1. Rugkerner og neglelak­fjerner

Vodka er en acquired taste. Er man vant til cognac, har man svært ved at forstå den mere ydmyge smag. Men det er netop en del af vodkaoplevelsen. Fraværet af støj. Derfor vil mange russere anse det for prætentiøst at diskutere aroma og mundfølelse i en vodka.

Men selvfølgelig skal en god vodka smage godt: rent og mineralsk. Let bittersødt. Gerne af det, den er lavet af. Rug er finere end hvede og kartoffel. Gode producenter bruger kun den reneste del af destillatet til vodka. Nærige skiderikker og mafiosi brænder det hele med. Det smager af acetone, neglelakfjerner eller opkast.

2. Tættere på Gud

Det er en misforståelse, at russerne drikker for at komme ud af deres elendighed. De drikker for at komme tæt på Jesus. Beruselsen er en religiøs tilstand. Og det er ofte en tavs tilstand. En inderlig tilstand. Det behøver ikke betyde, at det er ensomt, tværtimod. Samværet er vigtigt. Hvis du deler vodka ud i en togvogn, så får alle passagerer lov at smage.

 3. SKÅL!

Den russiske skål er forhåbningsfuld. Standarden er ’za zdorowye’, ’for dit helbred’. Derudover er der tusindvis af variationer, og jo mere rituelt de udføres desto bedre. Man skåler for samværet. For begivenheden. Venskabet. Kærligheden. Men sort humor sniger sig ofte ind: Vi når alligevel aldrig nogen vegne – skål på det! For øvrigt er det mest velset at bunde hver gang. Hen ad aftenen bliver det gerne sørgmodigt vrøvlet – ikke ulig dansk bodegapladder.

4. Brudsikker kvalitet

Man drikker vodka af vandglas. Russerne er meget stolte af deres facetterede glas. Da de blev opfundet i 1920’erne, påstod man, at det kunne tabes over et betongulv fra 1,20 meter, uden at det gik i stykker. Det var dels for at prale med glasingeniørerne dels for at prale med, at russerne var så moderne, at man havde betongulve.

5. Tegnsprog for tørst

Hvis jeg står uden for en kiosk i Rusland med tre fingre synlige hen over brystet og lillefinger og tommel gemt, så betyder det, at jeg leder efter to at dele en halvliters flaske med – det er standardmålet derovre. Så skillinger man sammen og deler flasken i de glas, man hver især har med, mens man lytter nøje efter: Enhver russer ved, at 21 glug fra den tynde flaskehals udgør præcis 16,67 centiliter.

6. Spis brød til

Zakuski er russernes svar på tapas: et bugnende udvalg, der kan bestå af brød, pølser, oste, konserverede og friske frugter, speget rensdyrkød, røget fisk, salte agurker. Før i tiden fik man typisk Zakuski til sin vodka, det var utænkeligt at drikke uden noget at spise til. Ligesom nadveren både byder på vin og brød. I dag er traditionen ofte skåret ned til brød og en saltagurk.

7. Flydende fædrelandskærlighed

At drikke vodka er en måde at vise sin russiskhed på. Hvis ikke man drikker vodka, er man som en dansker, der siger nej tak til en øl. Mistænkelig. Putin drikker næsten ikke. Det viser, at han ikke er en af folket, men snarere en robot, siger russerne.

8. Hummer og Martini

Hvis du skal lære at sætte pris på vodka, så drik den rent, let afkølet. Gerne til mad. Vodka har som en af de få spiritustyper umami og åbner sig op, hvis du serverer den sammen med skaldyr, der også har umami.
Skal du blande den, er en Dry Martini en god måde at bruge vodkaens klarhed, idet du bare tilsætter en smule vermouth. Det er en no bullshit-drink. For folk som James Bond. Han er benhård. Han har karakter. Og selvfølgelig skal han have sin alkohol. Men han går ikke op i forstyrrende elementer som smagenoter. Ergo drikker han vodka.

9. Dyre dråber


Mange har forsøgt at gøre vodka til et luksusprodukt de senere år. Også i Rusland. For eksempel Beluga, der blandt andet kommer i guldflasker. Der er selvfølgelig mange, der elsker det, men mange russere synes, det er nyrigt, kulturløst, nærmest blasfemisk, at vodka skal handle om penge og skjules bag pynt. Selv sælger jeg en halv liter for 250 kroner, og det er næsten umuligt at gøre det dyrere at fremstille vodka.

10. Den ultimative vodkaoplevelse…

… får du hjemme hos en russer, der selv har lavet det ulovligt. Gerne en eller andens bedstemor. Få nogle venner og spørg efter hjemmebrændt – ’samogon’.

LÆS OGSÅ: Sort som guld: Sådan spiser du kaviar til oksetartar og blinis

LÆS OGSÅ: Vinekspert anbefaler otte rosévine til alle (sommer)lejligheder

LÆS OGSÅ: Opskrift: Klubfavoritten Belvedere vil lave sommerens drink