, denne dag. Der spiser vi koldt oksekød og kold kalkun med lidt varm kartoffelmos, syltede løg og rødkål. Det er lidt som en varm-kold ret. Så skal alle på slankekur mellem jul og nytår. I England går man rigtig meget op i slik, så der plejer at være en spand Quality Street til.

Jeg er ikke den store nytårsperson, så jeg kan godt lide et stille og roligt nytår. Vi bliver i England, spiser et dejligt måltid og kører ind til London og ser på fyrværkeri og kører hjem igen ved 1-2-tiden med børnene. Hvis ikke vi tager til London, så passer min mor børnene, og så tager jeg på pub med min kone, søster og svoger. Men det bliver ikke nogen vild fest.

Vi rejser hjem 1. januar. Jeg er en af de kedelige kokke. Jeg drikker meget sjældent og ryger ikke. Jeg kan godt lide at stå tidligt op og være frisk og flyde i sofaen om eftermiddagen og tage en lur. Jeg har to børn, der står op ved syv-ottetiden, men de sover længere og længere, så på et tidspunkt tager de forhåbentlig også en lur.