Ølblog: Asparges? Frem med øllet!
Ølblog: Asparges? Frem med øllet!
Med nogle ugers forsinkelse er aspargesene endeligt landet. Ikke de ynkelige, tynde pinde fra Peru, men store, fede asparges fra Tyskland. Om et par uger dukker de danske op og slutter sig til festen. Det er godt, for i de få uger aspargessæsonen varer, skal man spise asparges så ofte som man kan. Man skal faktisk være ved at være ganske træt af asparges, når vi når Skt. Hans, for så har man en måned at sunde sig i, før man begynder de efterfølgende 8-9 måneders længsel efter næste aspargessæson.
Men hvad skal man drikke til asparges? Traditionelt har rådet været at drikke mineralvand, fordi det er vanskeligt at finde vin, der ikke kolliderer med aspargsenes bitre smag. At man ikke kan finde vine, der passer fint til asparges, er selvfølgeligt noget sludder sagt af fantasiløse mennesker, men der kan alligevel være gode grunde til at lade vinen blive i flasken og i stedet finde den mest naturlige partner til asparges i øllets verden.
Som nævnt er det, der gør asparges vanskeligt at matche med vine, det faktum, at asparges er ganske bitre.
Men bitterheden er jo netop et af øllets karakteristika, og derfor er dét, der problematiserer vinens samspil med maden, med til at skabe en fantastisk samhørighed mellem mad og øl.
Hvilke øl skal man så servere til aspargsene? Det afhænger selvfølgelig basalt set af madens tilberedningsmetode, men under én kam må svaret være øl, der er lyse i farven og med fravær af præg af ristet malt. Det må samtidigt også meget gerne være øl med en god frugtig profil og, især i tilfældet hvor aspargsene ledsages af fede, smørbaserede saucer, parmesan o.lign, må øllet meget gerne være ganske kraftigt karboneret.
Klassiske tjekkiske pilsnere fungerer faktisk ret godt, men endnu bedre er belgiske typer som urklassikeren triple (men KUN tripler der er tørre – overdreven sødme duer ikke her) eller saison.
Sidstnævnte har også de funky, barnyard aromaer, som klæder aspargesene rigtig godt.
På billedet ledsages en risotto med asparges af netop en saison, i dette tilfælde Brekeriet/Xbeeriment Bretty Boop. Det kunne også have været så meget andet godt……
/TH