På hjørnet af Ryesgade 25
ligger terrassen badet i solskin. Førhen husede de dertilhørende lokaler pinxtosbaren Contento,
som var Silberbauers lillesøster-restaurant.
På nær indgangspartiet og
køkkenet er alt indmaden skiftet ud, den lange spisebar og højbordene er væk,
og væggene er nymalede i varme farver. Bordene og stolene står stablet, og der ligger
værktøj hist og pist.
Umiddelbart ligner det
ikke en restaurant, der er klar til at åbne. Men de skal nok være klar,
fortæller medejer Jonas Keller mig, da jeg besøger stedet dagen før åbningen.
Annonse
Ved siden af det åbne
køkken fører en lang gang ned til et endnu større køkken og et tilstødende
lokale, hvor baren skal være. Overalt er familie, venner og bekendte i gang med
at ordne, og kommunikationen imellem dem foregår primært på tysk.
’Botschaft’ betyder ambassade
på tysk, og det er er netop det, den nye restaurant skal være: en ambassade for
tysk og østrigsk mad i København.
Bag den står de to tyskfødte
ejere Jonas Keller, som tidligere har været med til at åbne den veganske,
italienske restaurant V’italian i København, og Jan Otto Hugel, som er medstifter
af den hypede, berlinske restaurant Otto i Prenzlauer Berg. Køkkenchefen er Armin
Hagenhenrich, som er udlært fra Hugels tidligere restaurant Otto.
”Jan og jeg mødte
hinanden for cirka tre år siden. Jan var flyttet til København nogle måneder
før mig og arbejdede som wine director på Fiskebaren i Kødbyen. To uger
før jeg flyttede, var jeg på besøg og sad på Fiskebaren sammen med en ven og
talte tysk. Jeg fortalte, at jeg som afsked ville lave en vinsmagning med
slovenske vine i Hamborg. Jan overhørte det og sagde på tysk ’okay, jeg
joiner!’ Vi aftalte at drikke et glas vin, når jeg flyttede til København, og
det var så starten på vores fantastiske venskab,” siger Jonas Keller.
Har I haft nogen
forbehold over for at åbne en tysk/østrigsk restaurant i København?
”Jeg har det indtryk, at
København ikke har brug for endnu en restaurant. Den har en rig og fantastisk
madscene, som tiltaler rigtig mange i hele verden. Det har rykket København fra
sidst på listen til at være nummer ét eller to. Men motivationen har været vores
eget behov. Det har ikke kunne lade sig gøre at få tysk/østrigsk mad. Og nu er
tyskere den største gruppe immigranter i Danmark, større end svenskerne,” siger
Jan Hugel.
”Tyskerne og danskerne er
jo også naboer, og jeg føler vi har en connection. Mange danskere holder
også vinterferie i de østrigske alper og kender lidt til maden derfra. København
har en fantastisk madscene, som Jan siger, men jeg tror, der mangler restauranter,
som ikke overkomplicerer tingene. Vi vil servere comfort food, som vores
bedstemor kunne have lavet. Simpel mad, der smager godt,” siger Jonas Keller.
Nu siger du selv, at
de fleste danskere mest kender tysk/østrigsk mad fra skiferien. Er I bange for,
at folk forbinder det med en sløj knödel eller en tør schnitzel?
”Det er altid en mulighed,
men jeg tror, de fleste har en bedre forståelse for det. Vi laver heller ikke
alle retter fra det tyske køkken, og med nogle retter strækker vi den endda lidt
langt. Det er ikke en intervention i den danske madscene. Vi overvejede længe,
om vi skulle kalde det et tysk/østrigsk køkken. Stort set alle, der arbejder
her, er tyske eller østrigske, så vi behøver ikke putte en label på. Men det er
jo det, det er,” siger Jan Hugel.
Annonse
Hvordan bliver menuen?
”Vi prøver ikke at tage
os selv for seriøst. Vi kommer til at have nogle retter, som man ikke
umiddelbart tænker er tysk/østrigsk, fx vores tun-nigiri, som Armin fandt på.
Det er bluefin-tun med semmelkren, som er daggammelt brød med peberrod, hvilket
er meget klassisk i Østrig. Så det er ikke så seriøst, men kernen skal være
tysk eller østrigsk.
De klassiske retter
bliver käsespätzle, wienerschnitzel, kalvetungesalat og eierscheke, som er en
form for cheesecake, selvom man ikke må kalde det dét. Den serverer vi med
flødeskum og en lille smule kaviar, så der kommer også til at være nogle fine
dining- aspekter,” siger Jonas Keller.
Bliver det
tysk/østrigske-køkken den næste store dille?
”Det ville jeg ikke ligefrem
sige. Vi er ikke ude på en mission. Vi vil skabe vedvarende minder og være et
åbent kanvas for vores gæster. Det lyder virkelig cheezy, men gæsterne
skaber stedet,” siger Jan Hugel.
”Det ligger også i navnet.
Botschaft betyder ambassade, så vi er ambassaden for tysk/østrigsk mad, men det
betyder også ’en besked’. Vi vil gerne sende en besked og fortælle historier
hjemmefra, fra vores opvækst og arv, og det vi godt kan lide,” afslutter Jonas
Keller.
Botschaft ligger på
Ryesgade 25, 2200, København N, og har åbent torsdag til mandag fra 15 til 00.
Jeg har kun lært halvdelen af, hvad min far kunne med sine hænder. Og mine børn har lært mindre end halvdelen. De kan ingenting. Jeg tror, det vildeste, de kan, er at binde deres snørebånd. Det, tror jeg, kan være roden til noget af den mistrivsel, vi oplever.