When I get older
When I get older
When I get older, loosing my hair… synger Paul McCartney i When I’m Sixty Four, men vinen foran mig tabte ikke håret. Den var heller ikke blevet 64 år endnu, men blev født i 1964 under en heldig stjerne. 48 år er ingen alder, slet ikke i dag, heller ikke for en gammeldags barolo fra svundne tider, hvor rotofermentorer ville være det samme som marsmænds rumskibe og forslag om kortere macerationstider ville medføre øjeblikkelig bålbrænding for kætteri eller indlæggelse på kolbøttefabrik. ”Håret” var måske ikke så tæt som engang, men Giuseppe Mascarellos Barolo fra solåret ’64 fremstod livfuld under rynkerne, for vel var den lidt gammelmandsagtig i sin lugt til at begynde med, dyrisk, ureasyre… men det blev med luft til læder, til kamfer, slåen og umodne tranebær og en mental rejse til norditalienske salumeria’er, hvor fermenterede pølser og brune pebernobrede skinker hænger i loftet. G. Mascarellos Barolo blev dengang blandet af Monprivato og Villero i Castiglione Falletto og Bussia Soprana i Monforte d’Alba. Sådan gjorde man bare, blandingens natur var som i champagne et spørgsmål om helheden, delelementernes supplering af hinanden. Mauro Mascarello fortsatte samme grundprincip som faderen indtil 1970, hvor enkeltmarksideen fik lov at leve – jeg tror Mauro havde gået med den i flere år, men farmand Giuseppe sagde NO! Her, stående, vinen iskold og mut, med larm omkring, og Søren Franks nye barolobog på scenen i Bella Center, var Mascarellos 64’er fin og den blev mere ferm, faktisk fremragende. Åleslank, raffineret og bidende samtidig, et stykke blødt kalveskind, blankslidt og blidt på den ene side og mere groft på den anden… slæbt hen over tungen! Tre timer senere til Jakob Mielckes aftenmenu i Frederiksberg Have var den herlig sammen med vild cuisine. En ekstremitet som 4 måneders modnet kviekød skåret som grov carpaccio med svampe og fem år gammel japansk natto (fermenterede sojabønner) fik slående modspil og medspil af Mascarellos highlander-vin. Birthday greetings, bottle of wine… and what a wine!