Kultvin: Hill of Grace

gastros vinekspert René Langdahl Jørgensen smager på en af Australiens mest eftertragtede vine. Og en af de dyreste, Henschkes Hill of Grace.

Kultvin: Hill of Grace
Offentliggjort

HILL OF GRACE

VINEYARD 2006, HENSCHKE

Eden Valley, Australien

Der stod Stanitzki på skødet i to generationer, før parcellen kom i hænderne på en Henschke. I 1873 købte Nicolaus Stanitzki marken af ejeren George Fife Angas, hvis efternavn i øvrigt ligger bag Barossa-byen Angaston. Stanizki stod allerede inden købet for markens afgrøder og drift, og man ved med sikkerhed, at han plantede de første vinstokke på stedet. I 1891 købte Paul Gotthard Henschke marken. Et par generationer senere kom navnkundige Cyril Henschke til og passede, puslede om og nussede vinstokkene i næsten 40 år.

I dag, siden 1979, har Stephen Henschke stået for driften og afgørende beslutninger, selv om hustruen Prue Henschke af mange betragtes som endnu vigtigere, fordi hendes fokus er i vinmarken. Hun har egensindigt og altid videnskabelig i sin tilgang styret uden om mærkningsordninger og fastlåste dyrkningsformer.

Shiraz-stokkene i Hill of Grace danner blandt andet grundlag for talrige shiraz-kloner i dagens Barossa, den såkaldte Heritage Collection. To australske vine har nået ikonstatus – Runrig, Astralis, Rohnfeldt Road eller Chris Ringland kan godt opgive kampen på forhånd, deres råben op bliver ikke opfattet som andet end ynkelige pip af mastodonterne Grange og Hill of Grace. Og derefter kan debatten så skærpes, for er det Granges lidt længere historie, ubrudte enestående kvalitet og store korpus eller Hill of Graces enkeltmarksoprindelse, elegancen og europæiske touch, der sejrer?

SEKS PARCELLER

Efter australske og generelt oversøiske opfattelser er Hill of Grace en enkeltmarksvin. De 8 ha kan sammenlignes med eksempelvis Musignys 10,32 ha eller Zind-Humbrechts Clos Jebsals 1,4 ha – navne, europæere traditionelt opfatter som enkeltmarksvine, selvom Musignys geologi og hældning varierer en del. Selv efter europæisk opfattelse er Hill of Grace klart en enkeltmarksvin, men reelt er der tale om syv separate parceller eller blocks. De seks af dem indgår fast i varierende forhold i den færdige Hill of Grace: Grandfathers (0,69 ha plantet i 1860), Post Office Block 1 (0,51 ha plantet i 1910), Post Office Block 2 (0,57 ha plantet i 1965), Church Block (0,74 ha plantet i 1952), House Block (1,08 ha plantet i 1951), Windmill Block (0,88 ha plantet i 1956), Post Office Block Young indgår endnu ikke i blandingen.

SÅDAN ER DEN

Drop alle fordomme om brystsvulmende strandbabes, simpel indkogt marmelade eller romtopf og asfaltsmagende monstre. Hill of Grace er en gracie. Ikke en sylfide – til det er der alligevel for meget muskelmasse, men de kølige vejrforhold og de gamle vinstokke skaber ganske enkelt klasse. Man møder masser af simpel ekstraktion, om det er lave høstudbytter, mostkoncentrator eller voldsom manipulering af masken i den gærende vin, er lige meget. Intet slår naturlig ekstraktion i marken, baseret på gyldne vinstokke og det rigtige terroir. Hill of Grace er ufattelig kompleks, vild peber og anis har jeg oftest fundet, laurbær og tørrede sommerblomster og især malurt næsten lige så tit. Det er dog mere smagen, som flytter den i verdenseliten. 2006’eren har fx lige nu struktur som en Haut-Brion med kashmirtannin, uforlignelig friskhed i al intensiteten og gruset eftersmag med alle medinaens krydderier og cigar i.

NÆSTEN SOM VINEN SELV

Hill of Grace er noget særligt. Hvis ikke prisen, lidenheden og den deraf følgende sjældenhed kan gøre det, understreger vinen i glasset pointen. En flaske Hill of Grace er efterhånden blevet så kostbar, at månedsbudgettet eller sågar årsbudgettet ikke tillader løbende køb, men Henschkes anden enkeltmarksvin, Mount Edelstone, er stilistisk i retning af Hill of Grace og først og fremmest kendeligt mere opnåelig. Til 995 kr. får man nærved-og-næsten-oplevelser, selvom Mount Edelstone generelt relt siger Hermitage, hvor Hill of Grace siger Hermitage med Haut-Brion i. Stephen Henschke bruger gerne slang til beskrivelsen af Edelstone og hævder, den har ’umpf’ sammenlignet med Hill of Grace, der gerne spiller på sit navn, og i al koncentrationen er graciøs og ’nådefuld’. Er det Hill of Grace-stilen, man er ude efter og ikke vil betale for ’the real thing’, bør man søge efter vine fra vennerne som Kalleskes Johann Georg eller Schuberts Goose-Yard.

OGSÅ VÆRD AT PRØVE

Hensckes komplette line-up er dygtigt gjort. Ikke en eneste af vinene falder i almindelighedernes afgrundsdybe hul. Blandt de hvide er specielt de to riesling Julius og Peggy’s Hill forbavsende tyske, nærmest rheingau’ske, i stil, mens jeg endnu ikke har smagt husets andre hvide. Blandt de røde er Euphonium 2006 (350 kr.) et spændende blend af ungdommelig australierlikør og finkornet grafit, mens 2009’eren (430 kr.) er pebret som let tawny og med kirsebærlikør. Euphonium er shiraz-domineret med indslag af cabernet sauvignon og cabernet franc. Cyril Henschke er husets bordeauxblend, og både 2004 og 2005 er til salg for 795 kr. Begge er tæt på klassisk venstrebredsbordeaux, bare mere yppige med deres smuldrede croquisblyanter, læder og granskud med solbærblade i morter.

DER SKAL GRIBES DYBT I FORET

Vi bruger i flæng betegnelsen investering om større udgifter. Derfor vil de fleste opfatte 4.800 kr. spenderet på vin som en investering, men reelt handler en investering vel om at sætte penge i noget med udbytte og værditilvækst for øje. Hill of Graces øjeblikkelige pris er grotesk høj. Penfolds Granges pris er også gået agurk med sine 4.750 kr. for den seneste 2008. De to følges ad som par, og priserne afspejler desværre især voldsom efterspørgsel på det kinesiske marked. Min vurdering er, at de priser aldrig vil lønne en investering. Du skal købe for at nyde den selv. Aktuelle amerikanske auktionspriser for ældre årgange af Hill of Grace ligger i øjeblikket på 300-400 dollar, og en søgning på det store australske vinauktionshus Langton’s viser priser omkring 250-550 australske dollar på årgangene helt tilbage til 60’erne. Hill of Grace er sammen med Grange i deres helt egen liga blandt de australske ikonvine og holder generelt deres pris i det tertiære marked meget bedre end de ofte mere Parker-pointafhængige ’unge’ barossakultvine.

Hill of Grace importeres af H.J. Hansen Vinhandel

__________

ENKELTMARKSVIN FRA SOUTH AUSTRALIA

Første årgang: 1958

Druesort: shiraz på originale upodede europæiske rodstokke

Jordforhold: 4 ha på alluvial jordbund, sandet overjord på lerbund

Eksponering: nordvendt i ca. 400 meters højde

Nedbør: 520 mm

Gennemsnitligt udbytte: ca. 2,5 t/ha svarende til 17-18 hl/ha

Ældste vinstokke i marken: ca. 140 år

Andet: Gæret og macereret i open-top betonkar, konstant nedsænket mask og ingen klaring

__________

SE OGSÅ: Vineksperten anbefaler: 4 gode flasker

SE OGSÅ: Kæmpe vinguide: 20 fantastiske flasker